NA DANAŠNJI DAN: Zadarske Narodne Novine, Međunarodni monetarni fond, Ivo Banac, bitka za Pakrac, neovisnost BIH, Yahoo!, Međunarodni dan civilne zaštite

2021-03-01-dndd

Zadarske Narodne Novine – 1862.

Dana 1. ožujka 1862. godine izašao je prvi broj zadarskog “Narodnog lista”, najstarije živuće hrvatske novine.

Prvi urednik “Narodnog lista” bio je ugledni humanist, povjesničar i znanstvenik Natko Nodilo, a uz njega su u listu pisali tadašnji intelektualci poput Mihovila Pavlinovića, Mihe Klaića, Koste Vojnovića, Ivana Danila i Nikole Zvonimira Bjelovučića. Glasilo je do 1876. izlazilo na talijanskom jeziku pod nazivom “Il Nazionale”, a imalo je i “Prilog k Narodnom listu” na hrvatskom jeziku.

MMF započeo svoje financijske operacije – 1947.

Na današnji dan, 1. ožujka 1947. godine, Međunarodni monetarni fond, osnovan 1944. godine s ciljem promoviranja međunarodne monetarne suradnje, poticanja ekonomskog rasta i povećanja zaposlenosti te osiguravanja privremene financijske pomoći, započeo je svoje financijske operacije. Kasnije te godine Francuska je postala prva država koja je posudila novac od MMF-a.

Ivo Banac, povjesničar – 1947.

Ivo Banac (Dubrovnik, 1. ožujka 1947. – Zagreb, 30. lipnja 2020.), bio je hrvatski povjesničar, pisac, političar i polemičar.

Godine 1959., s majkom emigrira u SAD, kako bi se obitelj opet ujedinila (otac je otišao u SAD 1947. godine). U New Yorku pohađa gimnaziju Loyola, a potom studira i diplomira (1969.) na Sveučilištu Fordham. Magistrirao je (1971.) i doktorirao (1975.) na poslijediplomskom studiju iz povijesti na Sveučilištu Stanford, Kalifornija.

Od 1977. do 2009. godine predavao je povijest Istočne i Jugoistočne Europe na Sveučilištu Yale, New Haven, Connecticut, gdje je umirovljen kao profesor emeritus na katedri vezanoj uz posebnu zakladu koja nosi ime Bradford Durfee.

Od 1994. do 1999. godine također je djelovao kao redoviti profesor povijesti na katedri vezanoj uz posebnu zakladu na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, gdje je upravljao i Institutom za Jugoistočnu Europu. Od 2008. godine redoviti je profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a od 1990. godine dopisni član HAZU.

Počela trodnevna bitka za Pakrac – početak Domovinskog rata u RH – 1991.

Dana 1. ožujka 1991. početak je trodnevne bitke za Pakrac. Oružani sukob hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima dogodio se toga dana. Ovo je bio prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih regularnih snaga sa srpskim pobunjenicima. Ovaj dan se u Pakracu obilježava svake godine kao obljetnica početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Cilj velikosrpskih ideologa je bio zauzeti grad Pakrac. Prema njihovim planovima, trebao je biti središtem SAO Krajine za Zapadnu Slavoniju.

Neovisnost republike Bosne i Hercegovine – 1992.

Bosna i Hercegovina (skraćeno: BiH) je država u Jugoistočnoj Europi. Graniči s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom. Po svom uređenju je složena federalna država s elementima konfederacije; čine je dva entiteta – Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska te Brčko distrikt. Glavni i najveći grad države je Sarajevo.

Neovisnost je stekla 1. ožujka 1992. godine nakon odluke građana BiH referendumom o neovisnosti. Prema popisu iz 2013. godine imala je 3.531.159 stanovnika.

U BiH žive tri konstitutivna naroda. To su Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Hrvati su najstariji autohtoni (starosjedilački) narod u Bosni i Hercegovini.

Potencijalni je kandidat za članstvo u Europskoj uniji i kandidat za članstvo u NATO-u od travnja 2010. godine, kada je potpisala Akcijski plan za članstvo na samitu u Tallinnu. Osim toga, Bosna i Hercegovina je članica i pridruženi član mnogih međunarodnih organizacija: Vijeća Europe od travnja 2002. godine, članica i osnivač Sredozemne unije od njezinog osnivanja u srpnju 2008. godine, Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), CEFTA-e, posmatrač u Organizaciji islamske suradnje (OIC) itd.

Osnovan Yahoo! – 1995.

Dana 1. ožujka 1995. osnovan je Yahoo!, danas jedan od većih svjetskih web portala s pripadajućim uslugama i jedan od najpopularnijih u SAD-u. Osnovali su ga Jerry Yang i David Filo.

Jerry Yang i David Filo bili su studenti na Stanfordskom sveučilištu, s web stranicama imena “Jerry and David’s Guide to the World Wide Web”, tj. web imenikom, koji je u travnju te godine preimenovan u “Yahoo!”, što su službeno objasnili kao kraticu za:”Yet Another Hierarchical Officious Oracle”

Međunarodni dan civilne zaštite

Ovaj datum za međunarodnu civilnu zaštitu ima dvostruku važnost. 1. ožujka 1972. stupio je na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, izuzetno važan međunarodni dokument s područja humanitarnog prava koji je registriran pri Tajništvu Ujedinjenih naroda u skladu s člankom 102. Povelje UN-a.

Sljedećeg dana, 2. ožujka 1972. počela je djelovati Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu kao međuvladina organizacija. Civilna zaštita u svijetu pa i u RH je oblik organiziranja, pripremanja i sudjelovanja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela i jedinice lokalne samouprave i uprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša. Zadaće civilne zaštite su prvenstveno socijalne i civilne naravi.

…..

izvori:

Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža; http://www.enciklopedija.hr; Prolexis

Hrvatska
Vremeplov