NA DANAŠNJI DAN: Zagrebačko sveučilište, Nintendo, John Coltrane, Ray Charles, Sigmund Freud, Bruce Springsteen, Pablo Neruda, Dan kulturne baštine

Created with GIMP Created with GIMP

Zagrebačko sveučilište – 1669.

Osnovano 23. rujna 1669. godine, Sveučilište u Zagrebu djeluje od 19. listopada 1874. kao moderno Sveučiliste. U njegovu su sastavu tada djelovala četiri fakulteta: Pravni, Bogoslovni, Filozofski i Medicinski.

Povijest Sveučilišta u Zagrebu počinje 23. rujna 1669. godine kada su diplomom rimskog cara i ugarsko-hrvatskog kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj isusovačkoj Akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu.

Od 1692. godine Filozofski studij u Zagrebu počinje i formalno-pravno djelovati kao Neoacademia Zagrabiensis, javnopravna visokoškolska ustanova. Akademija ostaje u rukama isusovaca više od jednog stoljeća, do godine 1773. , kada papa Klement XIV. raspušta taj red. Godine 1776. carica i kraljica Marija Terezija dekretom osniva Kraljevsku akademiju znanosti (Regia scientiarum academia) s tri studija ili fakulteta: Filozofskim, Bogoslovnim i Pravnim.

Osnovana japanska tvrtka Nintendo – 1889.

Nintendo je ime japanske tvrtke koja se bavi proizvodnjom igraćih konzola, te izdavačkom djelatnosti kao: igraće karte, igre na ploči, video igre, animirani filmovi, stripovi. Ova tvrtka je osnovana 23. rujna 1889, i osnovna djelatnost je bila proizvodnja igraćih karata za japansku igru Hanafuda.

Tek 1977. Nintendo razvija prvu konzolu, dok u 1980-tim Nintendo razvija arkadne video igre koje se igraju za novčiće ili žetone.

Tvrtka Nintendo okušala se u proizvodnji arkadnih igara u ranim 1970-tim, kao pravac u svojem strateškom cilju da probije na tržište videoigara koje su postale popularne u SAD. Nintendo još i danas proizvodi arkadne igre.

Game & Watch ime je za niz dlanovnih igraćih konzola koje su izišle u ranim 1980-tim, koje su koristile ekran od monokromnog tekućeg kristala (LCD). Ove igre su bile popularne sve do izlaska dlanovne konzole Gameboy.

Wii je ime Nintendove konzole koja je nasljednica konzole GameCube. Radno ime je bilo Revolution, izabrano zbog toga što je Nintendo uveo nove koncepte koji su po mišljenju Nintenda stvorili revoluciju u industriji video igara. Na primjer upravljač, Wii Remote zna svoju točnu poziciju u tri dimenzije.

John Coltrane, američki jazz glazbenik – 1926.

John William Coltrane, rođen 23. rujna 1926., bio je američki jazz saksofonist. Bio je saksofonist i skladatelj sjajne tehnike i improvizacije.

John Coltraine

Neposredno je oblikovao cijelu jednu generaciju glazbenika i to ne samo jazz glazbenika, već i rock glazbenika i protagonista raznih glazbenih ‘fuzija’ koje su počele javljati početkom sedamdesetih godina.

Njegove improvizacije često su u modusima i ljestvicama drugačijima od uobičajenog dura i mola. Bio je vrlo zainteresiran za arapsku i indijsku glazbu.

Ray Charles, američki blues glazbenik – 1930.

Ray Charles bilo je umjetničko ime Raymonda Charlesa Robinsona, rođenog 23. rujna 1930., legendarnog američkog crnačkog glazbenika. Bio je američki pionir glasovira u soulu, koji je oblikovao zvuk rhythm and bluesa.

Ray Charles

U country i pop glazbu unio je dah soula, a obradu pjesme ‘America the Beautiful’ nazivaju klasikom, kao i čovjeka koji ju je izvodio. Frank Sinatra zvao ga je ‘jedinim pravim genijem u show biznisu’, a 2004. godine časopis Rolling Stone postavio ga među prvih deset u svom popisu stotine besmrtnika.

