NA DANAŠNJI DAN: Eugen Savojski, Max Weber, Mark Twain, Elizabeta II., Elvis Presley, Game Boy, Sunčana Škrinjarić, Prince

Eugen Savojski, vojskovođa – 1663.

Eugen Savojski (Pariz, 18. listopada 1663. – Beč, 21. travnja 1736.), bio je princ, austrijski vojskovođa i državnik. Smatran je najvećim vojskovođom svoga doba. Potječe iz sporedne linije savojske dinastije.

Eugen Savojski

Eugen Savojski je studirao matematiku i prirodne znanosti; u austrijsku vojsku stupio nakon neuspjela pokušaja da bude primljen u francusku vojsku. Istaknuvši se u ratovima protiv Osmanlija kraj Beča, Pešte i Beograda te protiv Francuza u Pijemontu, postao je general a 1693. i feldmaršal. Od 1703. do smrti Eugen Savojski bio je predsjednik Dvorskoga ratnog vijeća. Njegove pobjede nad Osmanlijama kraj Sente 1697., pokraj Petrovaradina 1716. i kraj Beograda 1717. označile su prekid njihovih osvajanja u Europi, a rezultati tih pobjeda, Karlovački, odnosno Požarevački mir, kojima je Austrija stekla velike dijelove Hrvatske i Slavonije, Banat, sjevernu Srbiju, dio Bosne, Vlaške, Ugarske i Erdelj, značili su učvršćenje Austrije u Podunavlju. Pobjede Eugena Savojskog nad Francuzima u Španjolskom nasljednom ratu (1701.–1709.) značile su istodobno jačanje austrijskih pozicija u zapadnoj Europi, gdje je Francuska bila u prvom planu političkih zbivanja.

Max Weber, sociolog – 1864.

Max Weber

Karl Emil Maximilian Weber odnosno Max Weber (Erfurt, 21. travnja 1864. – München, 14. lipnja 1920.), bio je njemački društveni istraživač i teoretičar, najčešće se smatra jednim od osnivača sociologije kao posebne društvene discipline jer je svojim širokim interesom utjecao na formiranje različitih socioloških ideja i poddisciplina.

Weber je značajno utjecao na pravo, proučavanje religije i ekonomiju. Međutim, njegov je utjecaj na sociologiju dalekosežan, osobito u proučavanju društvene stratifikacije, političke, urbane i ruralne sociologije te sociologije kulture. Weber se također smatra osnivačem strukturalne sociologije zbog interesa za stratifikaciju i institucije te sociologije djelovanja.

Mark Twain, američki književnik – 1910.

Američki pisac i humorist, jedan od najvećih humorista u svjetskoj književnosti, prvi i najveći tipično američki pisac, Mark Twain ili pravim imenom – Samuel Langhorne Clemens, rođen je 30. studenog 1835. godine u mjestu Florida u Missouriju. Kada mu je bilo četiri godine s roditeljima se seli u mjesto Hannibal, gdje pohađa osnovnu školu. Nakon smrti oca 1847. godine kreće na tiskarski zanat. Kasnije je radio kao tiskar u Keokuku (Iowa), New Yorku, Philadelphiji, Pennsylvaniji i drugdje po SAD-u.

Mark Twain

Potom je bio kormilar na parobrodu na rijeci Mississippi sve do početka američkog građanskog rata 1861., kada je na kratko kao dragovoljac pristupio konjaništvu Konfederacije. Kasnije te godine pridružio se bratu u novoosnovanom teritoriju Nevada gdje je radio u rudniku srebra. Godine 1862. postaje izvjestitelj novina Territorial Enterprise u mjestu Virginia City u Nevadi, a 1863. počinje pisati članke za iste novine pod pseudonimom Mark Twain. Na rijeci Mississippi ta fraza znači ‘dva hvata duboko’.

Većina Twainovih najboljih djela napisana je tijekom 1870-ih i 1880-ih u Hartfordu, te u vrijeme ljeta na farmi Quarry pokraj mjesta Elmira. Twainov rad inspiriran je nekonvencionalnim Zapadom, a popularnost njegovih djela označila je kraj dominacije, u američkoj literaturi, pisaca iz Nove Engleske. Kasniji slavni američki pisci Ernest Hemingway i William Faulkner pozivali su se na Twaina kao na svoju inspiraciju. Dva možda najpoznatija Twainova djela su “Pustolovine Toma Sawyera” i “Pustolovine Huckleberryja Finna”. U posljednjim godinama svog života Twain je pisao manje, ali je često javno govorio o mnogim temama. Ostao je zapamćen i po odijelima s bijelim crtama koja je uvijek nosio u javnim nastupima. Primio je počasni doktorat Oxfordskog sveučilišta 1907. godine. Pri kraju možda je zanimljivo spomenuti kako je Twain bio i jedan od rijetkih prijatelja Nikole Tesle. Mark Twain preminuo je 21. travnja 1910. godine u mjestu Stormfieldu.

