NA DANAŠNJI DAN: Sveti Jeronim, Čarobna frula, Truman Capote, Münchenski sporazum, Stjepan Šterc, referendum o Kosovu, Boris Šprem, Dan prevoditelja

2021-09-30-dndd

Sveti Jeronim – 420.

Sveti Jeronim je kršćanski svetac, autor prijevoda Biblije na latinski jezik – Biblije kakvu danas poznajemo; crkveni naručitelj, crkveni otac, teolog, filozof i jezikoslovac.

Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima u Rimu nazvan je po ovom svecu. Papinski hrvatski zavod Svetog Jeronima je rimokatolički zavod, crkva i društvo u Rimu u koji se primaju svećenici podrijetlom i jezikom Hrvati. Zavod je ustanovljen Apostolskim pismom Slavorum gentem 1. kolovoza 1901. godine.

Svetog Jeronim je zaštitnik Dalmacije, teologa, prevoditelja, knjižničara, učitelja i studenata, a slavi se 30. rujna, na dan smrti Svetog Jeronima.

Mozartova Čarobna frula – 1791.

Na današnji dan 1791. godine u Beču je praizveden singspiel (što je ekvivalent za francuski naziv opera comique) “Čarobna frula” Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart je, prema ocjeni mnogih, jedan od najgenijalnijih skladatelja u povijesti glazbe. Mozart je bio čudo od djeteta, dječak koji je prije poznavao note nego slova i koji je već s tri godine počeo pisati jednostavne pjesmice, a s pet održavati koncerte.

Već s tek napunjenih 9 godina, W.A. Mozart je u Londonu objavio svoje prve simfonije, sonate,vokalna djela, kao i prve koncerte. Bližio se njegov 10. rođendan, a već je bio pravi i poznati glazbenik. Vraća se u rodni Salzburg te usput svojim talentom osvaja čitavu Europu.

Truman Capote, američki pisac – 1924.

Truman Capote

Truman Capote je američki pisac (New Orleans, 30. IX. 1924 – Los Angeles, 25. VIII. 1984). U prvim djelima nastavlja tradiciju »gotske« književnosti, oslikavajući osjetljive likove u dekadentnom okružju i grotesknim situacijama: Drugi glasovi, drugi prostori, novele Drvo noći.

U potonjim djelima, npr. Doručak kod Tiffanija, prikazuje nekonvencionalne likove.

Uspjeh je postigao romanom Hladnokrvno; novinskim stilom i na temelju dokumentacije prikazuje višestruko ubojstvo.

Münchenski sporazum – 1938.

Münchenski sporazum, ugovor kojim je riješena Sudetska kriza, potpisan je u Münchenu 29. rujna 1938. između Zapadnih sila i Njemačke.

Njemačka je 1938. poduzela nasilnu aneksiju, tzv. Anschluss Austrije. Hitlerov režim je taj potez opravdavao činjenicom da su mnogi Austrijanci sebe smatrali dijelom njemačke nacije od koje su odijeljeni umjetnom granicom. Sličan izgovor odlučio je Hitler primijeniti i na Sudete – oblast Čehoslovačke gdje su Nijemci činili većinu. Čehoslovačka vlada je bila spremna da se pokušaju mijenjanja granica odupre oružanim putem, računajući na svoj status vjerne francuske saveznice. No, britanska vlada je smatrala kako nije još u potpunosti spremna za rat pa je nagovorila Francusku da zajedno s njom 30. rujna 1938. sklopi Münchenski sporazum kojim je Njemačkoj priznato pravo na Sudete.

Komadanje Čehoslovačke predstavljalo je šok i poniženje za zapadne sile koje su na gaženje sporazuma reagirale garancijom nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Poljske i Rumunjske – država za koje se držalo da će predstavljati slijedeće mete njemačkog, odnosno mađarskog širenja i raskidanjem ugovora. U međuvremenu je, koristeći Hitlerov primjer, Mussolinijeva Italija izvršila invaziju i bez borbe uspostavila vlast u Albaniji.

Stjepan Šterc, demograf – 1953.

