Na glinsko područje stigle prve mobilne kućice

Trenutna je procjena da imamo oko 200 obitelji koje bi se trebale smjestiti, izvijestio je župan Ivo Žinić
glina potres Željko Lukunić/PIXSELL

Prvih 20 mobilnih kućica doniranih za stanovnike područja pogođenih potresom, jutros su u centru Gline dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, uz župana Sisačko-moslavačke županije Ivu Žinića.

Do sada je osigurano više od 80 mobilnih kućica namijenjenih obiteljima pogođenih potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji, koordiniranom akcijom Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske udruge turizma i Kamping udruženja Hrvatske. Svaka od kućica se sastoji od dviju soba za četiri osobe te imaju opremljene kuhinje sa stolom, toalet i tuš.

Župan Ivo Žinić ocijenio je dobrim što je županijski Stožer civilne zaštite napravio popis i raspored gdje i kojoj obitelji ide koja od mobilnih kućica, rekavši da je to primjer odlične koordinacije između svih službi te jedinica lokalne uprave i samouprave.

– Popis za potrebama smještaja, kao i šteta stalno se dopunjava, još nam je teško reći koliko je točno objekata uništeno u potresu, ali znamo da da ih je više od 3.500 uništenih, dok je potpuno razorenih više od 50. Trenutna je procjena da imamo oko 200 obitelji koje bi se trebale smjestiti, ali nemamo točnog podatka, rekao je Žinić napominjući da sada moraju riješiti i financijsku pomoć te da će danas odlučiti o raspodjeli 100 milijuna kuna državne pomoći jedinicama lokalne uprave.

Hrvatska
Ostalo