NA DANAŠNJI DAN: Dinamo – Zvezda 1990. u Zagrebu – utakmica koja je stvarala povijest

Neodigrana utakmica, pretvorena u nasilnički obračun navijačkih skupina i milicije, a koja je svojim ponašanjem nedvosmisleno stala uz jednu od sukobljenih strana, mobilizirala hrvatsku javnost više od svih dotad viđenih zbivanja
2020-05-13-NDD-dinamo-zvezda

Mnoge nogometne utakmice, s razlogom ili ne, nazivaju se povijesnima. To je, najčešće, zbog rezultatskog značaja za pojedini klub ili reprezentaciju, bravurozne igre tima ili pojedinaca, divljanja navijača ili pak nečeg trećeg… Najpoznatija nogometna utakmica novije hrvatske povijesti, susret zagrebačkog dinama i beogradske Crvene Zvezde, koja je trebala biti održana 13. svibnja 1990. godine, svoje mjesto u povijesti, gotovo mitski status, dobila je premda sama utakmica nikada nije odigrana!

Sraz najvećeg hrvatskog i najmoćnijeg srbijanskog nogometnog kluba događao se u okružju globalnog raspada socijalizma, politički nabijenoj atmosferi stvaranja nove države, svega par dana nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, u vrijeme početka raspada Jugoslavije, u nedjelju, 13. svibnja, 1990. godine na zagrebačkom stadionu Maksimir gdje su snage trebale odmjeriti momčadi Dinama i Crvene Zvezde.

Sve je započelo kao navijački sukob, ali je ubrzo poprimio šire, političke implikacije. Započelo je huliganskim divljanjem srpskih najvijača po Zagrebu i na makismirskom stadionu, a televizijski prijenos pokazao je najširoj javnosti neučinkovitost tadašnje milicije prema gostujućim navijačima koji su započeli demoliranje stadiona u Maksimiru i brutalnu reakciju prema domaćim navijačima koji su krenuli u obranu svoga stadiona i grada. Zato se s pravom kaže kako je ta neodigrana utakmica, pretvorena u nasilnički obračun navijačkih skupina i milicije, a koja je svojim ponašanjem nedvosmisleno stala uz jednu od sukobljenih strana, mobilizirala hrvatsku javnost više od svih dotad viđenih zbivanja.

Godine i događaji koji su uslijedile bile su u znaku rata, srpske agresije na novostvorenu hrvatsku državu, krvoprolića, razaranja… Takav razvoj događaja dao je toj, neodigranoj utakmici mitski status budući da mnogi u Hrvatskoj tvrde da su upravo maksimirski događaji 13. svibnja bili uvod u Domovinski rat, iako je on započeo tek godinu dana poslije.

Zanimljivo je da je taj događaj američka televizijska kuća CNN uvrstila je među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet. Na toj listi, maksimirski događaj zauzeo je četvrto mjesto.

Onim šo se, zaista, događalo u Zagrebu tog 13. svibnja, pogledajte u dokumentarnom filmu Igora Grahovca “Nedjelja 13.” kojeg možedte pogledati na našem portalu.

Hrvatska
Multimedija
Vremeplov
Zanimljivosti