Ray Charles je potpunosti oslijepio u sedmoj godini. Nastupao u raznim sastavima kao pjevač i klavirist, 1949–51. vodio vlastiti Maxin Trio; godine 1957. osnovao veći sastav u koji je uključio vokalnu gospel-skupinu The Raelettes. Vodio veliki orkestar od 1961. Izvedbama pjesama Georgia On My Mind i Hit The Road, Jack stekao svjetsku slavu. Posjedovao je lijep izražajan glas i rabio mnogo efekata u glazbi koju je interpretirao: rhythm and blues, gospel, blues, jazz i rock and roll, a okušao se i u country-glazbi.

Sigmund Freud, austrijski neurolog i utemeljitelj psihoanalize – 1939.

Sigmund Freud

Sigmund Freud

Sigmund Freud bio je austrijski neurolog židovskog podrijetla i utemeljitelj psihoanalize. On je iznio teoriju po kojoj je čovjek nesvjesno biće, bez mogućnosti slobodnog odlučivanja, ne može donositi racionalne odluke, pa čak ni vladati samim sobom. To je u potpunosti odudaralo od dotadašnjeg tradicionalnog shvaćanja i tumačenja čovjeka.

Freud je tvrdio da psihološki poremećaji proizlaze iz problema unutar pojedinca, intrapsihičkih sukoba, a ne iz djelovanja zlih duhova. Njegova su stajališta potaknula sućut prema osobama s psihičkim poremećajima i razvoj novih metoda pružanja pomoći. Svojom teorijom usmjerio je znanstvena istraživanja na dalekosežne posljedice događaja u djetinjstvu, a pomogao nam je da uvidimo kako su seksualni i agresivni porivi svakidašnja pojava. Sigmund Freud je umro u Londonu 23. rujna 1939.

Bruce Springsteen, američki rock glazbenik – 1949.

Punog imena Bruce Frederick Joseph Springsteen, nadimka The Boss, Bruce Springsteen američki je rock pjevač, kantautor i gitarist. Rođen je u Long Branchu, u New Jerseyju, 23. rujna 1949. Springsteen djeluje kao solo glazbenik s pratećim E Street Bandom.

Dva najpoznatija albuma su mu Born in the U.S.A. i Born to Run. Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući 20 Grammyja, 2 Zlatna globusa i Oscara za pjesmu Streets of Philadelphia iz filma Philadelphia.

Bruce Springsteen je jedna od najvećih ličnosti američke i svjetske rock-glazbe, popularno zvan The Boss.

Pablo Neruda, čileanski pjesnik i nobelovac – 1973.

Pablo Neruda bio je čileanski je pjesnik, pravim imenom Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto. Kao diplomat proveo je više godina u Madridu gdje se sprijateljio s Lorcom i drugim španjolskim pjesnicima te pristupio antifašističkom pokretu, zbog čega je u svojoj domovini bio proganjan. U početku piše pretežno ljubavnu liriku, a kasnije prelazi na društveno i politički angažiranu poeziju koja govori protiv ratnih strahota i ustaje u obranu potlačenih.

Pablo Neruda

Objavio je 19 zbirki poezije, od kojih su značajnije ‘Španjolska u srcu’ u kojoj daje potresnu, ali uvjerljivu sliku borbe španjolskog naroda. Život i svijet doživljavao je prvenstveno čulno, pa su uzbuđenje, ogorčenje, samilost i srdžba osnovni motivi njegove poezije. Stilski, prešao je put od neoromantizma preko nadrealizma do čiste borbene i socijealne poezije. Osnovne su mu teme u ranijim godinama ljubav, kasnije pustoš, samoća, patnje, borba i smrt. Njegov vulkanski temperament, vječita spremnost da na nešto reagira i da se za nešto bori, učinio ga je jednim od najplodnijih (30 zbirki), ali i kvalitativno najneujednačenijih velikih pjesnika XX. stoljeća.

