NA DANAŠNJI DAN: Sveti Toma Akvinski, Tomáš Masaryk, Piet Mondriaan, Maurice Ravel, John Arthur Mišković, Stanley Kubrick, Pluton

2021-03-07-dndd

Toma Akvinski, svetac – 1274.

Sveti Toma Akvinski (lat. Thomas Aquinas, tal. Tommaso d’Aquino; Roccasecca, 28. siječnja 1225. – Fossanova, 7. ožujka 1274.), talijanski dominikanac, filozof, teolog, crkveni naučitelj i svetac.

Rođen je 28. siječnja 1225. u dvorcu Roccasecca, u feudu Aquino, u okolici Napulja u južnoj Italiji kao sin Landulfa grofa Akvinskog i majke Teodore iz obitelji normanskih grofova od Teate. Majka njegova oca Franciska bila je sestra njemačkog cara Fridriha Barbarose. Od malena je pokazivao veliku želju za znanjem, a nakon studija u Napulju stupio je u dominikanski red.

Toma Akvinski

Godine 1252. poglavari reda poslali su ga u Pariz, gdje kao učenik Alberta Velikog postiže doktorat teologije. Predavao je u Parizu, Rimu i Napulju. Unatoč svojoj velike učenosti, ostao je uvijek jednostavan, ponizan i bezazlen redovnik. U poniznosti je postojano odbijao sve ponuđene mu crkvene časti. Njegov bistri duh dobro je shvatio da je poniznost evanđeoska krijepost i da više vrijedi od sve učenosti, slave i počasti. Zato je uvijek htio ostati malen.

Sveti Toma je napisao mnoštvo filozofskih i teoloških djela, a najslavnije mu je djelo “Teološka suma” u tri dijela u kojoj je sustavno obradio svu teologiju. Djelo je prevedeno na sve svjetske jezike te u teološkoj književnosti zauzima sve do danas jedinstven položaj. Sveti Toma je bio i mistik. Žarko je štovao Presveti Sakrament te o njemu ispjevao najljepše himne kao što su: “Hvali Sion Spasitelja”, “Klanjam ti se smjerno, tajni Bože naš”, “Usta moja uzdižite preslavnome tijelu glas”! Kad je jednom klečao pred raspelom, sam Spasitelj mu je progovorio: “Ti si o meni tako lijepo pisao, što želiš kao nagradu?” – Svetac je odgovorio: “Samo tebe, Gospodine!” Toma je umro relativno mlad, u dobi od 49 godina, 7. ožujka 1274. Bio je tada na putu u Lyon na opći sabor, ali je klonuo i zaustavio se u samostanu Fossa Nouva kraj Rima i ondje preminuo. Relikvije su mu kasnije prenesene u Toulouse.

Tomáš Masaryk, češki političar – 1850.

Tomáš Garrigue Masaryk, rođen u Hodonínu 7. ožujka 1850., bio je češki političar, filozof i sociolog te profesor filozofije na Praškom sveučilištu

Tomáš Masaryk

Godine 1889. s Kramarom je osnovao liberalnu političku grupu Realisti, koja se povezala s Mladočeškom strankom. Osnivač je i ideolog liberalne Češke narodne stranke koja se borila za autonomiju Češke u sklopu Austrougarske. Godine 1909. pomaže obrani u Veleizdajničkom procesu, u Beču. Godine 1914. odlazi u emigraciju, gdje razvija intenzivniju političku djelatnost za stvaranje samostalne čehoslovačke države. Pred kraj rata na čelu je privremne čehoslovačke vlade. U Washingtonu je 16. listopada 1918. godine izdao Deklaraciju o nezavisnosti Čehoslovačke. Bio je prvi predsjednik Čehoslovačke, a na tu je dužnost izabran 14. studenog 1918. godine, nakon čega su ga birači još tri puta izabrali na tu funkciju. Dao je ostavku 1935. godine. Kao ‘otac domovine’ smirivao je zategnute odnose čeških i slovačkih stranaka.

Piet Mondriaan, slikar – 1872.

Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan, od 1912. Mondrian (Amersfoort, 7. ožujka 1872. – New York, 1. veljače 1944.), nizozemski slikar i teoretičar. Uvelike je pridonio umjetničkoj grupi De Stijl koju je osnovao Theo van Doesburg.

Piet Mondriaan

Razvio je novi oblik apstraktne umjetnosti nazvan neoplasticizam. Studirao je od 1892. na akademiji u Amsterdamu. Obuzet religioznim problemima, proučava teozofske spise i postaje član sekte. Iz ovoga razdoblja potječu platna prožeta mistikom, s motivima osamljenih kuća u dubokim tonalitetima i neobičnim osvjetljenjima.

