NA DANAŠNJI DAN: Michelangelo Buonarroti, Mendeljejev, prvi periodni sustav elemenata, Gottlieb Daimler, Semka Sokolović-Bertok

2021-03-06-dndd

Michelangelo Buonarroti, kipar – 1475.

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (Caprese Michelangelo, 6. ožujka 1475. – Rim, 18. veljače 1564.) je bio renesansni slikar, kipar, arhitekt i pjesnik. Jedan od najvažnijih i najsvestranijih umjetnika svih vremena. Njegov genij i njegovi veliki pothvati u svim umjetnostima učinili su ga idolom mnogih generacija umjetnika. Opisuju ga kao genija božanskog nadahnuća, nadljudske moći, koja je podarena samo malom broju rijetkih pojedinaca i koja djeluje preko njihove osobe.

U trinaestoj godini započinje umjetnički put na kojem će slijediti jedino neograničenu snagu vlastitoga duha. Umjetnost je za Michelangela bila stvaranje nove stvarnosti, slično božanskom stvaranju svijeta koje ne priznaje uzore, konvencije ni pravila. I njegove skulpture vjerojatno upravo stoga odlikuje taj snažni egzaltirani grč oslobađanja iz nedefinirane gromade kamena ili mramora. Michelangelova umjetnost je dramatična, napeta i napadna. Opsjednut ljudskim tijelom, stvorio je monumentalnu sliku čovjeka kao Herkula i heroja, centralni lik Božjeg svemira.

Michelangelo je, pored Leonarda da Vincija, jedan od najinspirativnijih umjetnika talijanske kasne renesanse, kao i svijeta umjetnosti općenito, s uzorom u svom prethodniku Donatellu.

Mendeljejev predstavio prvi periodni sustav elemenata – 1869.

Dana 6. ožujka 1869. godine Dmitrij Ivanovič Mendeljejev predstavio je Ruskom kemijskom društvu prvi periodni sustav elemenata.

Dmitrij Ivanovič Mendeljejev

Naslov njegovog projekta bio je “Ovisnost između svojstava relativne atomske mase i elemenata“, a govorio je da ako se elementi svrstaju po atomskoj masi daju jedan redoslijed u periodama.

Elementi koji imaju slična kemijska svojstva imaju atomsku masu koja je ista ili relativno slična (npr. Pt, Ir, Os) ili kojima se povaćava (npr. K, Rb, Cs)

Svrstavanje elemenata po atomskoj masi, sveden je na valencije, kao i na kemijska svojstva. Tu se ubrajaju elementi kao Li, Be, Ba, C, N, O i Sn.

Elementi koji su najrasprostranjeniji imaju malu atomsku masu.

periodni sustav elemenata

“Magnituda atomske mase određuje tip elementa, isto kao što i magnituda molekule određuje tip tijela. Moramo očekivati otkrića još mnogih elemenata – kao na primjer elementi analogni aluminiju i siliciju – čija bi atomska masa trebala biti između 65 i 75.

Atomske mase nekih elemenata mogu se odrediti znanjem o njima sličnim elementima. Iako atomska masa telura mora biti između 123 i 126, a ne može biti 128“ – rekao je Mendeljejev.

Neke karakterne osobine elemenata mogu se odrediti pomoću atomskih masa.

Gottlieb Daimler, izumtelj automobila – 1900.

Gottlieb Daimler (Schorndorf, 17. ožujka 1834. – Cannstatt 6. ožujka 1900.) bio je ključna ličnost u proizvodnji plinskog motora te izumu i proizvodnji automobila.

Rođen u Schorndorfu, služio je vojsci i neko vrijeme studirao mehanički inženjering u inozemstvu dok se nije vratio i studirao tehniku u Stuttgartu. U malom naselju u Stuttgartu, Bad Cannstatt, Daimler je 1885. izradio prvi motocikl, a 1886. prvi automobil na četiri kotača.

Osnovan nogometni klub Real Madrid – 1902.

Real Madrid (šp.: Real Madrid Club de Fútbol), španjolsko je športsko društvo, uz Barcelonu najznačajnije u državi, te jedno od najvećih i najpoznatijih u svijetu. Sjedište mu je smješteno u glavnom gradu Španjolske, Madridu. Službeno je osnovan 1902. pod imenom Madrid CF. Godine 1920. od španjolskog kralja Alfonsa XIII. dobiva naziv Real što na hrvatskom znači kraljevski. Nogometni klub, Real Madrid CF, prema FIFI je proglašen najboljim klubom 20. stoljeća.