Njegov Sveopći spjev (Canto general, 1950.), postao je simbolom stremljenja za književnost čileanskog naroda. Godine 1971. dodijeljena mu je Nobelova nagrada za književnost. Ostala djela: Crepusculario; Sto ljubavnih soneta; Dvadeset ljubavnih i jedna očajna; Prstenovi; Pokušaj neizmjernog čovjeka; Boravak na zemlji; Elementarne ode; Podsjetnik s Crnog otoka; Ruke dana; Kraj svijeta. Umro je u Santiagu de Chile, 23. rujna 1973.

Pala dva zrakoplova tipa MIG-21 HRZ – 2010.

Na današnji dan 2010. dogodila se nesreća dva zrakoplova tipa MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tijekom izvođenja vježbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na vojnom poligonu ‘Eugen Kvaternik’ na Slunju, na području sjeverno iznad Plaškog 23. rujna 2010. oko 12,50 sati dva zrakoplova tipa MIG-21 imala su nesreću u zraku te su oba pala.

Piloti satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik iskočili su iz aviona i sigurno se prizemljili.

Prilikom sudara su otpali kabina, sedam raketa i jedna bomba. Rekli su i kako se zrakoplovi nisu sudarili zbog kvara već iz sljedeća tri razloga: krive procjene meteoroloških uvjeta, zato što se piloti nisu držali procedure pri izvođenju vježbe i zato što se nisu držali procedure nakon izvođenja vježbe.

….

Dan kulturne baštine

Dana 23. rujna obilježava se Međunarodni dan kulturne baštine. Hrvatska se ovoj manifestaciji pridružila 1995. godine proglašenjem posavskog sela Krapje – selom graditeljske baštine.

Kulturna baština, materijalna i nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva u svojoj raznolikosti i posebnosti, a njena zaštita jedan je od važnih čimbenika za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta.

Ministarstvo kulture razvija mehanizme i uspostavlja mjere zaštite kulturne baštine s ciljem osiguranja njene održivosti što podrazumijeva identificiranje, dokumentiranje, istraživanje, održavanje, zaštitu, korištenje kao i promicanje njenih vrijednosti.

izvori:

Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža http://www.enciklopedija.hr; Prolexis enciklopedija, mrežno izdanje, https://proleksis.lzmk.hr; Wikipedija, https://hr.wikipedia.org

– 1669.

Osnovano 23. rujna 1669. godine, Sveučilište u Zagrebu djeluje od 19. listopada 1874. kao moderno Sveučiliste. U njegovu su sastavu tada djelovala četiri fakulteta: Pravni, Bogoslovni, Filozofski i Medicinski.

Povijest Sveučilišta u Zagrebu počinje 23. rujna 1669. godine kada su diplomom rimskog cara i ugarsko-hrvatskog kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj isusovačkoj Akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu.

Od 1692. godine Filozofski studij u Zagrebu počinje i formalno-pravno djelovati kao Neoacademia Zagrabiensis, javnopravna visokoškolska ustanova. Akademija ostaje u rukama isusovaca više od jednog stoljeća, do godine 1773. , kada papa Klement XIV. raspušta taj red. Godine 1776. carica i kraljica Marija Terezija dekretom osniva Kraljevsku akademiju znanosti (Regia scientiarum academia) s tri studija ili fakulteta: Filozofskim, Bogoslovnim i Pravnim.

Osnovana japanska tvrtka Nintendo – 1889.

Nintendo je ime japanske tvrtke koja se bavi proizvodnjom igraćih konzola, te izdavačkom djelatnosti kao: igraće karte, igre na ploči, video igre, animirani filmovi, stripovi. Ova tvrtka je osnovana 23. rujna 1889, i osnovna djelatnost je bila proizvodnja igraćih karata za japansku igru Hanafuda.

Tek 1977. Nintendo razvija prvu konzolu, dok u 1980-tim Nintendo razvija arkadne video igre koje se igraju za novčiće ili žetone.

Tvrtka Nintendo okušala se u proizvodnji arkadnih igara u ranim 1970-tim, kao pravac u svojem strateškom cilju da probije na tržište videoigara koje su postale popularne u SAD. Nintendo još i danas proizvodi arkadne igre.