Elizabeta II., britanski monarh – 1926.

Elizabeta II.

Elizabeta II. (Elizabeth Alexandra Mary; London, 21. travnja 1926.) trenutačna je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke, Barbadosa, Bahama, Grenade, Papuanske Nove Gvineje, Solomonskih Otoka, Tuvalua, Svete Lucije, Svetog Vincenta i Grenadina, Antigve i Barbude, Belizea, te Svetog Kristofora i Nevisa. Elizabeta II. je, kao suveren, poglavar Škotske i Engleske Crkve.

Dana 9. rujna 2015. oko 18:30 po hrvatskom vremenu postala je najdulje vladajući britanski monarh u povijesti, prestigavši kraljicu Viktoriju.

Dana 20. studenog 1947. godine kraljevna Elizabeta se udala za grčkog i danskog kraljevića Filipa, koji je nešto prije postao britanski građanin i princ, te vojvoda od Edinburgha. Njihov brak je bio kontroverzan: princ Filip je rođen kao pravoslavac, a njegove sestre bile su udate za njemačke plemiće koji su bili povezani sa nacistima. Navodno su se i Elizabetina majka i baka protivile ovom vjenčanju.

Elvis Presley prvi put na prvom mjestu top-ljestvica – 1956.

Američki pjevač Elvis Aaron Presley rođen je u East Tupelu, 8. siječnja 1935., a umro je u Memphisu, 16. kolovoza 1977. Često je nazivan Kraljem Rock and Rolla ili samo Kraljem, još za života legenda i neokrunjeni kralj rock’ n’ rolla.

Elvis Presley

U javnosti je počeo pjevati s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu. S 18 godina je napustio školu i poželio raditi kao portir u kinu i kao vozač kamiona. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci. Prvu ploču snimio je 1954. godine. Njegov uzlet započinje sredinom 50-tih godina hitovima “That s All Right Mama” i “Heartbreak Hotel”, a najuspješnije mu je razdoblje od 1960. do 1975. godine u kojem je izdao 52 ploče i još za života ih prodaje oko 600 milijuna komada.

Filmsku karijeru započeo je 1956. godine filmom “Voli me nježno”. Većinom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovito postajale hit. U razdoblju od 1957. do 1966. godine Presley se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. nastupaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga o kojoj je kralj postao ovisan. U travnju 1977. godine doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života. Dana 16. kolovoza 1977. godine Elvis pada u duboku komu zbog prevelike količine droge. Liječnici mu pokušavaju spasiti život – ali ne uspijevaju. Elvisova smrt potresla je milijune obožavatelja koji su se odmah sjatili u Graceland da velikanu odaju posljednju počast.

Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 tjedana.

Na tržištu se pojavila prva inačica Game Boya – 1989.

Game Boy ime je za porodicu dlanovnih igraćih konzola koju je razvila japanska tvrtka Nintendo. Prva inačica igraće konzole Game Boy pojavila se 21. travnja 1989. u Japanu, a poslje nakon četiri mjeseca na tržištu SAD-a. Uzveši sve inačice, do sada je prodano više od 300 milijuna primjeraka Game Boya.

Neke od poznatijih naslova za Game Boy: Tetris, Pokemon Red & Blue, Metroid II: Return of Samus, Castlevania, Donkey Kong Land, Dr. Mario, Game & Watch Gallery, Kirby’s Dream Land, Kirby’s Star Stacker, The Legend of Zelda: Link’s Awakening, Lemmings, Mega Man, Mortal Kombat, Ms. Pac-Man, Picross, Pocket Bomberman, Space Invaders, Street Fighter II, Super Mario Land, TMNT, Wario Land, Wave Race i Yoshi.

Sunčana Škrinjarić, književnica – 2004.

