Mladi nogometaši protiv Norveške i Estonije traže plasman na EP. Bišćan: Moramo napraviti sve da to ostvarimo

Hrvatsku U-21 reprezentaciju čekaju dva posljednja dvoboja u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo
igor bišćan Matija Habljak/PIXSELL

Mladu hrvatsku nogometnu reprezentaciju početkom lipnja čekaju dva posljednja dvoboja u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo na gostovanjima u Drammenu protiv Norveške (3.lipnja) i u Parnu protiv Estonije (8. lipnja), a pobjeda protiv Norvežana bi izabranicima Igora Bišćana osigurala prvo mjesto u skupini i plasman na EP.

Iz osam dvoboja hrvatski nogometaši do 21 godine osvojili su 19 bodova i na vrhu su ljestvice s tri boda više od Austrije, koja ima i utakmicu više, dok je Norveška treća s 15 bodova, ali i utakmicom manje od Hrvatske.

– Koliko god stanje na ljestvici dobro izgledalo za nas, imamo utakmicu više i to nezgodno gostovanje u Norveškoj u ne baš idealnom momentu, jer su neki igrači završili sezonu, a neki će završiti sljedeći tjedan. Utakmica će biti tek dva tjedna iza toga, a Norvežani su sad u optimalnom stanju, jer su počeli prvenstvo u trećem mjesecu, rekao je Igor Bišćan na konferenciji za medije u Zagrebu predstavljajući popis kandidata.

– Moramo pokazati ono što smo pokazivali praktično u cijelom periodu kvalifikacija i izboriti pobjedu koja će nam osigurati prvo mjesto u grupi. Tako ćemo se i pripremati. Nadamo se samo da će svi igrači do tada biti zdravi, dodao je Bišćan na čijem se popisu po prvi put našao igrač njemačkog drugoligaša St. Paulija Igor Matanović, koji je nedavno odlučio napustiti juniorsku njemačku reprezentaciju i stavio se na raspolaganje Hrvatskom nogometnom savezu.

– Sretan sam da smo ga uspjeli pridobiti da igra za našu reprezentaciju. Savez je uložio dosta ozbiljan napor da se to i ostvari, jer je on bio jedan od glavnih igrača njemačke U-19 reprezentacije i nisu ga se htjeli samo tako odreći. Zlatko (Dalić) je tu odigrao možda i presudnu ulogu, na njegovu intervenciju se prelomilo na našu stranu. Veliki sam Matanovićev navijač i vjerujem da bi u budućnosti mogao biti velika snaga hrvatske reprezentacije. Ima pravo igrati za mladu reprezentaciju i u sljedećem sazivu, a već igra seniorski nogomet na ozbiljnoj razini. Njegove nogomete karakteristike su – visok, brz, zna. Mislim da je to dovoljno. Vjerujemo da smo za budućnost dobili kvalitetnu napadačku opciju.

Uz Matanovića, od njemačkih Hrvata su na popisu još i igrači Bayerna Josip Stanišić te Gabriel Vidović, a snaga popisa ogleda se u činjenici da je većina igrača standardna u svojim klubovima.

– To je bila moja ideja kad sam sastavljao krug kandidata. Samo spreman igrač može odgovoriti ozbiljnim zahtjevima. Uvijek bude primjera koji odskaču od toga, ali ne smije ih biti previše. Nažalost, za neke praktično neće biti odmora između dvije sezone, jer će im pripreme u klubovima početi odmah nakon druge utakmice. No, ulog je velik – želimo ponovno ići na Europsko prvenstvo i moramo napraviti sve da to ostvarimo, zaključio je Bišćan.

Na Bišćanovom popisu su se tako našli vratari Dominik Kotarski, Nikola Čavlina i Karlo Sentić; braniči Boško Šutalo, David Čolina, Mario Vušković, Josip Šutalo, Nikola Soldo, Hrvoje Smolčić, Josip Stanišić i Roko Jurišić; vezni Martin Baturina, Jurica Pršir, Luka Sučić, Toni Fruk, Veldin Hodža i Luka Stojković te napadači Antonio Marin, Roko Šimić, Lukas Kačavenda, Stipe Biuk, Gabriel Vidović, Dion Drena Beljo i Igor Matanović.

Hrvatska
Sport