Game & Watch ime je za niz dlanovnih igraćih konzola koje su izišle u ranim 1980-tim, koje su koristile ekran od monokromnog tekućeg kristala (LCD). Ove igre su bile popularne sve do izlaska dlanovne konzole Gameboy.

Wii je ime Nintendove konzole koja je nasljednica konzole GameCube. Radno ime je bilo Revolution, izabrano zbog toga što je Nintendo uveo nove koncepte koji su po mišljenju Nintenda stvorili revoluciju u industriji video igara. Na primjer upravljač, Wii Remote zna svoju točnu poziciju u tri dimenzije.

John Coltrane, američki jazz glazbenik – 1926.

John William Coltrane, rođen 23. rujna 1926., bio je američki jazz saksofonist. Bio je saksofonist i skladatelj sjajne tehnike i improvizacije.

Neposredno je oblikovao cijelu jednu generaciju glazbenika i to ne samo jazz glazbenika, već i rock glazbenika i protagonista raznih glazbenih ‘fuzija’ koje su počele javljati početkom sedamdesetih godina.

Njegove improvizacije često su u modusima i ljestvicama drugačijima od uobičajenog dura i mola. Bio je vrlo zainteresiran za arapsku i indijsku glazbu.

Ray Charles, američki blues glazbenik – 1930.

Ray Charles bilo je umjetničko ime Raymonda Charlesa Robinsona, rođenog 23. rujna 1930., legendarnog američkog crnačkog glazbenika. Bio je američki pionir glasovira u soulu, koji je oblikovao zvuk rhythm and bluesa.

U country i pop glazbu unio je dah soula, a obradu pjesme ‘America the Beautiful’ nazivaju klasikom, kao i čovjeka koji ju je izvodio. Frank Sinatra zvao ga je ‘jedinim pravim genijem u show biznisu’, a 2004. godine časopis Rolling Stone postavio ga među prvih deset u svom popisu stotine besmrtnika.

Ray Charles je potpunosti oslijepio u sedmoj godini. Nastupao u raznim sastavima kao pjevač i klavirist, 1949–51. vodio vlastiti Maxin Trio; godine 1957. osnovao veći sastav u koji je uključio vokalnu gospel-skupinu The Raelettes. Vodio veliki orkestar od 1961. Izvedbama pjesama Georgia On My Mind i Hit The Road, Jack stekao svjetsku slavu. Posjedovao je lijep izražajan glas i rabio mnogo efekata u glazbi koju je interpretirao: rhythm and blues, gospel, blues, jazz i rock and roll, a okušao se i u country-glazbi.

Sigmund Freud, austrijski neurolog i utemeljitelj psihoanalize – 1939.

Sigmund Freud bio je austrijski neurolog židovskog podrijetla i utemeljitelj psihoanalize. On je iznio teoriju po kojoj je čovjek nesvjesno biće, bez mogućnosti slobodnog odlučivanja, ne može donositi racionalne odluke, pa čak ni vladati samim sobom. To je u potpunosti odudaralo od dotadašnjeg tradicionalnog shvaćanja i tumačenja čovjeka.

Freud je tvrdio da psihološki poremećaji proizlaze iz problema unutar pojedinca, intrapsihičkih sukoba, a ne iz djelovanja zlih duhova. Njegova su stajališta potaknula sućut prema osobama s psihičkim poremećajima i razvoj novih metoda pružanja pomoći. Svojom teorijom usmjerio je znanstvena istraživanja na dalekosežne posljedice događaja u djetinjstvu, a pomogao nam je da uvidimo kako su seksualni i agresivni porivi svakidašnja pojava. Sigmund Freud je umro u Londonu 23. rujna 1939.

Bruce Springsteen, američki rock glazbenik – 1949.

Punog imena Bruce Frederick Joseph Springsteen, nadimka The Boss, Bruce Springsteen američki je rock pjevač, kantautor i gitarist. Rođen je u Long Branchu, u New Jerseyju, 23. rujna 1949. Springsteen djeluje kao solo glazbenik s pratećim E Street Bandom.

