NA DANAŠNJI DAN: Započela vojna operacija Oluja, Ivan Mažuranić, Hans Christian Andersen, kraljica majka Elizabeta, Louis Armstrong, Anne Frank i Barack Obama

Rođen Urban VII., papa – 1521.

Urban VII. rođen je u Rimu 4. kolovoza 1521. godine. Dana 15. rujna 1590. godine, samo 19 dana nakon smrti Siksta V. ovaj papa je izabran za njegova nasljednika, što je za tadašnje prilike bilo ekstremno kratko razdoblje. Prije stupanja na dužnost Urban VII. je bio nadbiskup Rossana i papinski nuncij u Španjolskoj. Na najvišu crkvenu dužnost stupa uz podršku te tadašnje svjetske velesile. Pored te činjenice njegov izbor nikoga nije iznenadio pošto je Urban kao osoba rođena u Rimu stekla tijekom svog života tamošnjeg života umjerenu popularnost. Jedina poznata odluka njegove kratke vladavine je naredba o zabrani pušenja u crkvama, što predstavlja prvu svjetsku zabranu duhanskih proizvoda. Umro je samo 13 dana nakon svoga izbora na dužnost pape.

Ivan Mažuranić hrvatski pjesnik, jezikoslovac i političar – 1890.

Ivan Mažuranić hrvatski pjesnik, jezikoslovac i političar umro je u Zagrebu, 4. kolovoza 1890. godine.

Ivan Mažuranić bio je hrvatski pjesnik, jezikoslovac i političar. Najznačajnija je kreativna ličnost hrvatskog narodnog preporoda (pjesnik, jezikoslovac, hrvatski ban). Potječe iz imućne građansko-težačke, poljodjelsko-vinogradarske obitelji u Novom Vinodolskom.

Osnovnu školu pohađao je u Novom, gimnaziju u Rijeci, studirao je pravo i filozofiju u Zagrebu i mađarskom Szombathelyju. Po svršetku studija radio je kao gimnazijski profesor, potom kao odvjetnik u Karlovcu. Godine 1848. Osrednji odbor s Mažuranićem na čelu istaknuo je da je te godine prestala svaka državnopravna veza Hrvatske s Ugarskom, pošto ona prizna ‘neodvisnost i samostalnost’ i ‘realni i virtulani teritorialni obseg’ Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Potom postaje voditeljem hrvatskog dikasterija na carskom dvoru u Beču.

Bansku dužnost Mažuranić je obnašao od 1873. do 1880. godine. Iako je u početku u politici podupirao Narodnu stranku, 1862. pokreće osnivanje Samostalne narodne stranke, kojoj je bio na čelu. Sklon je oslanjanju na Beč, što ga je i dovelo do banske časti. Najpoznatija su mu književna djela Osman i Smrt Smail-age Čengića. Ban pučanin, kako mu je nadimak u hrvatskom narodu, umro je u Zagrebu, 4. kolovoza 1890. godine.

Hans Christian Andersen, danski pisac – 1875.

Hans Christian Andersen je svjetski slavan danski pisac bajki, među kojima su najpoznatije ‘Snježna kraljica’, ‘Ružno pače’, ‘Mala sirena’, ‘Djevojčica sa žigicama’ i druge.

Smatra se tvorcem danske realistične proze. Njegova djela, prevedena na preko 150 jezika i tiskana u milijunima primjeraka diljem svijeta, bila su nadahnuće za stvaranje mnogih kazališnih djela, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika.

Andersen je umro u Kopenhagenu, 4. kolovoza 1875. godine.

Rođena Elizabeta, britanska kraljica majka – 1900.

Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon rođena je u Londonu, 4. kolovoza 1900., a bila je supruga kralja Georga VI. te tako kraljica Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon njegove smrti postala je poznata kao kraljica Elizabeth, kraljica majka, da bi se izbjegla zabuna s njenom starijom kćeri, vladajućom kraljicom Elizabetom II.

Prije nego je njen suprug postao kralj, od 1923. do 1936., nosila je titulu vojvotkinje od Yorka. Bila je posljednja kraljica Irske i carica Indije.

