NA DANAŠNJI DAN: Ruski napad na Poljsku, Desnica, Williams, Kragić, knjižnica Vinkovci, Occupy Wall Street

Narodna knjižnica i čitaonica Vinkovci 1991. godine je posjedovala 75 000 svezaka knjiga, 1 239 svezaka časopisa, 365 dijafilmova te 523 gramofonske ploče ozbiljne glazbe. Pogođena neprijateljskim granatama, u noći 16. na 17. rujna 1991. godine, u cijelosti je uništena

Ruski napad na Poljsku – 1939.

Dana 17. rujna 1939 Sovjetski Savez je, u sklopu dogovora Hitler-Staljin, odnosno Molotov-Ribbentrop, napao Poljsku. Poljska je već prije toga 1. rujna prva osjetila žestinu njemačkog blitzkriega.

Pakt Ribbentrop-Molotov ili Pakt o nenapadanju između Njemačke i Saveza Sovjetskih socijalističkih Republika je bio sporazum o nenapadanju između Njemačkog Reicha i Sovjetskog Saveza. Sporazum nacističke Njemačke i socijalističkog SSSR-a potpisan je 23. kolovoza 1939. godine bio je pravi šok za svijet.

Dan sklapanja Pakta Ribbentrop-Molotov se sukladno odluci Europskog parlamenta iz 2009. godine obilježava kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Posjedice dogovora dvije totalitarne države su bile velike. Prvo je 1. rujna 1939. godine Njemačka je napala Poljsku, 17 dana kasnije Sovjetske snage su okupirale teritorij koji je prema sporazumu predstavljao sovjetsku interesnu sferu. Poljske trupe su pružile odlučan otpor Rusima, ali je poljsko vodstvo je brzo shvatilo da je nemoguć otpor proti dva tako moćna neprijatelja. Paralelno s vojnom operacijom u Poljskoj, SSSR je okupirao Estoniju i Letoniju.

Vladan Desnica, hrvatski književnik – 1905.

Vladan Desnica rođen je u Zadru 17. rujna 1905. Otac mu je bio iz ugledne srpske obitelji koja je imala važnu ulogu u kulturnom i političkom životu Dalmacije 19. i 20. st., majka je bila iz Boke Kotorske, iz stare hrvatske obitelji Luković. Gimnaziju je pohađao u Zadru, potom u Splitu i Šibeniku, maturirao je 1924.

Studirao je pravo i filozofiju u Zagrebu i Parizu, nakon svršetka studija 1930. zaposlio se u očevu odvjetničkom uredu. Potom je radio u Državnom pravobranilaštvu isprva u Splitu, a poslije Drugog svjetskog rata odlazi u Zagreb. Od 1950. djeluje kao slobodni pisac. Književnošću se počeo baviti još u srednjoškolskim danima. Neka od najpoznatijih djela su mu romani Zimsko ljetovanje i proljeća Ivana Galeba.

Hank Williams, glazbenik – 1923.

Hiram ‘Hank’ Williams, rođen u Alabami 17. rujna 1923. bio je američki pjevač, gitarist, tekstopisac.

Hank Williams je jedan od velikana moderne country glazbe, autor velikog broja uspješnica. Njegove su pjesme izvodili i mnogi drugi pjevači. Lovesick Blues; I’m so Lonesome I Could Cry; I’ll Never Get Out of This World Alive; Honky Tonk Blues.

Hank Williams legendarna je ličnost, jedan od najvažnijih country-stilista čija je glazba južnjačkih korijena, doprinijela razvoju rock ‘n’ rolla.

Vladimir Kragić – 1975.

Vladimir-Vlade Kragić (Split, 8. lipnja 1910. – Split, 17. rujna 1975.), hrvatski bivši nogometaš i legendarni splitski Hajdukov bombarder.

Ovaj omaleni ali snažni napadač krenuo je i završio svoju karijeru u splitskom Hajduku za kojeg je ne računajući samo ligaške utakmice nastupio 354 puta i pritom postigao 266 golova. Sezone 1933./34. na derbiju sa zagrebačkim HAŠK-om postigao 5 pogodaka u pobjedi od 7:1; ostala dva dali su Lemešić i Lin; a navodi se i da je dao sam svih 7 golova. Krenuo je kao lijevo bek da bi kasnije prešao u napad gdje se iskazivao iznimno snažnim udarcem. Bio je članom slavne generacije “bilih” predvođene legendarnim Lukom Kaliternom. Sezone 1932./33. je sa 21 golom bio najbolji strijelac.

Za Jugoslaviju je odigrao tek 6 utakmica i pritom se 4 puta upisao u strijelce. Debitirao je pogotkom protiv Rumunja u Beogradu, 4. svibnja 1930. Posljednju utakmicu odigrao je 29. travnja četiri godine poslije opet sa Rumunjskom, ovaj put u Bukureštu.

Umro je i pokopan jeseni 1975. u rodnom Splitu.

U napadu na Vinkovce izgorjela Narodna knjižnica i čitaonica – 1991.

Velikosrpski kulturocid u Hrvatskoj događao se širom Hrvatske, na svim područjima na kojima su djelovale srpske paravojne postrojbe i tzv. JNA. No, posebno je teško bilo u Vinkovcima, gdje su agresori granatirali vinkovačku Narodnu knjižnicu i čitaonicu u noći sa 16. na 17. rujna. U cijelosti je izgorjela.

Narodna knjižnica i čitaonica Vinkovci 1991. godine je posjedovala 75 000 svezaka knjiga, 1 239 svezaka časopisa, 365 dijafilmova te 523 gramofonske ploče ozbiljne glazbe. Pogođena neprijateljskim granatama, u noći 16. na 17. rujna 1991. godine, u cijelosti je uništena.

Obnova spaljene Knjižnice započela je 24. veljače 1992. g. dok su gradom još uvijek odjekivale eksplozije.

Započeo Occupy Wall Street u New Yorku – 2011.

Occupy Wall Street prosvjedni je pokret koji je započeo 17. rujna 2011. u parku Zucotti, u New Yorku, i od tada se odvija na ulicama New Yorka. Prosvjedi su usmjereni protiv vodećih američkih banaka, koje njihovi sudionici drže odgovornima za naglo osiromašenje svjetskog pučanstva i druge štetne posljedice globalne financijske krize.

Akciju je 17. rujna započela kanadska protukonzumeristička organizacija Adbusters, a s vremenom joj se priključio niz drugih pojedinaca i organizacija, uglavnom pripadnika američke radikalne ljevice, a logističku potporu im je pružila i svjetska haktivistička organizacija Anonymous.

Svjetski dan sigurnosti pacijenata

U svibnju 2019. godine, 72. Skupština Svjetske zdravstvene organizacije podržala je Svjetski dan sigurnosti pacijenata i njegovo obilježavanje svake godine 17. rujna. Cilj obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti pacijenta je podizanje globalne svijesti o sigurnosti pacijenata i poticanje aktivnosti za što sigurniju zdravstvenu skrb u cijelom svijetu.