Razgovor s povodom

MILJENKO VUČKOVIĆ, načelnik Klinča Sela: Rezultati ipak govore za sebe najbolje

Što je sve obilježilo godinu na izmaku, ali i kakvi su planovi za 2024. doznajemo u razgovoru s načelnikom Miljenkom Vučkovićem
DSC_0779

Kraju smo priveli još jednu godinu, s vašeg gledišta što je obilježilo 2023.?

Prije svega obilježena je s velikim investicijama koje smo dugo očekivali i dugo pripremali za realizaciju. Za ulaganja u naše gospodarske zone trebalo je riješiti imovinsko-pravne odnose, planirati i projektirati infrastrukturu i u konačnici ishoditi građevinske dozvole. Prilično komplicirane procedure i zakonska regulativa izrade studija i analiza su aktivnosti koje nisu vidljive, a izuzetno su zahtjevne. Potvrda da smo u tome uspjeli jesu investicije koje se u ovom trenutku događaju u našim gospodarskim zonama. Najprije Spar,Orbico, a sada i Lesnina H daju veliki zamah gospodarskom razvoju Općine Klinča Sela.

Osim toga, zahvaljujući dobro pripremljenim projektima uspjeli smo asfaltirati 32 nerazvrstane ceste i izgraditi novi most u Kupincu u što je uloženo ukupno 4 milijuna eura EU sredstava. Ovaj iznos u ovako kratkom vremenu ne bi mogli izdvojiti iz proračuna. Velika ulaganja u sportske objekte također nas vesele. Uređenje objekta NK Kupinec, dogradnja objekta na Sportskom centru Mladost Klinča Sela s umjetnom travom na nogometnom terenu također je investicija od ukupno 1,5 milijuna eura većim dijelom financirana iz EU fondova. Ovakve investicije nemaju ni veliki gradovi, a mi smo u tome uspjeli. Ovakva ulaganja svakako stvaraju kvalitetnije preduvjete za razvoj sporta i mladih. Svi spomenuti projekti zahtijevali su temeljitu pripremu i dosta uloženog truda da bi sredstva iz EU fondova bila odobrena.

Svjedoci smo nastavka komunalnih aktivnosti na području općine, nastavljena je sanacija prometnica, uređivali su se društveni i sportski domovi, jeste li zadovoljni dinamikom svih tih radova, jer dežurni komentatori uvijek će kazati kako je to već trebalo biti napravljeno.

Nažalost to je gruba istina, ali na to se ne treba obazirati jer se radi o pojedincima koji imaju neke druge namjere i kao takvi su prepoznati. Većina stanovništva realno razmišlja i vidi rezultate, a rezultati ipak govore za sebe najbolje.

Općinu Klinča Sela ovime pripada među vodeće jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije, koja se voli pohvaliti gospodarskim rezultatima. No, prati li Zagrebačka županija potrebe Općine u drugim aspektima djelovanja?

Naravno, županija uvijek ima razumijevanja i pomaže u realizaciji projekata kroz svoje službe, ali i financijski. Trebamo se samo sjetiti investicija izgradnje nove osnovne škole i sportske dvorane što su ulaganja od 7 milijuna eura i koja imaju značajan doprinos u ukupnom razvoju općine i kvaliteti života, a posebno djece i mladih.

Prošlo je 14 godina otkako ste postali načelnikom. Jeste li zadovoljni učinjenim u tom periodu? Žalite li što ste se stavili u ovu službu ili biste sve još jednom ponovili?

Zadovoljan sam jer znam što smo mogli i što smo napravili. Želje su jedno, a mogućnosti nešto drugo. Tko tvrdi drugačije laže sebe i druge. Neke investicije mogu se pripremiti brže, a za druge treba puno više vremena, truda, znanja i iskustva. Ne postoji čarobni štapić niti osoba koja u kratkom vremenu može napraviti baš sve. Činjenica je da se razvijamo i to u odnosu na neke druge sredine puno brže. Sretan sam što sam oko sebe okupio dobar tim samozatajnih ljudi bez kojih većine ovoga ne bi bilo. Ima trenutaka kada žalim zašto nisam krenuo u smjeru za koji sam se školovao. Kao diplomirani inženjer strojarstva sigurno bi imao perspektivu u poslovnom smislu, međutim očito se trebalo ovako dogoditi. Najgore je žaliti za nečim prošlim, ali svakako bi puno više razmislio nego što sam razmišljao prije ulaska u ove nemirne vode. Svakako bi imao mirniji i manje izložen život. S druge strane mislim da moram biti zadovoljan jer sam imao priliku sudjelovati u razvoju i napretku općine u kojoj živim.

Kakvi su daljnji planovi za 2024. godinu? Koliko će ukidanje prireza utjecati na općinski proračun?

Planovi su završiti započete investicije u gospodarskim zonama i započeti nove. S obzirom na to da se razvijamo u svakom pogledu planiramo izgradnju općinskog vrtića za što očekujemo financiranje iz EU fondova. Ukidanjem prireza proračunski prihodi će se umanjiti za 200 tisuća eura, ali bez obzira na to nemamo namjeru dizati porezne stope na dohodak jer onda sama ideja o ukidanju prireza nema svrhe.

Intervju
Klinča Sela