Donosimo recepte

Mileram torta savršena je za razne prigode

Ovaj desert nije teško pripremiti
pexels-valeriya-827516

Mileram torta popularna je slastica poznata po svojoj kremastoj teksturi i bogatom okusu. Ovaj desert kao bazu ima mileram, posebno kiselo vrhnje s visokim udjelom masnoće. Upravo to vrhnje razlog je zašto su mileram torte toliko kremaste, ali i blago kisele i svježe.

Ovaj desert nije teško pripremiti i idealan je za razne prigode.

Što je mileram?

Mileram je mliječni proizvod sličan kiselom vrhnju, ali s nešto većim udjelom masnoće, obično oko 18-20 posto. Ima glatku teksturu i blagi, kremasti okus. Osim što se koristi za pripremu torti, često se dodaje juhama, umacima ili kao dodatak pečenjima.

Njegove nutritivne vrijednosti čine ga bogatim izvorom kalcija i proteina, ali ga je zbog visoke masnoće potrebno konzumirati umjereno. Razlika milerama i vrhnja je u postotku mliječne masti. Oba mliječna proizvoda dobivaju se fermentacijom mliječne masti koja se potom homogenizira na nižoj temperaturi. Rezultat je gust i kiseli mliječni proizvod. Mileram obično ima od oko 20 do 30 posto mliječne masti, kremastiji je i bolji za kuhanje jer tolerira mnogo više temperature od kiselog vrhnja. Kiselo vrhnje obično bude s od 12 do 20 posto mliječne masti.

Stručnjaci navode kako ove proizvode ne bi trebalo dodavati direktno u vruće tekućine, odnosno, direktno u jelo na štednjaku već tek u umjerenu toplinu, prenosi N1.

Nutritivne vrijednosti mileram torte

Ako se odlučite na pripremu mileram torte, morate biti svjesni da se radi o jako masnom desertu. Mileram na oko 100 grama sadrži oko 200 do 220 kalorija što ga svrstava u visoko kaloričnu namirnicu. Ako radite mileram tortu u koju ide oko 500 grama, računajte da čitava torta ima barem 1000 kalorija.

Osim visoke energetske vrijednosti, mileram torta sadrži manju količinu proteina i ugljikohidrata. Ovo je nutritivna vrijednost milerama na oko 100 grama proizvoda:

– Masti (18-20 g): Mileram je bogat zasićenim masnim kiselinama koje pridonose kremastoj teksturi, ali ih treba konzumirati pažljivo zbog potencijalnog utjecaja na zdravlje srca

– Proteini (2-3 g): Iako je njihov sadržaj niži u usporedbi s drugim mliječnim proizvodima poput svježeg sira, mileram doprinosi unosu proteina važnih za izgradnju mišića i oporavak

– Ugljikohidrati (3-4 g): Prisutni uglavnom u obliku laktoze, čine mileram pogodnim za većinu prehrambenih režima osim onih s intolerancijom na laktozu.

– Kalcij: Kao i drugi mliječni proizvodi, mileram je dobar izvor kalcija, ključnog za održavanje zdravih kostiju i zubi

– Vitamini: Sadrži male količine vitamina A i D, koji su važni za zdravlje očiju, kože i imunološkog sustava

Recepti za mileram tortu

Za mileram tortu postoje brojni recepti, a od milerama se uglavnom radi krema. Međutim, mileram se za tortu može dodati i u tijesto koje mu daje mekanu i nježnu teksturu. U nastavku donosimo pet recepata za mileram tortu.

Klasična mileram torta

Sastojci:

· 250 g glatkog brašna

· 80 g maslaca

· 100 g šećera

· 1 prašak za pecivo

· 1 jaje

· Prstohvat soli

Krema:

· 500 ml mlijeka

· 2 vrećice vanilin pudinga

· 200 g šećera

· 800 g milerama

Postupak:

Zamijesite tijesto od sastojaka za podlogu, razvaljajte ga i stavite u kalup promjera 26 cm U mlijeku skuhajte puding i šećer, dodajte mileram i prelijte preko tijesta.

Pecite u pećnici na 175 °C oko 60 minuta.

Preko ohlađene torte dodajte preljev prema želji.

Mileram torta s voćem

Sastojci:

· 250 g keksa za podlogu

· 125 g maslaca

· 2 pudinga od vanilije

· 500 ml mlijeka

· 200 g šećera

· 800 g milerama

· Voće po želji

Postupak:

Zdrobite kekse i pomiješajte s otopljenim maslacem, utisnite u kalup. Pripremite puding s mlijekom i šećerom, dodajte mileram i izlijte na podlogu.

Dodajte voće po želji i pecite na 170 °C 70 minuta. Po želji prelijte preljevom.

Najbolja mileram torta

Sastojci:

· Tijesto: kao u prvom receptu

· Krema: kao u prvom receptu

· Preljev: 250 g bobičastog voća, vrećica preljeva za torte

Postupak:

Zamijesite tijesto i stavite ga u kalup. Prelijte kremom pripremljenom od pudinga i milerama.

Dodajte voće i pecite na 175 °C. Preko ohlađene torte dodajte preljev od voća.

Jednostavna mileram torta

Sastojci:

· Podloga: mljeveni keksi i maslac

· Krema: mileram, šećer, limunov sok

· Preljev: svježe voće i želatina

Postupak:

Pomiješajte kekse i maslac te utisnite u kalup. Umutite mileram s ostalim sastojcima, prelijte preko podloge. Dodajte voće i prelijte pripremljenom želatinom.

Mileram torta s limunom

Sastojci:

· 800 g milerama

· 200 g šećera

· Sok i korica jednog limuna

· 2 pudinga od vanilije

· 500 ml mlijeka

Postupak:

Pripremite puding, dodajte šećer, mileram, limunov sok i koricu. Izlijte kremu na tijesto i pecite na 175 °C.

Ostavite da se hladi i poslužite ohlađeno.

Gastro
Hrvatska