MILJENKO VUČKOVIĆ, načelnik Klinča Sela: Naša se općina svrstava u kategoriju onih koji su najviše povećavali subvencije za poduzetnike

Na kraju još jedno mandata na mjestu općinskog načelnika porazgovarali smo s načelnikom Klinča Sela Miljenkom Vučkovićem. Načelnik se tom prilikom osvrnuo na izazovnu 2020. godinu, kao i na razdoblje koje je pred nama, a u kojem Klinča Sela zahvaljujući Zagrebačkoj županiji dobivaju novu sportsku dvoranu

Na kraju još jedno mandata na mjestu općinskog načelnika porazgovarali smo s načelnikom Klinča Sela Miljenkom Vučkovićem. Načelnik se tom prilikom osvrnuo na izazovnu 2020. godinu, kao i na razdoblje koje je pred nama, a u kojem Klinča Sela zahvaljujući Zagrebačkoj županiji dobivaju novu sportsku dvoranu

Načelnik ste Općine od 2009. godine, što imate za reći o tom dvanaest godišnjem razdoblju, u kojem ste značajno podigli standard života u Klinča Selu.

To je sigurno najintenzivnije razdoblje moga života sa puno izazova. Svjestan činjenice da su potrebe naših mještana velike od izgradnje infrastrukture,vodovoda,cesta,kanalizacije do financiranja sporta,kulture i vatrogastva uz ograničena proračunska sredstva uspjeli smo do danas bez kreditnih zaduženja podići životni standard. Trebalo je puno toga odraditi a najviše vremena se utroši na pripremanje i pisanje projekata i rješavanje imovinskopravnih odnosa a to je dio posla koji okom nije vidljiv.

2020. godina bila je sve samo ne „normalna“ godina. Početkom godine zadesila nas je korona i potres u Zagrebu, dok smo godinu zatvorili razornim potresom u Petrinji, koji se osjetio i u Zagrebačkoj županiji, kako ste se kao Općina snašli u datim okolnostima?

To su okolnosti za koje vas nitko ne priprema u školi ili na fakultetu. Nisam kao ni svi ostali nikada mislio da ću za svoga života doživjeti takve dramatične trenutke koji na svu sreću nisu napravili veliku materijalnu štetu kao na području Petrinje,Siska i okolice ali su ostavili veliki trag na ljudima u koje se uvukao strah. Ova prirodna pojava pokazala je koliko smo nemoćni ali sto tako koliko možemo biti složni,primjer je pomoć koju su organizirali svi gradovi i općine koji nisu bili pogođeni potresom. Naše udruge, vatrogasci i poduzetnici odmah su se organizirali u pomoći stradalim područjima na što sam iznimno ponosan.

Da li je koronavirus, koji je za posljedicu imao lockdown ostavio posljedice na realizaciju planiranih projekata na području općine?

Ne značajno. Neki su projekti, što je normalno spram okolnosti, malo usporili ritam realizacije, dok smo neke morali prolongirati. Najvažnije od svega je to, da smo i u nepovoljnim okolnostima za rad, ponovno realizirali nekoliko projekata EU sredstvima, a općinske potpore poduzetnicima smo još i povećali. Sve dobne i socijalne kategorije stanovnika Općine Klinča Sela i dalje uživaju mjere potpora i financiranja, barem kao i do početka pandemije i potresa.

Izazovi su bili veliki u svim segmentima, mnogo je bilo nepoznanica u svemu. Sada, gotovo godinu dana od početka pandemije, mislite li da je nešto moglo bolje, drugačije, efikasnije, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou? 

Najbolji odgovor na ovo pitanje je dala analiza koju je nedavno provelo ministarstvo financija Republike Hrvatske prema kojima se Općina Klinča Sela svrstava u kategoriji onih koji su najviše povećavali subvencije za poduzetnike. Još zanimljivije zvuči podatak ministarstva pravosuđa i uprave, prema kojem je prošle godine bilo manje zatvorenih tvrtki nego 2019. To najbolje govori o velikom doprinosu jedinica lokalne samouprave i Vlade Republike Hrvatske u spašavanju gospodarstva i očuvanju radnih mjesta.

Što bi ste ocijenili kao najveće uspjehe godine za nama, a za čime žalite?

Sve što sam do sada naveo su veliki uspjesi u tim okolnostima. Počela je izgradnja sportske dvorane, što je od iznimnog značaja za naše učenike, sportaše, rekreativce i ostale korisnike. Koristim i ovu priliku da zahvalim županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću ispred svih stanovnika Općine Klinča Sela, ne samo zbog sportske dvorane koju županija financira u stopostotnom iznosu, nego i zbog toga što prepoznaje potrebe svih dijelova županije, pa tako i naše. Ponovno smo puno ulagali u infrastrukturu, ali i u društveni život. Pripremili smo podloge za velike projekte kako bi nastavili konkurirati na fondove EU.

Kakav je trend proračuna za 2021. godinu? Koji su najznačajniji projekti koje planirate realizirati tijekom ove godine?

Ono što je najvažnije, je to da je proračun što realniji, i mislim da smo to postigli. Ove nas godine očekuju jako veliki i, rekao bih, do sada, najkapitalniji projekti. Počinju radovi na dva nadvožnjaka u Donjoj i Gornjoj Zdenčini, koji će bitno poboljšati povezanost naselja, južno i sjeverno od pruge. Taj će projekt u našu općinu donijeti investiciju veću od 70 milijuna kuna, od čega je 80% novac iz EU, a ostalo financira ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Čeka nas otvorenje sportske dvorane. Velika investicija poznatog trgovačkog lanca- Interspar u gospodarskoj zoni koja nam otvara novih 400 radnih mjesta, a pripremamo i dva nacionalna projekta, koji će Općinu Klinča Sela odvesti prema europskom standardu.

Jeste li zadovoljni realiziranim u mandatu koji je na isteku? Ima li neostvarenih želja u tom razdoblju?

Naravno da ima neostvarenih želja ali realno u ovim okolnostima mogu biti zadovoljan jer se realiziraju projekti koji su dugo pripremani.

U svibnju su lokalni izbori, možete li nastaviti priču kao načelnik Općine Klinča Sela?

O tome hoću li nastaviti odlučuju stanovnici Općine Klinča Sela kao i u prethodnim godinama. Do sada su mi uvijek ukazivali povjerenje a ja sam uvijek nastojao donositi najbolje odluke. U nedjelju 16. svibnja, upravo njima prepuštam da donesu odluku koja je najbolja za njih i njihove obitelji.