Škrinjarić, Sunčana, hrvatska književnica (Zagreb, 11. XII. 1931 – Zagreb, 21. IV. 2004). Diplomirala na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu 1966. Radila u Dječjem i Obrazovnom programu Radio Zagreba 1958–71., potom djelovala kao slobodna umjetnica. Autorica je petnaestak knjiga za mlade, od kojih su mnoge nagrađene najvišim književnim nagradama, te poezije i proze za odrasle.

Sunčana Škrinjarić

Napisala je scenarij za prvi hrvatski cjelovečernji crtani film Čudesna šuma (1989). Knjigom Kaktus bajke (1970) unijela je novost u hrvatsku dječju književnost: razgrađujući klasičnu bajku, od njezinih elemenata i isječaka iz suvremenoga života stvara novu zbilju. Kritika je najuspjelijim ocijenila njezin roman Ulica predaka (1980), koji u formi dnevničkih zapisa prati odrastanje djevojčice koja se sukobljava sa svijetom što ju okružuje te otkriva atmosferu straha i mržnje pred II. svjetski rat. Roman, koji izlazi iz okvira dječje književnosti, ima mozaičnu strukturu: niz sličica iz života komponiranih u zaokružene kratke priče pune ironije iskazane zagrebačkim žargonom.

Nastavak toga romana pod naslovom Ispit zrelosti objavila je 2002. Kazališna kavana (1988) blago je egzistencijalni roman o gubitničkoj generaciji 1950-ih i poslijeratnom umjetničko-bohemskom Zagrebu, argumentiranom najizrazitije preko sudbine triju žena. Njezina je proza za djecu bez didaktičkih tendencija ili nametljivosti; gotovo jedina u suvremenoj hrvatskoj prozi i prva nakon I. Brlić-Mažuranić prihvatila je bajku kao oblik iznošenja svoje vizije djetinjstva, stvorila jedinstvenu modernu bajku koja podrazumijeva prepletanje mitskoga i realnoga, sna i jave te se tako uspješno oslobodila konvencija tradicionalne realističke proze. God. 1999. bila je nominirana za najznačajniju svjetsku nagradu u području dječje i književnosti za mlade, »Hans Christian Andersen«, poznatu kao »Mali Nobel«.

Prince, glazbenik -2016.

Prince Rogers Nelson (Minneapolis, 7. lipnja 1958. – Chanhassen, Minnesota, 21. travnja 2016.), poznatiji samo kao Prince, bio je američki kantautor. Od 1978. godine do danas Prince je jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih glazbenika. U početku se bavio žanrovima poput funka i soula, ali s vremenom ga počinju inspirirati i jazz, rock i hip-hop. Njegove pjesme su često vrlo seksualne i pune mašte, a kasnije se na kratko vrijeme počinje baviti i vjerskim temama. Napisao je preko tisuću pjesama, što za sebe, što za ostale glazbenike. Prince je pisao, skladao i producirao potpuno samostalno. Poznat je i po tome što je tijekom snimanja sam odsvirao većinu instrumenata. Bio je začetnik “Minneapolis sounda” kasnih 1970-ih. To je žanr koji kombinira funk rock sa synthpop-om i novim valom.

Prince

Probija se ranih 1980-ih godina uz album 1999 i pjesmu “Little Red Corvette” čiji je spot bio jedan od prvih spotova jednog crnog umjetnika na MTV-ju. Tokom ostatka osamdesetih je izbacio hitove poput “Purple Rain”, “Kiss”, “Let’s Go Crazy” i “Raspberry Beret”. U tom razdoblju je radio na tri filma u kojima je glumio glavne uloge i za koje je skladao glazbu.

Početkom 1990-ih Prince je počeo prosvjedovati protiv svojeg izdavača (Warner Bros.) tako da je izbacio gomilu albuma u kratkom roku kako bi se riješio ugovorom obvezane količine albuma koju je trebao napraviti s njima. Istovremeno mijenja svoje ime u “Love Symbol #2” zbog čega dobiva nadimak “The Artist” ili “The Artist Formerly Known as Prince” (skraćeno AFKAP). Nakon što je napravio svoj zadnji album za Warner Bros. (Chaos and Disorder) Prince izdaje album Emancipation čiji se naslov albuma odnosi na njegovo oslobođenje.

Tokom 2000-ih izbacuje kritički priznate albume poput Musicology i 3121. Prince je 2007. održao koncert tokom poluvremena 41. Super Bowl-a na pozornici u obliku njegovog simbola.

…..

izvori:

Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža; http://www.enciklopedija.hr; Prolexis enciklopedija, mrežno izdanje, https://proleksis.lzmk.hr;