Medicinski fakultet u Zagrebu proslavio 104 godine postojanja

Tijekom svečanosti dodijeljene su i fakultetske nagrade
Tijekom svečane proslave 104. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dodijeljene nagrade Patrik Macek/PIXSELL

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas je na proslavi 104. obljetnice svoga postojanja ocijenjen kao jedna od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj.

Dekan Slavko Orešković naveo je da fakultet polazi oko tri tisuće studenata na svih vrstama studija, a po broju znanstvenih radova jedna je od vodećih ustanova u Hrvatskoj. Dodao je da njegovih oko 1500 radova objavljenih ove godine u najprestižnijim znanstvenim časopisima čini oko 30 posto udjela znanstvenih radova Sveučilišta u Zagrebu uopće.

Rektor Damir Boras potvrdio je vodeću ulogu Medicinskog fakulteta na Sveučilištu koje daje vrhunsko obrazovanje temeljeno na vrhunskoj znanosti, što ga čini “stožernom hrvatskom ustanovom”, a potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner kazao je da je Medicinski fakultet u svom vijeku obrazovao više od 25 tisuća liječnika, ističući njegov neizmjeren doprinos razvoju suvremenog hrvatskog društva.

Tijekom svečanosti dodijeljene su fakultetske nagrade. Nagrada “Medicina”, koja se dodjeljuje za “humanost i etičnost u čast i slavu Medicine, Domovine i Čovjeka”, pripala je predsjedniku Hrvatskog Crvenog križa Josipu Jeliću koji se u rad Crvenog križa uključio se 1968. godine i tri puta biran za predsjednika tog društva.

Nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti dodijeljena je transplantacijskom timu Kliničkog bolničkog centra Zagreb za transplantaciju pluća. Također, Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dodijeljena je nagrada za značajan doprinos funkcioniranju Medicinskog fakulteta, a dodijeljene su i druge nagrade.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska