Mirisan i sočan voćni kolač topi se u ustima
Jesenski deserti osvajaju posebnom aromom i mirisom, a uz jabuke i šljive najslasniji deserti pripremaju se od krušaka. Za ovaj desert potrebno je uložiti malo više truda jer prvo priprema tijesto, pa onda nadjev, ali sigurno će se isplatiti već nakon prvog zalogaja.
Upalite pećnicu i krenite korak po korak.
Potrebni sastojci:
Za tijesto:
- 250 grama brašna
- 60 grama bijelog šećera
- 1 bjelanjak
- 170 grama maslaca
- 1 žličica soli
- brašno za posipanje
- Za nadjev:
- 5 zrelih krušaka
- 1 žumanjak
- 1 žlica limunovog soka
- 40 grama vanilin šećera
- 100 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Za tijesto:
- 150 g maslaca narežite na sitne kockice. Brašno, sol i šećer ulijte u veliku zdjelu. Dodajte maslac i miješajte žlicom dok ne dobijete pjenasto i homogeno tijesto. Dodajte 5 žlica hladne vode i promiješajte.
- Pobrašnite stol, izlijte sadržaj iz zdjele i mijesite dok ne dobijete mekano, ali čvrsto tijesto. Formirajte kuglu, podijelite je na dva dijela, jedan malo veći od drugog i svaki omotajte folijom.
- Ostavite 30 minuta u hladnjaku. Okrugli kalup promjera 24 cm s niskim rubovima premažite ostatkom maslaca, piše tportal.
Za nadjev:
- Kruške ogulite, izvadite im koštice i narežite na kockice.
- Žumanjke, vrhnje, vanilin šećer i limunov sok ulijte u zdjelu i tucite dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte kockice kruške i dobro promiješajte.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Pobrašnite radni stol i najveći dio tijesta razvaljajte valjkom za tijesto. Rasporedite ga po dnu i stijenkama namašćenog kalupa, pritisnite i utisnite prstima, a višak tijesta uklonite prstima.
- Na tijestom obložen kalup ulijete najdev od od krušaka i iz pomoć špatule lagano ga rasporedite.
- Razvaljajte drugi dio tijesta i stavite ga na nadjev, a rubove drugog dijela tijesta pritisnite vrhovima vilice da dobro obuhvatite nadjev.
- Gornju površinu premažite umućenim bjelanjkom. Tijesto lagano zarežite vrhom noža i pecite na 180 stupnjeva 35 do 40 minuta, dok površina ne porumeni.