Rođena je u plemićkoj škotskoj obitelji a udala se za Alberta, vojvodu od Yorka i drugog sina kralja Georgea V. i njegove kraljice, Mary od Tecka. Prihvatila se brojnih društvenih obaveza, ali većinom je vrijeme provodila među obitelji čuvajući tradicionalne obiteljske vrijednosti srednje klase. Iznenadno postala kraljica supruga kada je njen zet abdicirao  da bi mogao oženiti svoju ljubavnicu, Amerikanku Wallis Simpson, koja je već iza sebe imala dva propala braka.

Kao kraljica, svog muža je pratila na diplomatska putovanja u Francusku i Sjevernu Ameriku pred Drugi svjetski rat. Tijekom rata njen naoko nedominantni karakter je pružao stalnu podršku britanskom narodu, čak do te mjere da ju je Adolf Hitler opisao kao ‘najopasniju ženu u Europi’. Ostala je upamćena po svojim vatrenim ogovaranjem Hitlera i njegovog režima. Nakon rata, zdravlje njenog muža se pogoršalo i ostala je udovica u dobi od 51 godine. U svojim kasnijim godinama bila je popularan član obitelji koja je uvijek nosila bezbrižni osmijeh i time pružala osjećaj stabilnog kontinuiteta. Samo nakon bolesti i smrti njene mlađe kćeri, Margaret, prikazala se neraspoloženom. Umrla je šest tjedana nakon Margaret sa 101 godinom.

Louis Armstrong, američki jazz glazbenik – 1901.

Američki jazz glazbenik Louis Daniel ‘Satchmo’ Armstrong rođen je u New Orleansu, 4. kolovoza 1901. godine. Tijekom dojmljive karijere, postao je najveći jazz glazbenik, neosporni čelnik popularne glazbe 20. stoljeća i jedna od najvećih figura u povijesti glazbe. Armstronga su voljeli ne samo zbog njegova trubačkog talenta, nevjerojatno čistog i prodornog sviranja na trubi i specifičnog hrapavog pjevanja, nego i zbog ljudske topline i velikodušnosti, te zbog simpatične osobnosti. Armstrong je umro 6. srpnja 1971. godine u New Yorku.

Anne Frank odvedena u logor – 1944.

Godine 1941. nacisti su okupirali Nizozemsku i započeli rasistički teror, uhićenja i protjerivanja u logore.

Annelies Marie Frank, mlada Židovka koja je protjerana iz rodne Njemačke i skrivala se u Amsterdamu, počinje pisati dnevnik koji će u godinama nakon rata biti tiskan i preveden na pedesetak jezika.

Anne Frank nije dočekala objavljivanje svoga dnevnika. 4. kolovoza 1944. godine odvedena je u logor. U ožujku 1945. umrla je od tifusa u njemačkome koncentracijskom logoru Bergen – Belsenu potkraj Hannovera.

Barack Obama, američki političar i predsjednik SAD-a – 1961.

Barack Hussein Obama II., 44. predsjednik SAD-a i prvi Afroamerikanac na toj dužnosti, rođen je u Honoluluu na Havajima, 4. kolovoza 1961. godine.

Obama je studirao pravo na Columbiji i Harvardu. Nacionalnu pozornost privukao je 2004. godine, tijekom svoje kampanje za senatora države Illinois. Kampanja mu je donijela pobjedu te se na dužnosti senatora zadržao od 2005. do 2008. godine. 2007. započeo je predsjedničku kampanju nakon što je, pobijedivši Hillary Clinton, imenovan demokratskim kandidatom za predsjednika SAD-a. Na predsjedničkim je izborima Obama pobijedio republikanskog kandidata, Johna McCaina, te 20. siječnja 2009. godine stupio na dužnost kao prvi afroamerički predsjednik SAD-a. 9 mjeseci nakon inauguracije dodijeljena mu je Nobelova nagrada za mir zbog njegova zalaganja za nuklearno razoružanje. U studenom 2012. Barack Obama ponovno je izabran za predsjednika SAD-a, pobijedivši republikanskog kandidata Mitta Romneyja.

Započela Operacija Oluja – 1995.

Operacija Oluja je velika vojna operacija u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava tzv. Republika Srpska Krajina. Operacijom, koja je započela 4. kolovoza 1995., vraćen je u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno oko 10.500 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Pod srpskom okupacijom u Hrvatskoj tada je ostao još samo teritorij na istoku, odnosno tzv. UN sektor Istok, koji je obuhvaćao Baranju te dio istočne Slavonije i zapadnoga Srijema (oko 4,5 % od ukupnoga teritorija Republike Hrvatske).