NA DANAŠNJI DAN: Tolkien, otkrivena Tutankamonova grobnica, Martin Luther, Saveznici bombardirali Split, Mel Gibson, Start 2, Ivo Brešan

2021-02-03-dndd

John Ronald Reuel Tolkien, pisac – 1892.

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, 3. siječnja 1892. – Bournemouth 2. rujna 1973.), engleski pisac i filolog rođen u Južnoj Africi. Kao stručnjak za starije oblike engleskoga (anglosaski do normanskog osvajanja 1066.) od 1945. – 1959. bio je profesor engleskog jezika na Oksfordskom sveučilištu.

U razdoblju prije drugog svjetskog rata bio je blizak prijatelj poznatih pisaca fantastike i kršćanske apologetike ( Owen Barfield, C. S. Lewis, Charles Williams ) koji su zajedno, izmjenjujući međusobno mišljenja, ideje i djela u radu, bili poznati kao grupa The Inklings.

Na njihovim redovnim sastancima Tolkienov zamišljeni svijet i njegova hinjena povijest ( “feigned history” kako je naziva sam Tolkien ) dobili su svoj prvotni oblik. Objavio je brojne filološke i kritičke studije (Beowulf: čudovišta i kritičari), ali svjetsku slavu i popularnost stječe knjigama s mitološkom podlogom: 1. Prva knjiga o Međuzemlju, “Hobit” (1937.), s autorovom revizijom 1951. 2. Gospodar prstenova I.-III. (1954.-55.). Sve četiri knjige doživjele su još jednu autorovu reviziju 1968. godine. Poslije Tolkienove smrti, objavljen je i Silmarillion (1977.), zbirka mitova i epova vilinskog naroda, koja zapravo prethodi njegovim najslavnijim djelima i koju je počeo pisati još prije Prvog svjetskog rata s namjerom da stvori originalnu englesku mitologiju. U travnju 2007. objavljen je roman Hurinova djeca. Knjigu je dovršio i uredio za publikaciju, sin J.R.R. Tolkiena, Christopher Tolkien.

Otkrivena Tutankamonova grobnica – 1924.

Na današnji dan, 3. siječnja 1924. godine, Howard Carter je otkrio grobnicu praktički nepoznatog faraona čije je ime, Tutankamon, uskoro postalo tako poznato i slavno da je zasjenilo imena drugih faraona. U grobnici je pronađeno 6 zaprega, 4 ceremonijalna kreveta, 130 štapova te ogromna količina ogrlica i drugog nakita.

Pravo se iznenađenje krilo u pogrebnoj dvorani, gdje je Carter pronašao 4 škrinje, položene jedna unutar druge a unutar zadnje se nalazio kameni sarkofag s 3 antropoidna sarkofaga, također položena jedan unutar drugog. Posljednji je bio od čistog zlata, a unutar njega se nalazila faraonova mumija koja je na sebi nosila znamenitu zlatnu masku (danas najpoznatiji objekt iz Tutankamonove grobnice), a sve je to bilo u kovčegu od čistog zlata koji je sam imao preko 110 kg.

Ukupan sadržaj ležao je u još dva veća drvena kovčega koji su i sami bili obloženi zlatom i briljantima. Konačno, krasan sarkofag od crvenog kvarca služio je za smještaj toga svega.

Martin Luther izbačen iz Rimokatoličke crkve – 1521.

Decet Romanum Pontificem naziv je dokumenta kojim je papa Leo X. 3. siječnja 1521. godine ekskomunicirao Martina Luthera iz Rimokatoličke crkve.

Papa je zbog Lutherovog učenja i njegovih 95 teza 1520. godine Martinu Lutheru uputio pismo naziva Exsurge Domine, u kojem stoji da će, “ukoliko ne prestane širiti svoje krivovjerje”, biti izbačen iz Crkve.

Lutherov odgovor bio je spaljivanje pisma, nakon čega je papa izdao Decet Romanum Pontificem, kojim je ispunio svoje prijetnje. Lutherovi istomišljenici potom su se udružili i prozvali se luteranima.

Saveznici bombardirali Split – 1944.

Zračno bombardiranje Splita koje su provodile savezničke snage trajalo je od rujna 1943. do kraja lipnja 1944. pri čemu je nad Splitom i bližom okolicom bilo 1890 naleta, 640 uzbuna i 21 bombardiranje.

Sveukupno je u bombardiranjima Splita i okolice život izgubilo preko 450 ljudi, a više tisuća ih je bilo ranjeno. Veći dio grada bio je uništen, pri čemu i gotovo svi kulturno-povijesni spomenici i građevine.

Savezničko bombardiranje bilo je najveće razaranje Splita u njegovoj 17-stoljetnoj povijesti. Unatoč čvrstim dokazima i zapisima, za zločin nitko nikada nije bio pravosudno gonjen niti je odgovarao.

