Prijedlog u saborskoj proceduri

Možemo i SDP povjerenstvom žele istražiti agencije za naplatu potraživanja

Potaknulo ih je curenje osobnih podataka dužnika te nedopuštene prakse kojima se agencije služe u naplati
Zagreb: Sandra Bencic i Arsen Bauk traze isprazno povjerenstvo o radu agencija za naplatu potrazivanja Patrik Macek/PIXSELL

Sandra Benčić (Možemo) i Arsen Bauk (SDP) izvijestili su da su u saborsku proceduru uputili prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva zbog curenja osobnih podataka dužnika iz agencija za naplatu potraživanja te nedopuštenih praksi kojima se agencije služe u naplati.

Prošlog tjedna smo s Klubom SDP-a u saborsku proceduru uputili prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti zbog otkrivanja osobnih podataka građana i djelovanja agencija za naplatu potraživanja po pitanju dostojanstva i prava na privatnost građana, izvijestila je Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok). Najavila je da će se taj prijedlog morati raspraviti odmah na početku iduće saborske sjednice.

– Predlažemo osnivanje istražnog povjerenstva zbog masovnih objava osobnih podataka građana, što su učinile agencije B2 Kapital i EOS Matrixa u zadnjih nekoliko mjeseci, na što Vlada, iako smo upozoravali na ozbiljnost situacije, nije reagirala.

Benčić je podsjetila da su na tu temu uputili u Sabor već niz prijedloga zakonskih izmjena i od HNB-a tražili moratorij na naplatu dugova. Istražnim povjerenstvom žele utvrditi razmjenjuju li agencije za naplatu potraživanja osobne podatke svojih dužnika s drugim pravnim osobama ili drugim agencijama za naplatu potraživanja, te prikupljaju li druge podatke o članovima kućanstva dužnika, pa i maloljetnicima.

Koriste li se agencije nametljivim, zlostavljačkim ili drugim nedopuštenim praksama

Želimo utvrditi koriste li se agencije za naplatu potraživanja nametljivim, zlostavljačkim ili drugim nedopuštenim praksama u naplati dugovanja te koja je prosječna vrijednost otkupa duga u odnosu na ukupni iznos duga kada se prodaje plasman, kao i na koji način agencije upravljaju nekretninama koje dolaze u njihovo vlasništvo putem naplate duga, pojasnila je Benčić.

Pred istražno povjerenstvo namjeravaju pozvati HNB, HANFA-u, AZOP, HUB, Hrvatsku udrugu agencija za naplatu potraživanja, dvije agencije kod kojih je došlo do curenja podataka, ministarstva financija i pravosuđa, Porezu upravu, pučku pravobraniteljicu.

– Naš je cilj suzbiti financijsko predatorstvo, da se agencije za naplatu potraživanja moraju licencirati za rad i da spriječimo upadanje građana u dužničko ropstvo, istaknula je Benčić.

Arsen Bauk (SDP) dodao je kako je jasno da dugove treba vraćati, ali treba pomoći građanima koji su upali u dužničku situaciju zbog okolnosti koje su u cijelosti izvan njihove kontrole. Kada je građanima povrijeđeno pravo na zaštitu osobnih podataka, pravo na osobno dostojanstvo i pravo na privatnost, prva koja treba reagirati je odgovorna Vlada, a kada to ne napravi Vlada onda to mora učiniti odgovorna opozicija, zato upućujemo ove inicijative, poručio je Bauk.

Hrvatska
Politika