NA DANAŠNJI DAN: Braća Wright, Papa Franjo, Cesaria Evora, Simpsoni, Truhelka, Marguerite Yourcenar

2020-12-17-dndd

Braća Wright izveli prvi let zrakoplovom u SAD-u – 1903.

Dana 17. prosinca 1903. godine su Amerikanci Orville i Wilbur Wright, samouki letači i konstruktori, uspjeli poletjeti uređajem težim od zraka! Taj senzacionalni događaj pratilo je svega nekoliko slučajnih prolaznika. Prvi let primitivnog zrakoplova “Flyer” više je sličio grčevitom skoku: mlađi brat Orville, prvi pilot u povijesti, letio je samo 12 sekundi i preletio 36 i pol metara. Istoga dana Wilbur i Orville još su nekoliko puta poletjeli, a na kraju im je iznenadni udar vjetra uništio krhku letjelicu.

Papa Franjo – 1936.

Papa Franjo, poglavar Katoličke Crkve od 2013. godine rođen je 17. prosinca 1936. godine u Buenos Airesu kao Jorge Mario Bergoglio.

Rođen je u obitelji s petero djece, a roditelji su mu bili talijanski imigranti, tako da ima i argentinsko i talijansko državljanstvo. Diplomirao je kemijsku tehnologiju, no poslije se odlučio za svećenički poziv te stupio u bogosloviju. Sveti Ivan Pavao II. imenovao ga je 20. svibnja 1992. pomoćnim biskupom Buenos Airesa, a 27. lipnja iste godine primio je u katedrali u Buenos Airesu biskupski red po rukama kardinala Antonija Quarracina. Nadbiskupom koadjutorom Buenos Airesa imenovan je 3. lipnja 1997., a 28. veljače 1998., nakon smrti kardinala Qarracina, naslijedio ga je u nadbiskupskoj službi. Kao nadbiskup putovao je javnim prijevoznim sredstvima, a umjesto biskupske palače, stanovao je u iznajmljenom stanu, te si je zaslužio nadimak “kardinal siromašnih”. Govori latinski, španjolski, talijanski, a služi se i njemačkim, francuskim i engleskim jezikom.

Poznat je i kao dobar kuhar, ljubitelj opere, prijatelj grčke klasike, Shakespearea i Dostojevskoga te kao dobar plivač.

Jagoda Truhelka, hrvatska književnica – 1957.

Dana 17. prosinca 1957. godine u Zagrebu je umrla hrvatska književnica Jagoda Truhelka.

Truhelka je najviše priznanja stekla pripovijestima za djecu ‘Zlatni danci’ po kojoj je i ušla u povijest hrvatske književnosti.

Riječ je o trilogiji sastavljenoj iz: Naslovne priče (1918.), ‘Gospine trešnje’ (1943.) i ‘Crni i bijeli dani’ (1944.).

 

Marguerite Yourcenar, književnica – 1903.

Marguerite Yourcenar (Bruxelles, 8. lipnja 1903. – Bar Harbor, 17. prosinca 1987.), rođena pod punim imenom Marguerite Antoinette Jeanne Marie Ghislaine Cleenewerck de Crayencour, francuska je spisateljica belgijskog podrijetla.

Pisala je romane, poeziju, eseje, književne kritike te prijevode.

Nakon velikog uspjeha svoga romana Hadrijanovi memoari, 1970. godine postaje članicom belgijske Kraljevske akademije francuskog jezika i književnosti, a 1980. postaje prva žena primljena u Francusku akademiju.

Prikazana je prva epizoda popularne američke animirane TV serije Simpsoni – 1989.

Simpsoni (eng. The Simpsons) su animirana TV serija, dobitnik Emmyja koju je stvorio Matt Groening, također i autor animirane TV serije Futurama, za TV kuću Fox Network. Serija je postala jedna od prvih velikih hitova te TV kuće, a uz to je i jedna od najuspješnijih televizijskih serija u povijesti tog medija. Televizijska je serija zapravo spin-off (omašak) niza kratkih animiranih filmova koje su se emitirale tijekom showa Tracey Ullman.

Serija je satirička parodija američkog načina života. Prikazuje cjelovitu američku kulturu i društvo, a često se koristi šalama na vlastiti račun. Sami Simpsoni utjecali su na popularnu kulturu. Fraze iz serije počele su se koristiti u stvarnom životu, a usklik “d’oh!” može se pronaći u rječniku engleskog jezika. Simpsoni su utjecali i na mnoge animirane serije za odrasle tijekom kasnih 1990-ih kao što su South Park i Obiteljski čovjek. Iako je tijekom posljednjih nekoliko godina, po nekima, došlo do pada kvalitete serija je još uvijek veoma gledana i dobiva pozitivne kritike. Simpsoni su najdugotrajnija američka animirana TV serija.

Cesaria Evora, pjevačica – 2011.

Cesária Évora (Mindelo, 27. kolovoza 1941. – São Vicente, 17. prosinca 2011.) bila je zelenortska pjevačica. Poznata po izvođenju coladeire i morne, zbog čega su je zvali kraljicom morne.

Rođena je u lučkom gradu Mindelu na zelenortskom otoku São Vicenteu. Poznata je kao bosonoga diva zato što se obično pojavljivala na pozornici bosonoga u znak potpore beskućnicima i siromasima u svojoj zemlji. Njezin zelenortski blues često govori o dugotrajnoj izolaciji njezine zemlje i trgovini robljem, također je česta tema i emigracija (čak dvije trećine Zelenorćana žive vani). Pjevala je na zelenortskom kreolskom, a ponekad na portugalskom.

Glazba je obično tužna i popraćena zvucima gitare, cavaquinha, violine i klarineta.

.

izvori:

Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža; http://www.enciklopedija.hr; Prolexis enciklopedija, mrežno izdanje, https://proleksis.lzmk.hr;

Hrvatska
Vremeplov