Poslije rata, za cijelo vrijeme postojanja socijalističke Jugoslavije, sve do 1990. godine, kritičko pisanje ili govorenje o ovim anglo-američkim razaranjima Splita i ostalih dalmatinskih gradova bila je nepoželjna tema.

O ovoj se tabu temi malo govorilo i samo politički podobni jugokomunistički kadrovi smjeli su o tome govoriti.

Mel Gibson, glumac – 1956.

Mel Columcille Gerard Gibson (Peekskill, 3. siječnja 1956.), američko-australski redatelj, glumac i producent.

Nakon što se afirmirao kao glumac u serijalima Pobješnjeli Max i Smrtonosno oružje, Gibson je režirao Oscarom nagrađeni film Hrabro srce.

Režijom tog filma je postao šesti glumac koji je postao redatelj i dobio Oscara za režiju.

Godine 2004. je režirao biblijski spektakl Pasija koji govori o Isusovim zadnjim satima života.

Gibsonov sljedeći povijesni spektakl, Apocalypto, objavljen je 8. prosinca 2006. Gibson je sam financirao film, dok ga je na određena tržišta distribuirao Disney.

Tito u bolnici, početak raspada Jugoslavije – 1980.

Josip Broz Tito pred smrt, 3. siječnja 1980. godine, primljen u bolnicu u Ljubljani. Premda je Jugoslavija nestala s političke karte svijeta i Europe tek nakon jednog desetljaća i niza građanskih balkanskih ratova, ta je država bila mrtva već početkom 1980. godine. Naime, njezin ideni tvorac, stvoritelj i vlasnik, jednom riječju – diktator u 88 godini života, s pudlicama i obitelji, ali bez sudružnice Jovanke, dočekao je Silvestrovo 1979. godine.

Čitava je zemlja sa zebnjom, posredstvom jedinstvene tv-sheme, koja je, naravno, koordinana iz Beograda, gledala kako onemoćali moćnik iz fotelje prima novogodišnje čestitke. Jutro je promjenilo sve. Jugoslavija je, a tada je i Hrvatska bila dio te zejdnice, shvatila da ga više nema.

Slijedili su mjeseci bezgavog glavinjanja kako nakon Tita… Tu su svakodnevni orweloski liječnički komunikei u svim dvenim novinama, na ulici špekulacije o mogućnosti da nas Rusi napadnu… Strah, zebnja i panika, političko ludilo koje je potrajalo još deceniju…

A onda su, krajem osamdesetih, decenije koja započinje Titovim odlaskom, a završava padom Belinskog zida, što je bilo starter i za konačan raspad besmisla njegovg Diznilenda. Jer, ta je zemlja, u svojoj zadnjoj fazi, doista, postojala samo kao njegova projekcija, a nakon njegova odlaska kao neuspio pokušaj kavzisocijalizma ” s ljudskim likom”.

Njegova sintagma “Ne dirajte mi JNA, maserke i pudlice”, pravilo dvora na Dedinju, odakle je satrap vladao, svoje je “zvjezdane trenutke” doživjela genocidom u Vukovaru, brutalnijom agresijom na Hrvate nego što su učinili Turci. Slijedila je BiH, Srebrenica, Kosovo…

Sve je dalje poznato. Nama je, možda, najbolje… Makoliko mi vjerovali da nije tako. Jer, što bi bilo da je operacija u Ljubljani u siječnju 1980. – uspjela?

Rusija i SAD potpisale START 2, sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja – 1993.

Dana 3. siječnja 1993. godine Rusija i SAD potpisale su START 2, sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja.

Sporazum je predviđao značajno smanjenje interkontinentalnih balističkih raketa i nuklearnih bojevih glava.

No, Rusija je 2002. godine istupila iz sporazuma. Bio je to odgovor na odustajanje SAD-a od sporazuma iz 1972. godine, kojim je zabranjeno formiranje proturaketnih sistema.

Ivo Brešan, pisac 2017.

Ivo Brešan (Vodice, 27. svibnja 1936. – Zagreb, 3. siječnja 2017.), bio je hrvatski dramski pisac, prozaist, slavist i scenarist.

Jedan od najplodnijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara europskog ranga i pisac filmskih scenarija za nagrađivane hrvatske filmove.

Godine 1971. djelom Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, koja je premijerno izvedena 6 godina kasnije, radi ismijavanja manjkavosti komunističkog totalitarističkog režima.

Njegove drame izvođene su u gotovo svim kazalištima ondašnjih kulturnih centara. Osim književnosti, pisao je i i filmske scenarije – isprva s Krstom Papićem, zatim za Veljka Bulajića, a potom za svog sina Vinka Brešana, redatelja.

….

izvori:

Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža; http://www.enciklopedija.hr; Prolexis enciklopedija, mrežno izdanje, https://proleksis.lzmk.hr;

Hrvatska
Vremeplov