'ZELENI ANTIBIOTIK'

Moć čišćenja organizma poznata još iz starih zapisa: Zeleni čistač prirode koji krije i opasnosti

Ova samonikla biljka, intenzivnog mirisa na češnjak, već stoljećima zauzima važno mjesto u pučkoj medicini i narodnoj kuhinji, a u posljednje vrijeme sve češće i na tanjurima modernih gurmana
medvjeđi luk Foto: Screenshot/YouTube

S dolaskom proljeća, dok se priroda još uvijek budi iz zimskog sna, u vlažnim šumama kontinentalne Hrvatske niče jedna od najdragocjenijih divljih biljaka – medvjeđi luk, poznat i kao srijemuš ili divlji luk. Ova samonikla biljka, intenzivnog mirisa na češnjak, već stoljećima zauzima važno mjesto u pučkoj medicini i narodnoj kuhinji, a u posljednje vrijeme sve češće i na tanjurima modernih gurmana.

Medvjeđi luk iznimno je bogat vitaminima, mineralima i ljekovitim tvarima. Njegova moć čišćenja organizma poznata je još iz starih zapisa – potiče izlučivanje toksina, čisti krv, pomaže kod probavnih tegoba te povoljno djeluje na srce i krvne žile.

Zahvaljujući spojevima poput alicina, ima snažno antibakterijsko i antivirusno djelovanje, a ujedno snižava krvni tlak i kolesterol. Upravo zato, mnogi ga smatraju pravim „zelenim antibiotikom“. Najbolje ga je konzumirati svježeg, jer se kuhanjem gubi dio njegovih ljekovitih svojstava.

Screenshot/YouTube

Zdravlje, ali i opasnost

Najčešće raste u sjenovitim i vlažnim šumskim predjelima, uz potoke i doline. Sezona branja počinje već u ožujku i traje do svibnja, a najukusniji je dok još nije procvjetao, kada su listovi mladi, nježni i puni soka. Posebno ga je lako pronaći na obroncima Medvednice, Žumberka, Papuka i sličnih šumovitih područja kontinentalne Hrvatske.

No, s popularnošću ove biljke raste i broj nesreća povezanih s njezinim branjem. Medvjeđi luk lako se može zamijeniti s vrlo otrovnim biljkama poput đurđice, mrazovca ili čemerike, koje su po izgledu slične, ali nemaju karakterističan miris na češnjak.

U prošlosti su takve zamjene znale završiti smrtnim slučajevima, zbog čega je pri branju potrebna iznimna pažnja. Pravi medvjeđi luk uvijek ima snažan miris na češnjak kada se list zgnječi među prstima – to je osnovni način prepoznavanja.

Medvjeđi luk u kuhinji

U kuhinji, medvjeđi luk se koristi na razne načine. Najčešće se priprema kao pesto – jednostavno se usitni s orašastim plodovima, maslinovim uljem i parmezanom. Osim toga, izvrstan je dodatak krem juhama, varivima, omletima i domaćim tjesteninama. Sitno nasjeckan može se dodati u salatu, umiješati u namaz od svježeg sira ili maslaca, ili se peći u pogačama i slanim pitama. Okusom podsjeća na blaži češnjak, ali bez njegove težine, što ga čini zahvalnim i lako probavljivim začinom.

Za dulje čuvanje može se usoliti, zamrznuti ili osušiti, no najbolje ga je iskoristiti svježeg – dok je proljeće još mlado, a šume mirišu na zdravlje.

Medvjeđi luk tako ostaje simbol proljetne obnove tijela i duha, no ujedno i podsjetnik na to koliko je važno poznavati prirodu. Jer kad se pravilno bere i koristi, ova biljka nije samo hrana – ona je lijek.

Hrvatska
Zdravlje