MINISTAR HORVAT I ŽUPAN KOŽIĆ U ZAPREŠIĆU: Zagrebačka županija za potrebe sanacije štete u Zaprešiću uplatila 2,4 milijuna kuna

Gradonačelnik Željko Turk pokazao im je velik broj oštećenih zgrada stambene i javne namjene, a ministar je obećao pomoć Vlade

Zaprešić koji je pretrpio velike štete u potresu krajem prošle godine, obišli su ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Gradonačelnik Željko Turk pokazao im je velik broj oštećenih zgrada stambene i javne namjene, a ministar je obećao pomoć Vlade.

-Nećemo čekati zakonske okvire, ni godinu dana. Mogu reći da su pravila ponašanja gotovo pa jasna. Saborska rasprava je prošla, a u procesu je podneseno i nekoliko amandmana koje sada treba razmotriti. Koje amandmane ćemo prihvatiti, a koje odbiti znat će se nakon sjednice Vlade. Mi pristupamo rekonstrukciji podzakonskih akata po kojima će se podnositi zahtjevi i stjecati pravo na obnovu. Pozivam one koji su stradali da imaju povjerenja u institucije lokalne i područne samouprave te države. U segmentu konstrukcijske obnove, Vlada će pronaći rješenja da sto posto financira obnovu objekata poput ovih iseljenih u Zaprešiću te izgradnju onih kuća koje su uništene- rekao je ministra Horvat.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić zahvalio je Vladi što je već dan nakon potresa doznačila 10 milijuna kuna za sanaciju oštećenih objekata na području Zagrebačke županije, a od tog iznosa 2,4 milijuna uplaćeno je Gradu Zaprešiću sukladno mjerilima i kriterijima županijskog Stožera.

-Mislim da su ta sredstva za početak, za brze i hitne popravke, dobro došla jer imamo velik broj oštećenih i porušenih objekata na području županije- rekao je župan Stjepan Kožić.

Brzim reakcijama svih mjerodavnih zadovoljni su i stanari koji su morali napustiti 99 stanova u centru grada. Zadovoljni su reakcijom gradskih službi i policije, a posebno njihovom brzinom.

-Prije dva dana smo vidjeli strahovita oštećenja na terasi zgrade na adresi Trg žrtava fašizma 14. U svega deset minuta s gradonačelnikom smo dogovorili uklanjanje opasnih dijelova s terase, a sve troškove uklanjanja podmirit će grad Zaprešić. Sve probleme gradonačelnik rješava odmah i hvala mu na tome- rekao je predstavnik stanara oštećenih stanova Saša Jakovina.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk naglasio je da ljudski život nema cijene te je zahvalio svima koji su se uključili u akcije pomoći, a grad je osim zbrinjavanja iseljenih stanara, osigurao 2.000 kuna pomoći za sanaciju krovišta obiteljskih kuća.

-Preko 95 posto stanara kojima su stanovi oštećeni, a to je njih 99, smo riješili u smislu smještaja, a osigurali smo za naredne, do dvije godine, po 2.000 kuna sufinanciranja njihovih stanova gdje će biti smješteni. Zahvaljujem i našim mještanima koji su svoje kuće ili vikendice ustupili za one kojima je to ovog časa najpotrebnije. Dodatno, svaka obitelj je dobila i 5.000 kuna jednokratne pomoći- istaknuo je gradonačelnik Turk.

Podsjetio je kako su i učenici oštećene OŠ Antuna Augustinčića preseljeni u drugu, a pronađene su i alternativne lokacije za državne i županijske službe čije je zgrada u potresu teško oštećena i više nije upotrebljiva.