NA DANAŠNJI DAN: Morseova abeceda, Kopernik, kraljica Viktorija i Bob Dylan

2020-05-24-DNDD

Prva Morseova poruka

Morseov kod je sustav međunarodno usvojene simbolične abecede, kojim se u žičnoj i radijskoj telegrafiji označavaju slova, brojevi, znaci razgodka i ine službene kratice. Znaci brzojavnog (telegrafskog) koda sastavljeni su iz dva osnovna činitelja: znakovnog i rastavnog impulsa. U radijskoj telegrafiji najčešće se koriste Morseova abeceda, međunarodne abecede broj 1 i 2 i kodna abeceda. Kod Morsea je svako slovo sastavljeno iz znakovnih, obično strujnih impulsa – kraćih i dugih crtica, i rastavnih, pretežno bestrujnih impulsa, koji služe kao razmak između znakova, riječi i rečenica. Koristi se za prijem na sluh ili elektromagnet s pisačem, koji ove crtice ispisuje na vrpcu. Prva poruka napisana Morseovim kodom, poslana je 24. svibnja 1844., a u poruka je bila biblijski citat : ‘Što je Bog napisao’.

Nikola Kopernik, poljski astronom

Dana 19. veljače 1473. godine u poljskome gradu Torunu rođen je Nikola Kopernik, poljski astronom. Studirao je teologiju, matematiku, medicinu i astronomiju u Krakówu. Bio je pravi renesansni čovjek, koji je, uz doktorat iz crkvenog prava, bio i poliglot, prevoditelj, diplomat i ekonomist. Kopernik je formulirao teoriju heliocentričnog sustava svijeta, koja u središte smješta Sunce, a ne Zemlju, kako se do tada vjerovalo. Njegove su tvrdnje bile prihvaćene u znanstvenim krugovima, no u crkvenima su uzrokovale uzbunu, a njegovo djelo De revolutionibus orbium coelestium stavile na listu zabranjenih sve do 1822. godine. Umro je 24. svibnja 1543. godine, a pokopan je u katedrali u Fromborku na sjeveru Poljske.

Peter Minuit kupio Manhattan za 24 dolara

Davne 1626. godine doseljenik Peter Minuit, kasnije upravitelj kolonije Nova Nizozemska te osnivač nove Švedske, otkupio je od indijanaca Manhattan za nevjerojatan sitniš čija je prava vrijednost, prema predaji, jednaka onoj od 24 dolara. Manhattan je danas jedno od najluksuznijih mjesta na svijetu.

Viktorija, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva

Viktorija, rođena u Londonu, 24. svibnja 1819., bila je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva od 1837., te carica Indije od 1876. do smrti 1901. godine. Njezina vladavina, poznata kao viktorijansko doba, trajala je 63 godine i sedam mjeseci, što je čini najduže vladajućim britanskim monarhom. Viktorijansko doba je obilježeno ekonomskim i tehnološkim napretkom Ujedinjenog Kraljevstva, društvenim promjenama i vrhuncem industrijske revolucije. Za vrijeme Viktorijine vladavine Britansko Carstvo je postalo vodeća svjetska sila. Viktorija, gotovo potpuno njemačkog podrijetla, posljednji je britanski monarh iz kuće Hannover. Naslijedila je svoga strica Vilima IV., a na tronu ju je zamijenio sin Edvard VII.

Šime Ljubić, hrvatski arheolog, povjesničar i biograf

Don Šime Ljubić, rođen u Starom Gradu na Hvaru, 24. svibnja 1822., bio je župnik, hrvatski arheolog, povjesničar i biograf. Studirao je teologiju u Zagrebu, a povijest i slavistiku u Beču. Bio je upravitelj Arheološkog muzeja u Splitu, a boravio je u Mletačkim arhivima gdje je skupljao građu koju je kasnije objelodanila JAZU. Kasnije je bio ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu. Osnovao je Hrvatsko arheološko društvo i pokrenuo njegovo glasilo ‘Viestnik hrvatskoga areheologičkoga družtva’. Pisao je radove iz antičke numizmatike, o prepovijesnim i rimskim nalazima, skupljao građu za Narodni muzej, objavio srednjevjekovne statute Budve, Skradina i Hvara te radove o odnosima Dubrovnika i Venecije, o Markantunu de Dominisu, Petru Hektoroviću. Sudjelovao je u narodnom preporodu u Dalmaciji, a bavio se i književnim radom.

Rođen Bob Dylan, američki glazbenik

Bob Dylan rođen je 24. svibnja 1941. kao Robert Allen Zimmerman, u obitelji židovsko-ruskih imigranata, u američkom gradu Duluthu u Minnesoti. Pjesme je počeo pisati kao desetogodišnjak, a osnove gitare i klavira svladao je u ranim tinejdžerskim godinama. Počeo je samostalno nastupati po lokalnim klubovima, gdje je praćen akustičnom gitarom i usnom harmonikom, promuklim nazalnim glasom izvodio svoje prve pjesme. U to je doba, u čast velškom pjesniku Dylanu Thomasu, počeo nastupati pod imenom Bob Dylan. U preko 500 pjesama i 43 albuma prodanih u više od 57 milijuna primjeraka, Dylan je ispričao mnoštvo snova i razbijenih iluzija o Americi služeći se folkom, ritmom i bluesom, rock and rollom, gospelom, countryjem i, dakako, riječima, tako nadahnutima da ga kritičari nazivaju jednim od najvećih američkih pjesnika novijeg doba. Najpoznatije su mu pjesme Blowin’ in The Wind, The Times They Are A-Changin’, Like a Rolling Stone, Just Like A Woman, All Along the Watchtower, Lay Lady Lay i druge.

Hrvatska
Vremeplov
Zanimljivosti