Mještani Andrilovca odlučno rekli ne zelinskom smeću, kreće potpisivanje peticije na području cijelog grada

Zelinsko smeće koje je početkom listopada počelo stizati na odlagalište otpada u Andrilovec i danas je bilo nezaobilazna tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća. Podsjetimo, Gradsko je vijeće na posljednjoj sjednici, održanoj 19. rujna donijelo odluku kojom se protivi bilo kakvoj odluci koja bi imala za posljedicu dovoz smeća iz drugih jedinica lokalnih samouprava na odlagalište u Andrilovec.

-Smeće iz Svetog Ivana Zeline nam je krenulo. Navodno je i policija bila obaviještena da ćemo mi tamo neke prosvjede raditi. To nismo napravili, no pokrenuli smo peticiju, koju je potpisalo 130 mještana koji se protive dolasku smeća iz Zeline. Mi za takvu odluku nismo znali, kao ni Vijeće te sada tražimo obrazloženje da znamo na čemu smo- kazao je vijećnik Željko Remenar, inače i sam mještanin Andrilovca te nastavio.

-Mi smo sada vjerojatno grad slučaj u kojem se bez ikakve reakcije gradonačelnika, kao najodgovornije osobe dozvoljava dovoz tuđeg smeća u naše dvorište, čime se smanjuje i kvaliteta življenja i ugrožava zdravlja, zbog čega tražimo da se hitno zaustavi dovoz zelinskoga smeća u naš grad- ponovio je vijećnik Remenar te najavio kako potpisivanje peticije kreće na području cijeloga grada.

Gradonačelnik Nenad Panian, ponovio je kako on s time ništa nema, već da je to odluka s viših distanci.

-To je odluka ministarstva s kojom ja doista nemam ništa. Mi smo poslali upite na koje nitko nije odgovarao. I sada smo poslali upite. Možete dobiti to pismo, tako da ne možete reći da ja nisam ništa poduzeo. To je obična laž i insinuacija. Mi nismo grad slučaj, takvih gradova ima 27 u Hrvatskoj. To je odluka ministarstva, Vlade i Sabora koja se mora provesti putem odluke Europske unije, a ja ne mogu raditi protivno zakonima Republike Hrvatske- rekao je gradonačelnik kojem je Remenar tom prilikom uručio i peticiju koju je i sam gradonačelnik potpisao.

U raspravu se potom uključio i predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir, koji se referirao na sjednicu iz travnja kada je vijećnik Siniša Kljajić upitao hoće li Dugo Selo dobivati smeće iz Svetog Ivana Zeline.

-Gradonačelnik je tada odgovorio kako nam je poznato kako se zatvara zelinsko odlagalište, ali ne i da će se odlagati u Dugom Selu. Grad Dugo Selo s tim nema veze, to određuje Ministarstvo. Oni su odredili zelinsko odlagalište zatvoriti 31.12.2018. godine, a dugoselsko i vrbovečko 2021. godine. Kud s otpadom to se ne zna. Iz Zeline se ne odvozi u Dugo Selo- pozvao se na odgovor Budimir, a također je citirao i odgovor direktora DKPC-a Tadije Penića koji je kazao kako Zelina ne može odlagati otpad u Dugom Selu, jer za to nema prostora.

-U Zelini se nitko ne živcira, njihovo je odlagalište zatvoreno i odvoz im nije poskupio. Tamo to nije tema. Što ste poduzeli i što planirate poduzeti ili ćemo mirno gledati primanje tuđeg otpada. Ovakvom dinamikom naše će odlagalište biti puno prije zatvoreno, a onda se postavlja pitanje gdje ćemo mi odvoziti naše smeće- upitao je gradonačelnika Darjan Budimir.

Gradonačelnik je kazao kako to nije odredio grad, već ministarstvo.

-Nama je to naređeno inspekcijom. Ne smatram se nimalo odgovornim za ovu situaciju i nadam se da se oni koji su lijepili plakate barem malo srame. Gradonačelnik doktor Nenad Panian uvijek radi na dobrobit grada i građana Dugog Sela- ponovio je gradonačelnik, dok je direktor Penić istaknuo kako je Gradu u interesu da primi zelinski otpad.

-Što se tiče mještana Andrilovca ja mislim da je u njihovom interesu da se to odlagalište zatvori. Bez zelinskog smeća bi se zatvorilo krajem 2020. godine, a zelinskim u lipnju 2020. godine- istaknuo je Penić.

Bilo kako bilo, saga o zelinskom smeću u Dugom Selu se nastavlja, a borba Andrilovčana ide dalje. Sljedeći korak je kako je najavio Željko Remenar prikupljanje potpisa na području cijelog grada.