Nagrađene najbolje priče srednjoškolaca o Domovinskom ratu

U Ministarstvu hrvatskih branitelja dodijeljene su nagrade za najbolje priče na temu Domovinskog rata, a od 83 priče koje su pristigle na javni poziv, nagrađeno je njih sedam čije su autorice učenice srednjih škola iz cijele Hrvatske

Luka Stanzl/PIXSELL

U Ministarstvu hrvatskih branitelja dodijeljene su nagrade za najbolje priče na temu Domovinskog rata, a od 83 priče koje su pristigle na javni poziv, nagrađeno je njih sedam čije su autorice učenice srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Prvu nagradu u iznosu od tri tisuće kuna dobila je priča “Zbogom, Ljubo” autorice Vilhelmine Lane Krajcer, učenice IV. gimnazije u Zagrebu. Učenica Gimnazije Petra Preradovića iz Virovitice Tea Oštrić dobila je drugu nagradu u iznosu od dvije tisuće kuna za priču “Krvave vode”. Još pet učenica, Katarina Colnago i Domenika Potnik iz Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba, Lucija Vilić iz II. gimnazije Split,  Maja Čalić iz Ekonomske i turističke škola u Daruvaru te Lorena Filipović iz Opće gimnazije Županja dobilo je treću ravnopravnu nagradu u iznosu od tisuću kuna.

Nagrade učenicama i priznanje metoricama uručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je istaknuo kako je velika zainteresiranost za drugi po redu javni poziv za najbolje priče o Domovinskom ratu, najbolji pokazatelj očuavanja kulture sjećanja.

– Naša misija je podizati svijest mladih o Domovinskom ratu i prenositi važnost žrtve hrvatskih branitelja mlađim naraštajima. Današnji događaj i sve pristigle kratke priče o Domovinskom ratu učenika srednjih škola, pokazuju nam da su naši mladi svjesni kamo pripadaju te da priznaju povijest svoje države i tako oblikuju vlastiti identitet, poručio je Medved.

Nagrađene radove moguće je pročitati na službenim stranicama Ministarstva branitelja, a sljedeće godine, a sljedeće će godine biti otisnute u zbirku priča.