Na Mirogoju odana počast žrtvama Holokausta

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta
Polaganje vijenaca povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta Tomislav Miletić/PIXSELL

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, visoka državna izaslanstva položila su vijence ispred skulpture Mojsija na Gradskom groblju Mirogoj.

Vijenac je tako položio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, izaslanica premijera i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

– Svima nama ovdje okupljenima cilj je i treba biti, kao i prioritet, da očuvamo sjećanje, da se sjetimo svih stradalih te da ne dopustiti da nas ove teme dijele u društvu, kazala je novinarima Šimpraga.

Podsjetila je da je Vlada uoči presjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust 2023. usvojila tri radne definicije te da će u narednom razdoblju imati “određene sastanke” oko jedinstvene kolone sjećanja uoči obilježavanja Jasenovca kao i da će nastaviti razgovore oko zabrane pozdrava “Za dom spremni”.

Vijenac je na Mirogoju položio i predsjednik SDP-a Peđa Grbin koji je poručio:

– Jednom se ponovilo, dakle može se dogoditi ponovo. l to je poruka koju danas moramo poslati kako bi spriječili da se ovakav zločin i nečovječno i nehumano postupanje više nikada ne ponovi.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska