Na Vladi odbijene oporbene interpelacije

Vlada je Hrvatskom saboru predložila da ih ne prihvati
vlada rhRobert Anić/PIXSELL

Vlada je na sjednici odbila navode iz dviju oporbenih interpelacija i Hrvatskome saboru predložila da ih ne prihvati – o radu Vlade u vezi nedovoljne zaštite građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura te u vezi s provedbom obnove nakon potresa

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je kako odbijaju navode iz interpelacije Kluba Hrvatskih suverenista, u vezi nedovoljne zaštite građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura kao službene valute, jer je Vlada pravovremeno donijela učinkovite mjere zaštite potrošača, čijom provedbom je osigurana adekvatna zaštita građana od neopravdanog povećanja cijena zbog uvođenja eura.

– Vlada je također, prema Zakonu o uvođenju eura, Zakonu o zaštiti potrošača te Zaključku o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, sugerirala pojačane inspekcijske nadzore kojima je cilj zaštita ekonomskih interesa potrošača, dodao je.

Također, Vlada ima razvijene mehanizme za javnu objavu poslovnih subjekata koji krše načela zaštite potrošača i zabrane neopravdana povećanja cijena, kao i objavu poslovnih subjekata koji su pristupili etičkom kodeksu, a krše njegova načela.

Najavio je da će ovoga tjedna biti predstavljen “mehanizam za praćenje cijena u maloprodaji”, čime će se dodatno omogućiti građanima da vide “tko su trgovački lanci koji su korektni prema njima, koji su voljni pokazati sve cijene, a koji ne žele na takav način funkcionirati”, rekao je.

Odbijena je i interpelacija Kluba zastupnika SDP-a u vezi s provedbom obnove nakon potresa kojom se tražili ubrzavanje obnove.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je kako u izvješću Saboru, u kojem se predlaže odbijanje interpelacije, piše sve što Vlada radi u ovome trenutku, a odnosi se na novi zakon o obnovi potresom pogođenih područja te program stambenog zbrinjavanja. Novi zakon i program predstavljeni su danas na sjednici Vlade.

Hrvatska
Politika