Dva najpoznatija albuma su mu Born in the U.S.A. i Born to Run. Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući 20 Grammyja, 2 Zlatna globusa i Oscara za pjesmu Streets of Philadelphia iz filma Philadelphia.

Bruce Springsteen je jedna od najvećih ličnosti američke i svjetske rock-glazbe, popularno zvan The Boss.

Pablo Neruda, čileanski pjesnik i nobelovac – 1973.

Pablo Neruda bio je čileanski je pjesnik, pravim imenom Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto. Kao diplomat proveo je više godina u Madridu gdje se sprijateljio s Lorcom i drugim španjolskim pjesnicima te pristupio antifašističkom pokretu, zbog čega je u svojoj domovini bio proganjan. U početku piše pretežno ljubavnu liriku, a kasnije prelazi na društveno i politički angažiranu poeziju koja govori protiv ratnih strahota i ustaje u obranu potlačenih.

Objavio je 19 zbirki poezije, od kojih su značajnije ‘Španjolska u srcu’ u kojoj daje potresnu, ali uvjerljivu sliku borbe španjolskog naroda. Život i svijet doživljavao je prvenstveno čulno, pa su uzbuđenje, ogorčenje, samilost i srdžba osnovni motivi njegove poezije. Stilski, prešao je put od neoromantizma preko nadrealizma do čiste borbene i socijealne poezije. Osnovne su mu teme u ranijim godinama ljubav, kasnije pustoš, samoća, patnje, borba i smrt. Njegov vulkanski temperament, vječita spremnost da na nešto reagira i da se za nešto bori, učinio ga je jednim od najplodnijih (30 zbirki), ali i kvalitativno najneujednačenijih velikih pjesnika XX. stoljeća.

Njegov Sveopći spjev (Canto general, 1950.), postao je simbolom stremljenja za književnost čileanskog naroda. Godine 1971. dodijeljena mu je Nobelova nagrada za književnost. Ostala djela: Crepusculario; Sto ljubavnih soneta; Dvadeset ljubavnih i jedna očajna; Prstenovi; Pokušaj neizmjernog čovjeka; Boravak na zemlji; Elementarne ode; Podsjetnik s Crnog otoka; Ruke dana; Kraj svijeta. Umro je u Santiagu de Chile, 23. rujna 1973.

Pala dva zrakoplova tipa MIG-21 HRZ – 2010.

Na današnji dan 2010. dogodila se nesreća dva zrakoplova tipa MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tijekom izvođenja vježbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na vojnom poligonu ‘Eugen Kvaternik’ na Slunju, na području sjeverno iznad Plaškog 23. rujna 2010. oko 12,50 sati dva zrakoplova tipa MIG-21 imala su nesreću u zraku te su oba pala.

Piloti satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik iskočili su iz aviona i sigurno se prizemljili.

Prilikom sudara su otpali kabina, sedam raketa i jedna bomba. Rekli su i kako se zrakoplovi nisu sudarili zbog kvara već iz sljedeća tri razloga: krive procjene meteoroloških uvjeta, zato što se piloti nisu držali procedure pri izvođenju vježbe i zato što se nisu držali procedure nakon izvođenja vježbe.

….

Dan kulturne baštine

Dana 23. rujna obilježava se Međunarodni dan kulturne baštine. Hrvatska se ovoj manifestaciji pridružila 1995. godine proglašenjem posavskog sela Krapje – selom graditeljske baštine.

Kulturna baština, materijalna i nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva u svojoj raznolikosti i posebnosti, a njena zaštita jedan je od važnih čimbenika za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta.

Ministarstvo kulture razvija mehanizme i uspostavlja mjere zaštite kulturne baštine s ciljem osiguranja njene održivosti što podrazumijeva identificiranje, dokumentiranje, istraživanje, održavanje, zaštitu, korištenje kao i promicanje njenih vrijednosti.

izvori:

Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža http://www.enciklopedija.hr; Prolexis enciklopedija, mrežno izdanje, https://proleksis.lzmk.hr; Wikipedija, https://hr.wikipedia.org

Hrvatska
Vremeplov