MOST ne želi razgovarati o promjenama Ustava. Petrov: Kako su oni sada promotori zaštite referenduma?

Ocijenili su da je poziv HDZ-a "nemoralna ponuda koju mi s gnušanjem odbacujemo"

Patrik Macek/PIXSELL

Klub MOST-a u Hrvatskom saboru odbio je poziv HDZ-a da se razgovara o promjenama Ustava vezanima za referendum, a predsjednik MOST-a Božo Petrov zapitao se nije li oksimoron o tome razgovarati s, kako je rekao, “lopovima koji su ukrali referendum”.

– Zar nije oksimoron ići sjesti razgovarati s lopovima o poštenom pristupu? Ići razgovarati s HDZ-om oko navodno pravednijeg referenduma kada su ti isti ukrali referendum prije mjesec dana, rekao je Petrov i upitao se kako su oni sada promotori zaštite referenduma.

– Ovo je nemoralna ponuda koju mi s gnušanjem odbacujemo, a oni koji pristaju na tu nemoralnu ponudu i odu na te razgovore, mislim da se politički potpuno diskvalificiraju, nadodao je nezavisni zastupnik Nino Raspudić.

Nezavisna zastupnica Marija Selak istaknula je da, sudeći prema ranijim raspravama u Saboru, HDZ želi dati svu moć referendumskog izjašnjavanja u ruke Ustavnog suda. No, napomenula je da je taj isti sud zaključio “da su građani potkapacitirani da bi se mogli izjašnjavati na referendumu”, a da HDZ tako želi uništiti ključni demokratski alat u društvu – referendumsko izjašnjavanje.

– I dolazimo do ključnog prijedloga koji nije samo sporan, nego je neprihvatljiv, a praktično i neizvediv, da Ustavni sud unaprijed odlučuje o nekoj inicijativi, odnosno o referendumskom pitanju, istaknula je Selak Raspudić.