Početak rata 1914. zatekao ga je u Amsterdamu. U posljednjim godinama motivi njegovih slika reducirani su na minimum; konačno su njegova platna sadržavala tek nekoliko obojenih ploha na bijeloj podlozi. U platnima nastalim u Americi nestaje karakteristična crna linija, čime je ublažen opći dojam i postignut življi i vedriji ritam plohe.

Maurice Ravel, francuski skladatelj – 1875.

Joseph-Maurice Ravel rođen je 7. ožujka 1875. godine u baskijskom gradu Ciboureu, na jugozapadu Francuske.

Maurice Ravel

Široj publici, Ravel je poznat po svom orkestralnom djelu Boléro, koje je on smatrao trivijalnim i jednom ga je opisao kao “djelo za orkestar bez glazbe”.

Zajedno s Claudeom Debussyjem, Ravel je jedan od najznačajnijih predstavnika impresionističke glazbe. Njegova pijanistička, komorna, vokalna i orkestralna glazba danas je neizostavni dio koncertnih repertoara.

John Arthur Mišković, izumitelj – 1918.

John Arthur Mišković (Flat, Aljaska, 7. ožujka 1918. − Orange, Kalifornija, 22. kolovoza 2014.), bio je aljaski pionir, rudar u rudniku zlata i veliki hrvatsko-američki izumitelj.

John Arthur Mišković

Patentirao je više od 300 patenata od kojih je najpoznatiji Intelligiant, vodeni top kojim se danas služe na vatrogasnim vozilima i plovilima diljem svijeta. Usavršio je hidraulična dizala koja se primjenjuju radi iskrcaja tereta s prekooceanskih brodova.

Treći je sin također poznatog hrvatskog izumitelja Petra Miškovića. Iako John (Ivan) nije rođen u Hrvatskoj njegova majka Stana i otac Petar su u Hrvatskoj rođeni i odgojeni. Tako nema dvojbe između njegovog podrijetla.

John je rođen u Flatu 7.3.1918. Treće je od sedmero djece Petra Miškovića i Stane Mišković. John je prvih osam razreda završio u školi u Flatu, koja je imala samo jednu učionicu. John je bio samouk i znatiželjan. Kada su ga pitali o dodatnom obrazovanju, on je sa osmijehom odgovorio – ljudi. Diplomirao je na Sveučilištu Flat u Aljaskoj. John je bio pionir ideja mnogih hidrauličkih rudarskih tehnologija. Zabilježio je preko 300 patenata, ali najpoznatiji je Intelligiant iz 1946. Nakon Drugog svjetskog rata demonstrira Intelligiant diljem SAD-a. 1951. u New Yorkovoj Vatrogasnoj Službi Intelligiant je postavljen na vatrogasne brodove i ubrzo u Los Angelesu.

Pluton, patuljasti planet – 1996.

Svemirski teleskop Hubble poslao je 1996. godine na Zemlju prve fotografije površine Plutona, najudaljenijeg planeta Sunčevog sustava. Do 24. kolovoza 2006.

Pluton je bio smatran devetim planetom Sunčevog sustava, kada je na konferenciji IAU u Pragu usvojena definicija planeta koja isključuje Pluton, te je prihvaćen pojam “patuljasti planet”. Od tada se službeno naziva 134340 Pluton.

Stanley Kubrick, američki filmski redatelj – 1999.

Stanley Kubrick

Dana 7. ožujka 1999. umro je Stanley Kubrick, američki filmski redatelj. Režirao je niz hvaljenih i ponekad kontroverznih filmova. Kubrick je bio poznat po pomnom biranju tema svojih filmova, sporoj metodi rada, raznolikim žanrovima u kojima je radio, tehničkoj perfekciji i povučenosti kad je bila riječ o njegovim filmovima i obitelji.

Neki od njegovih najpoznatijih filmova su Lolita, Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu, 2001: Odiseja u svemiru, Paklena naranča, Isijavanje i Oči širom zatvorene, posljednji Kubrickov film. Četiri dana nakon prikazivanja Očiju širom zatvorenih za njegovu obitelj, glavnog glumca i glumicu, te šefove Warner Brosa., 70-godišnji Stanley Kubrick je umro u snu od posljedica srčanog udara.

…..

izvori:

Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža; http://www.enciklopedija.hr; Prolexis

Hrvatska
Vremeplov