Može li jedna odluka HRS-a uništiti višegodišnji rad brojnih klubova?!

Odlukom HRS-a o poništenju sezone mnogim je klubovima nanesena nepravda, jedan od njih je i Rukometni klub Rugvica, koji slijedom takve odluke sljedeće sezone s generacijom igrača 2004./2005. godišta neće igrati Prvu Hrvatsku kadetsku ligu, bez obzira što je to jedna od ponajboljih momčadi u Hrvatskoj

HRS

Proteklog tjedna Hrvatski rukometni savez donio je odluku o poništenju cijele sezone. Takvom odlukom svi klubovi zadržavaju u narednoj sezoni status u onoj ligi kojoj su pripadali na početku ove sezone, što znači da nema ispadanja iz liga niti plasmana u viši rang natjecanja. Što se pak europskih natjecanja i SEHA lige tiče, tamo će se prijaviti klubovi koji su taj status stekli završetkom sezone 2018./2019.

Očekivana odluka, s obzirom na situaciju koja je zadesila svijet u ovom trenutku. Ipak, ova odluka HRS-a izazvala je dosta revolta kod klubova koji su bili nadomak plasmana u viši rang.

Osim toga, sve više je nezadovoljnih i u klubovima gdje će po svemu sudeći ispaštati oni najmlađi, jer status člana Prve Hrvatske kadetske lige u sezonama 2020./2021. i 2021. /2022. ostvarit će klubovi koji su svojim plasmanom ostvarili taj status 2017./2018. Drugim riječima, o sudbini igrača koji su sljedeće sezone trebali igrati u Prvoj hrvatskoj kadetskoj ligi, a riječ je o igračima 2004. i 2005. godišta odlučivala su neka druga djeca, djeca starijeg godišta.

Među onima kojima je ovom odlukom nanesena nepravda je i Rukometni klub Rugvica, koji je upravo posljednjih godina veliku pažnju usmjerio na generaciju igrača 2004. i 2005. godišta, koja je svojim rezultatima rasla iz godine u godinu, postavši jednom od najpotentnijih momčadi u Hrvatskoj.

-Kao sportaši, želimo da u Prvoj Hrvatskoj kadetskoj rukometnoj ligi u narednom dvogodišnjem periodu igraju najbolje ekipe, odnosno momci koji su to svojim višegodišnjim radom i trudom, neupitno i zaslužili- poručili su iz Rukometnog kluba Rugvica, koji je unazad tri sezone s ovom generacijom igrača sudjelovao na tri državne završnice, gdje su iz natjecanja u natjecanje išli korak dalje, tako da su lani osvojili drugo mjesto iza neprikosnovene Maksimir Pastele te trenutno još uvijek nose titulu viceprvaka države.

Jedino mjerilo treba biti rezultat sadašnjih generacija

Osim toga, RK Rugvica je na završnicama u svojim redovima redovito imala i ponajbolje pojedince; 2016./2017. godinu Nikola Ivanković bio je najbolji srednji vanjski te strijelac prvenstva, sezonu iza Zvonimir Hrka bio je najbolji vratar, a Nikola Ivanković MVP prvenstva, a isti je igrač ovu laskavu titulu (uz izbor za najboljeg srednjeg vanjskog završnice) osvojio i lani, kada je uz njega u najboljoj sedmorci turnira bio i Martin Krizmanić, kao najbolje desno krilo.

A da se dobar rad daleko čuje, govori i činjenica kako je Nikola Ivanković bio član mediteranske kadetske reprezentacije Hrvatske koja je osvojila broncu na ovogodišnjem Mediteranskom prvenstvu u Ateni. Iako je naša reprezentacija bila dvije godine mlađa od ostalih selekcija pokazala je veliki potencijal što govori i o odličnom radu u klubovima.

-Ova generacija RK Rugvice već osam godina marljivo trenira i postiže vrhunske rezultate samo s jednom ciljem; da participiraju u kadetskoj ligi. Smatramo da su to na kraju i zaslužili- poručuju iz kluba, te su zajedno s istomišljenicima, koji su na ovaj način oštećeni odlukom, uputili i HRS-u prigovor.

Prigovor su između ostaloga potpisali i predstavnici RK Valpovka, RK Solin, RK Split, MRK Ivanić, RK NEXE, MRK Čakovec, RK Koprivnica-NOA, MRK Sesvete i RK Feniks.

Oni prigovorom traže samo jedno, da Prvu Hrvatsku kadetsku ligu igraju ona djeca koja su to svojim igrama na terenu zaslužila, jer ukoliko ostane ova Odluka na snazi to će imati dalekosežne negativne posljedice za klubove, jer jedan dugogodišnji koncept sustavnog stvaranja igrača u tim se klubovima ruši kao kula od karata.

-Svjesno smo situacije u kojoj se našao Savez, no ipak vjerujemo kako će se vrednovati rezultati i plasman u Prvu Hrvatsku kadetsku ligu za naredne dvije sezone generacije igrača rođenih 2004. i 2005. godine, čime će plasman ostvariti oni klubovi koji su to ostvarili na terenu. Vjerujemo da će Savez preispitati ovu odluku i promijeniti istu, u interesu očuvanja kvalitete rukometa u ova teška vremena – zaključuje Kristinka Purma, predsjednica Rukometnog kluba Rugvica.