MONOGRAFIJA O POPULARNOM GRADONAČELNIKU: Zagreb Većeslava Holjevca – vizija i dosezi

Monografija „Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi“ bit će predstavljena 12. srpnja u 12 sati u prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti

Izložba „Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi“ je pripremljena u povodu obilježavanja 50 godina od smrti gradonačelnika Većeslava Holjevca 1970. Urbanističko-arhitektonsko istraživanje o Zagrebu Većeslava Holjevca proveo je arhitekt prof.dr.sc. Ivan Mlinar, a biografsko istraživanje o Većeslavu Holjevcu proveo je povjesničar prof.dr.sc. Hrvoje Klasić. Autor izložbe je prof.dr.sc. Ivan Mlinar.

Cilj izložbe, koju možete razgledati u Muzeju suvremene umjetnosti je prezentirati urbanističku viziju i arhitektonske dosege Zagreba Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. kroz prikaz tri ključna urbanistička dokumenta – Direktivnu regulatornu osnovu Zagreba iz 1953., Idejno urbanističko rješenje južnog Zagreba iz 1962. te Urbanistički program grada Zagreba iz 1963. – i, simbolično vezano uz pedesetu obljetnicu smrti Većeslava Holjevca, 50 tematski odabranih reprezentativnih primjera urbanističko-arhitektonskih ostvarenja građenih, projektiranih ili planiranih od 1952. do 1963. te i danas značajnih u kontekstu graditeljske i kulturne baštine Zagreba. Također, cilj izložbe je prezentirati i odabrane biografske podatke o Većeslavu Holjevcu koji je u javnosti najpoznatiji po funkciji gradonačelnika Zagreba, ali je obnašao i niz značajnih i zanimljivih vojnih i političkih odnosno rukovodećih funkcija koje su manje poznate.

Na izložbi je prezentirano i reproducirano izvorno gradivo, odnosno urbanistički dokumenti, Digitalni ortofoto 1968, publikacije, fotografije, igrani filmovi, dokumentarni filmovi, televizijski prilozi i memorabilije. Izvorno gradivo, presnimke i memorabilije ustupili su: Državna geodetska uprava, Hrvatski muzej arhitekture HAZU-a, Muzej grada Zagreba, Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatski državni arhiv, Hrvatska radiotelevizija, Jadran film, Zagreb film, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Tihomir Jukić, dr.sc. Tamara Bjažić Klarin i mr.sc. Tatjana Holjevac. Istraživanje referentne dokumentacije provedeno je, osim u već navedenim ustanovama, i u Državnom arhivu u Zagrebu i u Arhivu Jugoslavije u Beogradu.

Potporu istraživanju te pripremi i produkciji izložbe i monografije „Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. : Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi“ dali su Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Državna geodetska uprava, a pokrovitelj je Gradska skupština Grada Zagreba.