Martina Glasnović, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije: Glasači mogu biti sigurni da nije bilo nikakve kupovine

Podsjetila je na odluku Glavnog odbora HSS-a da županijske i lokalne organizacije samostalno odlučuju o izlasku na izbore i donose odluke koje smatraju najboljim u danom trenutku
225358067_369612691185354_4574721554692524211_n

U trećem pokušaju danas je konstituirana Županijska skupština Zagrebačke županije na kojoj je za predsjednicu ovog tijela izabrana Martina Glasnović (HSS), dok će funkciju potpredsjednika vršiti bivši predsjednik Mato Čičak (HDZ).

– Bitno je da se Županijska skupština konstituirala. Koalicija ne postoji, postavljen nam je ultimatum – ili ćemo prihvatiti neke stvari ili ćemo biti odgovorni za nove izbore. Ono što smo svi trebali napraviti zbog građana je staviti glave skupa i donijeti najbolje rješenje. U ovom trenutku ovo nije zahvalna uloga, ali glasači mogu biti sigurni da nije bilo nikakve kupovine, poručila je Glasnović istaknuvši kako je odluka Glavnog odbora stranke da županijske i lokalne organizacije samostalno odlučuju o izlasku na izbore i donose odluke koje smatraju najboljim u danom trenutku.

– Polako kreće priprema proračuna, isto tako rebalansa, i u to će se sigurno uključiti sve stranke i vijećnici sa svojim prijedlozima i programima. Vjerojatno ćemo svi zajedno naći najbolja rješenja, najavila je Glasnović.

Župan Stjepan Kožić izrazio je uvjerenje kako će dobro surađivati s vijećnicima HSS-a. U tome, kaže, uživa podršku birača koji su mu povjerili šest mandata.

– Razgovarali smo s više stranaka, neki su nas odbili, drugi su uvjetovali. Sada oni kroje pravdu i govore kako će žitelji reagirati. Žitelji su reagirali tako da su izabrali ovu većinu u Županijsku skupštinu te mene kao župana i moje zamjenike. Temeljem toga, mišljenja sam da će ova suradnja biti dobra, da ćemo se orijentirati k projektima i programima koje smo žiteljima obećali te da ćemo tako i dalje uspješno voditi Zagrebačku županiju.

U tome se slaže i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Željko Turk. Podsjetio je kako se HDZ zalagao da se Županijska skupština formira jer to smatra najboljim za sve građane, kako zbog enormnih troškova novih izbora tako i zbog mogućih zastoja u razvoju Zagrebačke županije koja po razvijenosti spada među prve tri u Republici Hrvatskoj.

– Usuđujem se reći da ova većina koja je danas podržala izbor predsjednice je moguća većina u vremenima koja slijede kada govorimo o donošenju važnih odluka. Nemamo potpisanu koaliciju s HSS-om, ali želimo nastavak suradnje, prije svega u kontekstu interesa žitelja Zagrebačke županije.

Međutim, ne dijele svi isto mišljenje s Kožićem i Turkom. Među njima je Fokusov vijećnik Marko Magdić koji je novoj predsjednici bio jedini protukandidat.

– Žao mi je ovog raspleta događaja. Osobno, a i u ime stranke Fokus, smatram da je ovo još jednom dokaz zašto ljudi nemaju povjerenja u politiku. Od početka su naši stavovi bili vrlo jasni, bit ćemo konstruktivna oporba i imamo četiri godine za biti aktivni u Županijskoj skupštini.

Mihael Zmajlović (SDP) poručio je kako je na današnjoj sjednici utvrđeno kako nikakva prijetnja novim izborima nije postojala da bi opravdala političku trgovinu HSS-a, rekavši kako SDP nije nezadovoljan što netko drugi nije dobio fotelju predsjednika, nego što se time narušava povjerenje građana u institucije.

– Ako ste birani na jednoj zajedničkoj listi, birani ste na temelju programa, ciljeva i ideja koje ste zastupali. Tako je i HSS na zajedničkoj listi sa SDP-om, da bi mjesec nakon toga totalno promijenio političku opciju. Što se tiče autonomije odlučivanja pojedinih stranaka i lokalnih ogranaka, postavlja se pitanje, postoji li autonomija u odlukama koje su u svojoj suštini i dubini prevarantske i usmjerene na prevaru birača? Je li to uvod u ono što će se dogoditi i na nacionalnoj razini, kao što se dogodilo s HNS-om?

Svježe konstituirana Županijska skupština danas je donijela i dvije odluke u radnom dijelu sjednice. Prva se odnosila na prijedlog zaključka o izboru Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije kojom je po položaju za predsjednika postavljen župan Stjepan Kožić te predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović kao članica, dok su za ostale članove odabrani Anđela Cirkveni, Josip Držaić i Miljenko Pavlaković (25 glasova za i 11 suzdržanih). Druga odluka bila je prijedlog o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka u Županijskoj skupštini Zagrebačke županije u 2021. godini.

Hrvatska
Ostalo
Zagrebačka županija