Ministarstvo traži rješenje za zahtjeve štrajkaša i poručuje: Štrajk u sanitetu je nelegalan

Nelegalan je, kako kažu, jer su njime zakinuti brojni pacijenti
štrajk vozača saniteta Marin Tironi/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva priopćilo je kako se poduzimaju koraci za skoro rješavanje zahtjeva vozača saniteta, uz ocjenu da je njihov štrajk nelegalan jer su njime zakinuti brojni pacijenti.

– Ministarstvo i Vlada poduzimaju sve u okvirima financijskih mogućnosti da se riješi statusni i financijski problem zaposlenika u sanitetskom prijevozu, star više od 11 godina iz doba Vlade SDP-a i njihovih koalicijskih partnera. Vjerujemo da će se vrlo brzo pronaći zadovoljavajuće rješenje tog pitanja, ističe Ministarstvo u priopćenju.

Vezano uz taj protest kojim se traži usklađivanje koeficijenata za obračun plaća u skladu sa složenošću poslova, Ministarstvo napominje da razumije opravdane zahtjeve, međutim ne može podržati nelegalni štrajk koji su sindikati organizirali protivno propisima.

Dodaje kako je takav stav prema štrajku vozača saniteta utemeljen prvenstveno na činjenici da su neopravdano zakinuti brojni pacijenti u cijeloj zemlji kojima je usluga sanitetskog prijevoza od izuzetne važnosti u liječenju i svakodnevnom obavljanju medicinskih usluga.

Za razliku od Ministarstva zdravstva koje tvrdi da nepovoljni status zaposlenika u sanitetskom prijevozu potječe iz doba vlade SDP-a i njihovih koalicijskih partnera, sindikalni povjerenici na konferenciji za novinare prošloga tjedna naveli su da problem potječe iz 2011. kada je na vlasti bio HDZ, a resor vodio Darko Milinović.

Hrvatska
Ostalo