Stjepan Šterc

Prof. Šterc je rođen 29. rujna 1953. u Desnoj Martinskoj Vesi, a osnovnu školu i I. gimnaziju završio je u Zagrebu, kao i studij geografije. Od 1980. bio je asistent na Geografskom odsjeku PMF-a. Magistrirao je 1987., a doktorirao 2012. Od 1991. do 2003. radio je u Vladi RH, Ministarstvu vanjskih poslova te bio pomoćnik ministra razvitka i obnove i obrane; bio je sudionik Domovinskog rata i djelatni časnik Hrvatske vojske. Ostat će zabilježeno da je dr. Šterc jedan od osnivača Instituta Ivo Pilar, Hrvatskih studija i časopisa Društvena istraživanja i jedan od autora Nacionalnog programa demografskog razvitka Republike Hrvatske, Zakona o otocima, Studije o razvitku područja posebne državne skrbi itd. Također bio je član različitih tijela koja se bave ili služe demografijom. Predavao je na Ratnoj školi Ministarstva obrane RH i Geografskom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je 40-ak znanstvenih radova, 16 studija i elaborata i 34 stručna rada te sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima i raspravama.

Referendum o neovisnosti Kosova – 1991.

Referendum o neovisnosti Kosova održavan je od 26. do 30. rujna rujna 1991. godine. Skupština Kosova proglasila je Kosovo neovisnom državom 22. rujna 1991., a 99.98% glasača bilo je za neovisnost (odaziv 87.01%). Srbi koji su tada činili 10% kosovskog stanovništva bojkotirali su referendum. Osamostaljenje Kosova nije uspjelo sve do 17. veljače 2008. godine.

Tada je Skupština Kosova proglasila Republiku Kosovo, koju je do kraja 2019. priznalo 96 od 193 država članica UN-a, te četiri ne-članice UN-a: Suvereni malteški vojni red, Republika Kina, iako Kosovo nije priznalo Republiku Kinu (Tajvan), Cookovo Otočje i Niue.

Kosovo se nalazi pod upravom EULEX-a od 2008. godine, a izvan nadzora Republike Srbije.

James Byron Dean, glumac1955.

James Dean

James Byron Dean bio je američki filmski glumac. Dean je simbol buntovne mladosti iz pedesetih godina 20. stoljeća. Glumio je u filmovima: ‘Istočno od raja’, ‘Buntovnik bez razloga’ i ‘Div’. Poginuo je 30. rujna 1955. godine u automobilskoj nesreći. Iako je snimio samo 3 filma, ostavio je neizbrisiv trag u povijesti filma.

Dean je jedna od najkraćih i najspektakularnijih filmskih karijera u povijesti filma.

Boris Šprem, hrvatski političar – 1912.

Boris Šprem (Koprivnički Bregi, 14. travnja 1956. – Houston, 30. rujna 2012.), hrvatski političar, predsjednik Hrvatskoga sabora. Diplomirani je pravnik, član SDP-a.

Bio je savjetnik i imenovani dužnosnik u Hrvatskom saboru, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine od 2000. do 2001., glavni tajnik Hrvatskog autokluba, predstojnik vladina Ureda za zakonodavstvo, član uprave Aurum osiguravajućeg društva, predstojnik Ureda predsjednika Republike, saborski zastupnik te gradski zastupnik u dva mandata.

U sedmom sazivu Hrvatskog sabora imenovan je predsjednik. Prije toga obnašao je dužnost predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba.

Preminuo je u Houstonu 30. rujna 2012. godine od maligne bolesti krvnog sustava u 56. godini života.

…..

Međunarodni dan prevoditelja

Održava se svake godine 30. rujna i to od 1991. godine i to da bi se potakla solidarnost među prevoditeljskim zajednicama u cijelome svijetu i kako bi se promoviralo samo prevođenje ne samo kao zanimanje već i kao vještina. Inače, 30. rujna slavi se u spomen sv. Jeronima, prevoditelja Biblije i zaštitnika svih prevoditelja.

….

izvori:

Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža http://www.enciklopedija.hr; Prolexis enciklopedija, mrežno izdanje, https://proleksis.lzmk.hr; Wikipedija https://hr.wikipedia.org

Hrvatska
Vremeplov