NA DANAŠNJI DAN: Sv. Leopold Mandić, Andrija Maurović i Florence Nightingale

Nakon Nikole Tavilića, Mandić je drugi kanonizirani hrvatski svetac rimokatoličke Crkve, svećenik, kapucin, poznati ispovjednik i promicatelj jedinstva kršćana
2020-05-12-NDD

1866. – rođen Leopold Mandić

Leopod Mandić rođen je 12. svibnja 1866. godine u Herceg-Novom. Na krštenju je dobio ime Bogdan, a po ulasku u kapucine promijenio ga je u Leopold. U duboko kršćanskom obiteljskom ozračju Bogdan je od malena učio mnogo moliti. Živeći u Herceg-Novom među pravoslavcima, veoma rano upoznao je i iskusio žalosnu činjenicu rastavljenosti kršćanske braće. Zato je još kao dječak govorio: “Dobro, ja ću se posvetiti spasenju tolikih siromašnih i nesretnih ljudi. Postat ću njihov misionar”.

Zaređen je za svećenika 1890. godine u Italiji. Nakon kratkog boravka u Zadru, Kopru i Rijeci, po volji svojih poglavara bio je konačno određen za Padovu. Početkom Prvog svjetskom rata nije htio primiti talijansko državljanstvo pa je kao stranac iz neprijateljske države morao u koncentracijski logor. Obrazložio je to riječima: “Krv nije voda!”.

Prije smrti Leopold je prorekao da će kapucinski samostan u Padovi biti razrušen od bombi. Ipak, kod te strašne ratne katastrofe njegova ispovjedaonica ostala je pošteđena, da bude trajan znak njegova pomiriteljskoga apostolata. Brojni hodočasnici, koji sa svih strana dolaze na njegov grob, dotiču se s poštovanjem i njegove drage ispovjedaonice u kojoj je zaslužio nebo, u kojoj je vršio svoje ekumensko poslanje. Otac Leopold umro je 30. srpnja 1942. u Padovi.

Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića u povodu Godine milosrđa organizirala je šestodnevno štovanje neraspadnutoga tijela drugoga proglašenog hrvatskog sveca i zaštitnika Godine milosrđa sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu. Čašćenje svečeva tijela bilo je u zagrebačkoj katedrali i crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi, Splitu, Zadru, Padovi Herceg Novom i Dubrovniku.

1935. Izašao prvi hrvatski strip Andrije Maurovića

Prvi strip Andrije Maurovića “Vjerenica mača” izašao je 12. svibnja 1935. godine u zagrebačkom dnevniku “Novosti”. U to vrijeme u Hrvatskoj nije ni postojala riječ “strip” pa se novi mediij nazivao “roman u slikama” i “novinarski film”.

1941. – U Berlinu predstavljeno prvo svjetsko funkcionalno računalo – Z3

Njemački inženjer i pionir u polju računarstva Konrad Zuse 1941. godine u Berlinu je predstavio prvo svjetsko funkcionalno, potpuno automatizirano i programabilno računalo nazvano Z3. Značajke Z3-a postavile su temelj definicije svih kasnijih računala. Z3 je bio napravljen od 2.000 prijenosnika, radio je frekvencijom od ~5-10 Hz s 22 bita dugim unosnim podacima koje je zaprimao na izbušenoj kartici, a računalne operacije obrađivale su se u binarnom sustavu.

Prvo računalo bilo je korišteno za fine proračune aerodinamike krila kod konstrukcije zrakoplova, a original je uništen u savezničkom bombardiranju Berlina 1943. Potpuno funkcionalna replika izrađena je 60-ih godina i smještena u Deutsches Museum gdje se nalazi i danas.

Međunarodni dan medicinskih sestara

Engleska bolničarka Florence Nightingale, na čiji se datum rođenja obilježava Međunarodni dan medicinskih sestara, smatra se začetnicom modernog sestrinstva u svijetu.

Inicirala je profesionalno obrazovanje medicinskih sestara i uvela metode njegovanja bolesnika i organizacije bolnica koje su prihvaćene u mnogim zemljama. Prema procjenama Hrvatske udruge medicinskih sestara i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara, u Hrvatskoj nedostaje oko 12 tisuća medicinskih sestara i tehničara, što otežava rad svima koji ovim jedinstvenim pozivom doprinose uspješnom funkcioniranju svakog medicinskog tima

Hrvatska
Vremeplov
Zanimljivosti