Matica hrvatskih sindikata očekuje porast osnovice: Ponuda Vlade je neprihvatljiva

Ozbiljan prijedlog očekuju sljedećeg utorka
Zagreb: Konferencija za medije Matice hrvatskih sindikata o ponudi Vlade RH u pregovorima za novi Temeljni kolektivni ugovor Igor Kralj/PIXSELL

Matica hrvatskih sindikata poručila je da joj je neprihvatljiva Vladina ponuda na pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), s obzirom na to da se računa na oporavak gospodarstva te da zaposleni u javnim službama očekuju porast osnovice za plaće.

Ako u ovome trenutku Hrvatska ima novaca, izlazimo najbrže iz krize i jako dobro stojimo, onda Vlada ne može očekivati da će ijednom zaposleniku u javnom sektoru biti prihvatljivo “jedno veliko nula”, rekla je novinarima predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. U teškim okolnostima sindikati uvijek imaju razumijevanja za situaciju, ali ne znači da će pristati unedogled biti žrtve toga da im Vlada ne da ništa, kaže Šprem i napominje da pregovori kasne jer su o osnovici trebali razgovarati još u lipnju prošle godine.

– Zahtijevamo odgovornost Vlade, očekujemo da na idućim pregovorima uzme u obzir sve informacije i motivira zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj, poručila je Šprem.

Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je kako je trenutna pozicija Vlade nepravedna i ekonomski neopravdana. Ako Vlada ostane pri toj poziciji to će de facto značiti pad realnih plaća zaposlenika u javnim službama, kaže Kroflin.

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić rekla je da su ostali zatečeni Vladinim stajalištem na posljednjem sastanku, a ozbiljan prijedlog očekuju sljedećeg utorka.

Hrvatska
Ostalo