NA DANAŠNJI DAN: Ruski napad na Poljsku, Vladan Desnica, Hank Williams, Kenneth Elton Kesey, Kemal Monteno, prvi nadzvučni let,Vladimir Kragić, Igor Štiks, napad na Vinkovce, Occupy Wall Street

2021-09-17-dndd

Ruski napad na Poljsku – 1939.

Dana 17. rujna 1939 Sovjetski Savez je, u sklopu dogovora Hitler-Staljin, odnosno Molotov-Ribbentrop, napao Poljsku. Poljska je već prije toga 1. rujna prva osjetila žestinu njemačkog blitzkriega.

Pakt Ribbentrop-Molotov ili Pakt o nenapadanju između Njemačke i Saveza Sovjetskih socijalističkih Republika je bio sporazum o nenapadanju između Njemačkog Reicha i Sovjetskog Saveza. Sporazum nacističke Njemačke i socijalističkog SSSR-a potpisan je 23. kolovoza 1939. godine bio je pravi šok za svijet.

Dan sklapanja Pakta Ribbentrop-Molotov se sukladno odluci Europskog parlamenta iz 2009. godine obilježava kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Posjedice dogovora dvije totalitarne države su bile velike. Prvo je 1. rujna 1939. godine Njemačka je napala Poljsku, 17 dana kasnije Sovjetske snage su okupirale teritorij koji je prema sporazumu predstavljao sovjetsku interesnu sferu. Poljske trupe su pružile odlučan otpor Rusima, ali je poljsko vodstvo je brzo shvatilo da je nemoguć otpor proti dva tako moćna neprijatelja. Paralelno s vojnom operacijom u Poljskoj, SSSR je okupirao Estoniju i Letoniju.

Vladan Desnica, hrvatski književnik – 1905.

Vladan Desnica

Vladan Desnica

Vladan Desnica rođen je u Zadru 17. rujna 1905. Otac mu je bio iz ugledne srpske obitelji koja je imala važnu ulogu u kulturnom i političkom životu Dalmacije 19. i 20. st., majka je bila iz Boke Kotorske, iz stare hrvatske obitelji Luković. Gimnaziju je pohađao u Zadru, potom u Splitu i Šibeniku, maturirao je 1924.

Studirao je pravo i filozofiju u Zagrebu i Parizu, nakon svršetka studija 1930. zaposlio se u očevu odvjetničkom uredu. Potom je radio u Državnom pravobranilaštvu isprva u Splitu, a poslije Drugog svjetskog rata odlazi u Zagreb. Od 1950. djeluje kao slobodni pisac. Književnošću se počeo baviti još u srednjoškolskim danima. Neka od najpoznatijih djela su mu romani Zimsko ljetovanje i proljeća Ivana Galeba.

Hank Williams, glazbenik – 1923.

Hank Williams

Hank Williams

Hiram ‘Hank’ Williams, rođen u Alabami 17. rujna 1923. bio je američki pjevač, gitarist, tekstopisac.

Hank Williams je jedan od velikana moderne country glazbe, autor velikog broja uspješnica. Njegove su pjesme izvodili i mnogi drugi pjevači. Lovesick Blues; I’m so Lonesome I Could Cry; I’ll Never Get Out of This World Alive; Honky Tonk Blues.

Hank Williams legendarna je ličnost, jedan od najvažnijih country-stilista čija je glazba južnjačkih korijena, doprinijela razvoju rock ‘n’ rolla.

Kenneth Elton Kesey, književnik – 1935.

Kenneth Elton Kesey

Kenneth Elton Kesey (17. rujna 1935 – 10. studenog 2001) bio je američki pisac, najpoznatiji po svom romanu Let iznad kukavičjeg gnijezda, kao i kontrakulturna ikona koja je, po mnogima, predstavljala poveznicu između Beat generacije 1950-ih i hipija 1960-ih. Bio je veliki promoter LSD-a na području San Franciska. Početkom 1960-ih preselio se u La Hondu, posjed pedeset milja južno od San Francisca, gdje je razvio pravu psihodeličnu komunu. La Honda je postala okupljalište umjetnika, pjesnika i muzičara. Oni kojima je LSD poticao kreativnost imali su na raspolaganju muzičke instrumente. Svatko je s tim instrumentima mogao raditi što je htio, a najčešće ih je upotrebljavala grupa The Warlocks, koja je kasnije postala slavna pod imenom Grateful Dead. Kizi je došao u kontakt s drogama kad se dobrovoljno javio za eksperimentiranje s LSD-om u jednoj bolnici, a potom i zaposlio kao noćni čuvar na njenom psihijatrijskom odjelu. Tu je otkrio mnoštvo droga i dobio inspiraciju za roman Let iznad kukavičjeg gnijezda.

Kemal Monteno, pjevač – 1948.

Kemal Monteno

Kemal Monteno (Sarajevo, 17. rujna 1948. – Zagreb, 21. siječnja 2015.) bio je bosanskohercegovački pjevač, kantautor i šansonijer.

Otac mu je bio Talijan koji je u Drugom svjetskom ratu ratovao u BiH, a majka Bošnjakinja. Rođen je 1948. godine u Sarajevu, gdje u drugoj polovici 1960-ih godina počinje i svoju iznimno bogatu i uspješnu karijeru, i to nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” 1967. godine s vlastitom pjesmom “Lidija”. Od tada je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gdje redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor glazbe i autor teksta. Za “Šlager sezone” festival kojem je trajno ostao vjeran nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem 1970-ih tu su izvedene i njegove najljepše pjesme gradu i domovini, svojevrsne himne “Zemljo moja” (1975.) i “Sarajevo, ljubavi moja” (1976.). Nježnog, sentimentalnog stila njegov kantautorski opus često je odudarao od mainstreama svog vremena.

Prvi nadzvučni let – 1953.

Scott Crossfield

Scott Crossfield izveo je prvi nadzvučni let sa specijaliziranim zrakoplovom North American X-15 na današnji dan, 1953. godine. Raketni zrakoplov izrađen je za istraživački program NASA-e, ratnog zrakoplovstva i ratne mornarice SAD-a, kao dio serije eksperimentalnih aviona “X”. X-15 tijekom 1960-ih postavio je brojne brzinske i visinske rekorde, između ostalog i dosezanje Kármánove linije (vanjski rub svemira – 100 km visine), te je tijekom svog radnog vijeka prikupio ogromnu količinu podataka o nadzvučnim strujanjima zraka, aerodinamičkom zagrijavanju, kontroli i stabilnosti pri nadzvučnim brzinama, kontroli leta iznad atmosfere, tehnikama pilotaže pri povratku u atmosferu, ljudskim faktorima i instrumentima leta korištenim u dizajnu zrakoplova i svemirskih letjelica. Još uvijek drži svjetski rekord najveće brzine ikada postignute za zrakoplov s ljudskom posadom.

Vladimir Kragić, nogometaš – 1975.

Vladimir-Vlade Kragić (Split, 8. lipnja 1910. – Split, 17. rujna 1975.), hrvatski bivši nogometaš i legendarni splitski Hajdukov bombarder.

Vladimir Kragić

Vladimir Kragić

Ovaj omaleni ali snažni napadač krenuo je i završio svoju karijeru u splitskom Hajduku za kojeg je ne računajući samo ligaške utakmice nastupio 354 puta i pritom postigao 266 golova. Sezone 1933./34. na derbiju sa zagrebačkim HAŠK-om postigao 5 pogodaka u pobjedi od 7:1; ostala dva dali su Lemešić i Lin; a navodi se i da je dao sam svih 7 golova. Krenuo je kao lijevo bek da bi kasnije prešao u napad gdje se iskazivao iznimno snažnim udarcem. Bio je članom slavne generacije “bilih” predvođene legendarnim Lukom Kaliternom. Sezone 1932./33. je sa 21 golom bio najbolji strijelac.

Za Jugoslaviju je odigrao tek 6 utakmica i pritom se 4 puta upisao u strijelce. Debitirao je pogotkom protiv Rumunja u Beogradu, 4. svibnja 1930. Posljednju utakmicu odigrao je 29. travnja četiri godine poslije opet sa Rumunjskom, ovaj put u Bukureštu.

Igor Štiks, književnik -1977.

Igor Štiks

Igor Štiks rodio se 1977. godine u Sarajevu. Elijahova stolica njegov je drugi roman. Za roman Elijahova stolica dobio je nagrade Ksaver Šandor Gjalski i Kiklop. Roman je preveden na njemački (Ullstein, Claassen Verlag), slovenski (Študentska založba), mađarski (Magveto), makedonski (Ili-ili), španjolski (Destino) i nizozemski (Bezige Bij), a prevodi se na talijanski, češki i finski. Njegov prvi roman Dvorac u Romagni (Durieux, 2000.) dosad je objavljen u Austriji (Folio Verlag, 2002.), Sjedinjenim Državama (Autumn Hill Books, 2005.) i Španjolskoj (Funambulista, 2005.). Piše prozne tekstove, eseje, književne kritike i novinske članke. Prozni i esejistički tekstovi prevođeni su mu na engleski, francuski, njemački, turski, bugarski, makedonski, slovenski i grčki jezik.

U napadu na Vinkovce izgorjela Narodna knjižnica i čitaonica – 1991.

Velikosrpski kulturocid u Hrvatskoj događao se širom Hrvatske, na svim područjima na kojima su djelovale srpske paravojne postrojbe i tzv. JNA. No, posebno je teško bilo u Vinkovcima, gdje su agresori granatirali vinkovačku Narodnu knjižnicu i čitaonicu u noći sa 16. na 17. rujna. U cijelosti je izgorjela.

Narodna knjižnica i čitaonica Vinkovci 1991. godine je posjedovala 75 000 svezaka knjiga, 1 239 svezaka časopisa, 365 dijafilmova te 523 gramofonske ploče ozbiljne glazbe. Pogođena neprijateljskim granatama, u noći 16. na 17. rujna 1991. godine, u cijelosti je uništena.

Obnova spaljene Knjižnice započela je 24. veljače 1992. g. dok su gradom još uvijek odjekivale eksplozije.

Započeo Occupy Wall Street u New Yorku – 2011.

Occupy Wall Street prosvjedni je pokret koji je započeo 17. rujna 2011. u parku Zucotti, u New Yorku, i od tada se odvija na ulicama New Yorka. Prosvjedi su usmjereni protiv vodećih američkih banaka, koje njihovi sudionici drže odgovornima za naglo osiromašenje svjetskog pučanstva i druge štetne posljedice globalne financijske krize.

Akciju je 17. rujna započela kanadska protukonzumeristička organizacija Adbusters, a s vremenom joj se priključio niz drugih pojedinaca i organizacija, uglavnom pripadnika američke radikalne ljevice, a logističku potporu im je pružila i svjetska haktivistička organizacija Anonymous.

…..

Svjetski dan sigurnosti pacijenata

U svibnju 2019. godine, 72. Skupština Svjetske zdravstvene organizacije podržala je Svjetski dan sigurnosti pacijenata i njegovo obilježavanje svake godine 17. rujna. Cilj obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti pacijenta je podizanje globalne svijesti o sigurnosti pacijenata i poticanje aktivnosti za što sigurniju zdravstvenu skrb u cijelom svijetu.

izvori:

Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža http://www.enciklopedija.hr; Prolexis enciklopedija, mrežno izdanje, https://proleksis.lzmk.hr; Wikipedija, https://hr.wikipedia.org

Hrvatska
Vremeplov