Ministarstvo vanjskih i europskih poslova apelira: Ne putujte u Ukrajinu

Preporučuje se izbjegavanje putovanja u dijelove Ukrajine koja graniče s Rusijom te odgodu putovanja u ostatak zemlje

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova od ponedjeljka preporučuje izbjegavanje putovanja u dijelove Ukrajine koja graniče s Rusijom te odgodu putovanja u ostatak zemlje.

– Zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Ukrajini i koncentriranja oružanih snaga Ruske Federacije u područjima prema granici s Ukrajinom, hrvatskim državljanima savjetujemo izbjegavanje svih putovanja u područja istočne Ukrajine koja graniče s Ruskom Federacijom, stoji na stranicama MVEP-a.

Osobito se to odnosi, dodaje MVEP, na područja pod ukrajinskom kontrolom, ali graniče s privremeno okupiranim područjima samoproglašenih i međunarodno nepriznatih entiteta – “Donjecke Narodne Republike” i “Luganske Narodne Republike”.

Ministarstvo hrvatskim državljanima savjetuje i izbjegavanje putovanja u područja u blizini anektiranog poluotoka Krima, kao i područja sjeverne Ukrajine koja su u blizini granice s Bjelorusijom.

Za putovanja u ostale dijelove Ukrajine koja nisu nužna savjetuje se odgoda, a ako se to ne može učiniti “preporučuje se oprez i svakodnevno informiranje o trenutnoj situaciji iz svih raspoloživih medijskih izvora” i uz prethodnu konzultaciju s hrvatskim veleposlanstvom u Ukrajini.