Real igra na velebnom stadionu Santiago Bernabéu, u Madridu, nazvanom po najvećem predsjedniku u povijesti kluba Santiago Bernabéu Yesteu. U svojoj je povijesti rekorder po broju osvojenih naslova prvaka Europe, uspjelo im je to čak 13 puta. Španjolsku Primera ligu (La Ligu) osvajali su 33 puta, što je najviše od svih španjolskih klubova, Kup kralja osvajali su 19 puta, 10 puta su osvojli španjolski SuperKup, jednom su bili pobjednici Copa Eva Duarte te jednom pobjednici španjolskog LigaKupa. Što se tiče ostalih europskih i svjetskih natjecanja još su dva puta osvajali Kup UEFA, tri puta Europski superkup te četiri puta Interkontinentalni kup i jedno klupsko FIFA svjetsko prvenstvo. Real Madrid je, neslužbeno, najtrofejniji klub na svijetu.

Ovaj klub u svijetu ima mnogo navijača te više od 1800 penasa (povezane podružnice navijača) diljem svijeta. Najvatreniji navijači ovog kluba nose naziv Ultras sur i smješteni su na južnoj tribini stadiona gdje na svakoj utakmici gromoglasno navijaju.

Real Madrid je najbogatiji klub po prihodima (513 mil. € u 2013. godini)[6] te najbogatiji i najvrijedniji športski kolektiv na svijetu (2,4 mlrd. €).

U sklopu Real Madrida postoji još rezervna momčad Real Madrid Castilla, za koju uglavnom igraju mladi igrači iz Realove omladinske škole te treća momčad, Real Madrid C.

Semka Sokolović-Bertok, glumica – 2008.

Semka Sokolović-Bertok (Sarajevo, 22. prosinca 1935. – Zagreb, 7. ožujka 2008.), bila je hrvatska i bosanskohercegovačkoga glumica bošnjačkog podrijetla.

Semka Sokolović-Bertok

Semka Sokolović-Bertok rođena je u Sarajevu 1935. godine u obitelji Rasima i Abide Sokolović. Prema hrvatskom filmskom kritičaru Nenadu Polimcu, Semka vuče podrijetlo od Mehmed-paše Sokolovića. Rasim Sokolović bio je financijski inspektor, a preminuo je kada je Semki bilo tri godine. Odrastala je uz sestru Bademu i majku Abidu. Sestra joj Badema kasnije će postati operna primadona u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Tijekom srednjoškolskoga školovanja bavit će se mačevanjem, ali će od ovog športa morati odustati zbog ozljede. No, ostati će joj ljubav za šport općenito od šaha preko nogometa do veslanja. Osim uspjeha u bridžu ostvarila je uspjehe i u igranju šaha jer je osam puta osvajala naslov šahovske prvakinje Hrvatske. U Sarajevu je pohađala glumačku školu.

Nakon položene velike mature (1953.) odlučila je okušati se na prijemnom ispitu glumačke akademije. Na čelu ispite komisije bio je Branko Gavella. Semka Sokolović pripremila je Smrt Smail-age Čengića – Harač a nakon izvedbe primljena je na Akademiju. Svoj je radni vijek provela u Dramskom kazalištu Gavella gdje je glumila od 1957. godine do mirovine. U mirovinu je otišla 1998. godine. Na proslavu 50 godina kazališta u kojem je provela 40 godina nije pozvana.

Dan smrznute hrane

Vjerojatno bi očekivali da je dan smrznute hrane izum proizvođača smrznute hrane, no zapravo ga je uveo američki predsjednik Ronald Reagan 1984. godine. Hrana koja se lagano zamrzava nije baš ukusna kada se odmrzne, ali brzinski zamrznuta hrana – tehnikom brzog zamrzavanja hrane – ostaje svježa i ukusna kao da nije ni bila zamrznuta. Tehniku munjevitog zamrzavanja (“flash freezing”) razvio je Clarence Birdseye, inspiriran Inuitima koji su jeli otopljenu ribu koja je bila smrznuta mjesecima ranije. Danas je smrznuta hrana spas za mnoge kuhare u žurbi, bilo da se koristi kao određeni sastojak kao što je to smrznuto povrće, ili kao kompletno jelo. Svi mi imamo dane kada smo preumorni da kuhamo, a gotov obrok u zamrzivaču je toliko lakše pripremiti nego da moramo sve kuhati.

..

izvori:

Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža; http://www.enciklopedija.hr; Prolexis

Hrvatska
Vremeplov