NA DANAŠNJI DAN: Petar Zrinski, Ante Kovačić, Dan D i Tetris

Petar Zrinski rodio se u Vrbovcu 06. lipnja 1621., mjestu istočno od Zagreba, a pogubljen je 30. travnja 1671. godine u Bečku Novom Mjestu

Petar Zrinski – ratnik i pjesnik

Otac mu je bio hrvatski ban Juraj (V.) Zrinski, a majka grofica Magdalena Széchy. Bio je praunuk Nikole Šubića Zrinskog, sigetskog junaka, a unuk Jurja (IV.) Zrinskog, koji je dao tiskati prvu hrvatsku knjigu na kajkavskom narječju ‘Decretum tripartitum’.

Kad je Petar imao samo pet i pol godina, njegov otac je preminuo u austrijskom vojnom taboru u Požunu, sudjelujući u Tridesetogodišnjem ratu. Petar Zrinski se, zajedno s bratom Nikolom, školovao najprije kod zagrebačkog biskupa Petra Domitrovića, zatim u Mađarskoj i Austriji, a neko vrijeme je boravio i u Italiji.

Nakon toga je pretežno živio u dvorcu obitelji Zrinskih u Čakovcu te u Ozlju. Godine 1643. oženio se groficom Katarinom Zrinski, polusestrom Frana Krste Frankopana. Imali su četvero djece.

Nakon smrti starijeg brata Nikole krajem 1664., Petar Zrinski je 1665. imenovan hrvatskim banom, ali je službeno preuzeo dužnost tek u godini 1668. zbog raznoraznih političkih kalkulacija bečkog dvora.

Petar je također, poput starijeg brata, bio velik ratnik koji se proslavio u mnogim bitkama, a osobito kad je s 300 hrvatskih ratnika razbio Deli-pašu Badanjkovića i njegovih 1 400 vojnika, te kad je sa svojih 2500 ratnika razbio Ali-pašu Čengića i njegovih 10 000 vojnika.

Petar Zrinski bio je i pjesnik, a godine 1660. preveo je s mađarskog jezika i u Mlecima izdao poznati spjev svog brata Nikole Zrinskog Čakovečkog ‘Sirena Jadranskoga mora’.

Ante Kovačić, hrvatski književnik

Hrvatski književnik Ante Kovačić, autor glasovitog romana “U registraturi”, rođen je 6. lipnja 1854. godine u selu Oplazniku iznad Sutle, u Hrvatskom zagorju.

U obližnjoj Mariji Gorici polazio je osnovnu školu, koja je naknadno nazvana po njemu. Kovačić pripada onoj skupini pisaca koja je žestoko osuđivala stanje u Hrvatskoj i razračunavala se sa zaostalošću, filistarstvom i sluganstvom. U nekoliko navrata sam je bio na rubu egzistencije. Nadajući se da će ondje naći mir, spasiti sebe i obitelj, otvorio je odvjetnički ured u Glini, siromašnom kraju, gdje je često strankama od vlastitoga novca plaćao biljege.

Sa samo 35 godina umro je u zagrebačkome Stenjevcu, nakon sloma živaca, 10. prosinca 1889. godine. Njegov roman “U registraturi”, najvažniji je hrvatski roman 19. stoljeća. Kovačić sažima sve ono najbolje što se stvaralo na hrvatskome književnom sjeveru tijekom cijeloga 19. stoljeća.

Julije Kempf, hrvatski književnik i povjesničar

Hrvatski književnik i povjesničar Julije Kempf rođen je u Požegi, gdje je završio i gimnaziju. Poslije mature pohađao je učiteljsku školu u Zagrebu, nakon čega odlazi u Novi Vinodolski raditi kao učitelj. 1885. godine vraća se u Požegu raditi u osnovnoj školi za dječake. Ubrzo je postao poznat po svojim naporima da osmisli lekcije za učenike koje bi ih zanimale, upotrebljavajući suvremene znanstvene principe i didaktičke metode.

Kempf je napisao predgovor za dvije knjige pisama koja je dobio od Dragutina Lermana dok je Lerman boravio u Africi. Te dvije knjige, jedna iz 1891., a druga iz 1894. godine, bile su ciljano napisane tako da se čitatelju, naročito stanovnicima Požege stvori što bolja predodžba i uvid prema udaljenom kontinentu.

Njegovo najvažnije djelo je ‘Požega: zemljopisne bilješke iz okoline i prilozi za povijest slobodnog i kraljevskog grada Požege i Požeške županije’, objavljeno 1910. godine. Julije Kempf umro je u rodnom gradu, 6. lipnja 1934. godine.

Dan D

Bitka za Normandiju bitka je koja se 1944. godine vodila između snaga nacističke Njemačke, koje su okupirale zapadnu Europu, i savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Sedamdeset godina kasnije, invazija Normandije, poznata i kao Operacija Overlord, ostaje najveća pomorska invazija u povijesti, invazija koja je uključivala preko tri milijuna vojnika koji su prevezeni preko kanala La Manche iz Engleske u Normandiju u okupiranoj Francuskoj.

Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskim i jedriličarskim desantom, masivnim zračnim napadima i pomorskim bombardiranjem nakon kojeg je uslijedio amfibijski desant na dan 6. lipnja ili na Dan D. Bitka za Normandiju potrajala je još dva mjeseca koliko je trebalo savezničkim snagama da uspostave čvrst mostobran na europskom kopnu i da probiju njemačku liniju fronta u Francuskoj, a okončana je sa oslobađanjem Pariza i uništenjem džepa kod Falaisea.

Tetris – računalna igra iz SSSR-a

Tetris logička je videoigra, izdana na gotovo svim igraćim platformama. Jedna je od najpoznatijih videoigara uopće. Tvorac igre je bio ruski znanstvenik Aleksej Pažitnov, programer u računalnom centru Sovjetske akademije znanosti. Ime “tetris” dolazi od grčkog prefiksa “tetra-” (“četiri”), jer su svi dijelovi sastavljeni od četiri segmenta, i tenisa, Pažitnovljevog omiljenog sporta. Verziju igre za IBM PC platformu napravili su Pažitnovljevi prijatelji Dmitrij Pavlovski i Vadim Gerasimov.

Igra se pojavila na gotovo svim igraćim konzolama, računalnim sustavima, kao i na uređajima kao što su džepni kalkulatori, mobilni telefoni, džepna računala i drugi. U svojim nebrojenim inačicama Tetris je jedna najvećih videoigara svih vremena.

Najveći dio svoje popularnosti Tetris je stekao na igraćoj konzoli Game Boy, na kojoj je izdan 1989. Rasprostranjenost konzole popularizirala je Tetris do te mjere da je postao nezaobilazan dio popularne kulture.