MOST na Svjetski dan zdravlja upozorio na veliki disbalans troškova zdravstva i uspješnosti liječenja

Troškovi su svake godine sve veći

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik MOST-a Božo Petrov na Svjetski dan zdravlja upozorio je na ogroman disbalans između uloženog novca u zdravstveni sustav i učinka liječenja, jer su troškovi svake godine sve veći pa je tako u 2020. potrošeno 10 posto više nego ranijih godina.

– Prema podacima HALMED-a to je 850 milijuna kuna više nego prethodne godine, a slično očekujemo i za 2021., rekao je Petrov na konferenciji za novinare, upozorivši kako su rezultati liječenja isti, neznatno bolji ili čak lošiji.

Nedovoljno se ulaže u javnozdravstvene preventivne preglede koji omogućavaju rano otkrivanje bolesti kako bi se primjereno liječila. Rješenje vidi u boljoj provedbi preventivnih javnozdravstvenih programa, koji su nedovoljno učinkoviti.

– MOST drži kako je potrebno utvrditi ekonomske cijene zdravstvene zaštite, postaviti održive ekonomske temelje poslovanja zdravstvenih ustanova te smanjiti cijene i povećati dostupnost lijekova na tržištu, rekao je voditelj MOST-ovog Savjeta za zdravstvo Ivan Bekavac.

Povećanjem prihodne strane i smanjenjem rashodne, treba ostvariti povećanje raspoloživih sredstava od otprilike 4 milijardi kuna godišnje, i to bez podizanja stope obveznog doprinosa na plaću i poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, smatra. Naglasio je kako treba konačno i kod nas uvesti praksu svih drugih zemalja i prekinuti iz zdravstvenog fonda financirati naknade za bolovanja i rodiljne naknade, za što je samo u 2020. godini izdvojeno oko 2,7 milijardi kuna.

– Na rashodnoj strani potrebno je provesti niz mjera kojima je cilj racionalizacija poslovanja cjelokupnog zdravstvenog sustava, zaključio je.