MARIO MALOČA IZ POLJSKE: Čudno je bez treninga, a dane provodim s obitelji

Kao i većini sportaša i Maloči teško padaju dani bez nogometa i treninga, a dok čeka povratak na travnjake dane provodi s obitelji

Lechia Gdansk

Nogometna Europa miruje, izuzetak su Bjelorusi, gdje se nacionalno prvenstvo igra bez obzira na epidemiju koju je izazvao koronavirus. COVID-19 nije zaobišao niti Poljsku, odakle sam javio nekadašnji kapetan Hajduk, Mario Maloča, koji je sa splitskim „Bilima“ 2013. osvojio Rabuzinovo sunce. Danas je u Poljskoj, u redovima Lechije Gdanjsk, koju je zimus pojačao i donedavni napadač HNK Gorice, Lukasz Zwolinski.

Kao i većini sportaša i Maloči teško padaju dani bez nogometa i treninga, a dok čeka povratak na travnjake dane provodi s obitelji.

-Već više od mjesec dana mirujemo i mogu reći da je sasvim čudno bez treninga s ekipom i utakmica. Naravno da treniramo individualno, ali ništa ne može zamijeniti trening s ekipom. S druge strane ostalo vrijeme provodim s obitelji. Imam kćer koja ide u prvi razred i s njom najviše uči žena, dok ja provodim vise vremena s petogodišnjim sinom- o danima bez nogometa će Mario.

Nastavak prvenstva 29. svibnja

Baš u trenucima pripreme ovog intervjua, Poljski nogometni savez donio je odluku kako se nastavak prvenstva očekuje 29. svibnja.

Lechia Gdansk

-S treninzima u malim grupama počinjemo od ponedjeljka. Svi se nadamo kako će prvenstvo krenuti kako je rečeno. Naravno, prvo će se igrati bez navijača- kaže nam prvotimac poljske Lechije, koja je trenutno sedmoplasirani sastav poljske Ekstraklase s 38 osvojenih bodova. Drugo mjesto itekako je dostižno, jer zaostatak za Piastom je dohvatljiv pet bodova.

-Kako je prošla sezona bila najuspješnija u povijesti kluba osvajanjem trećeg mjesta i Kupa, samim time i ove sezone želimo ponoviti taj uspjeh. Ja osobno to želim još više, jer prošle godine nisam tu. Kako smo u polufinalu Kupa, taj nam je trofej vrlo blizu- o ambicijama će Mario, koji je početkom sezone po prvi puta u životu imao problema s ozljedama, zbog čega nije mogao uhvatiti ritam.

Kako je i ozljeda postala stvar prošlosti i njegove su igre postale sve bolje, tako da je postao neizostavnim članom udarnog sastava, sve do već spomenute epidemije.

Hajduk najveća ljubav

Mario Maloča je zagrebačko dijete koje je između ostaloga u mlađim kategorijama nastupalo za Dinamo, no najveći trag ostavio je u Splitu u dresu Hajduka gdje je proveo sedam godina. Nakon Splita, odlazi u Poljsku u redove svoga sadašnjeg kluba, koji ga je u međuvremenu dvije sezone slao na posudbu u redove Greuther Fürtha, gdje je surađivao s Damirom Burićem.

Ivo Čagalj/PIXSELL

-Hajduk. Moja najveća ljubav. Kapetanska traka Hajduka nešto je najveće što sam mogao postići u svojoj karijeri. I uvijek je uz mene, pa tako i sada u Gdansku- priča nam dalje.

A zimus se njegovo ime ponovno povezivalo sa Splitom i Hajdukom.

-Bio je kontakt. Naravno, trener Burić bio je najveći zagovornik. Surađivali smo u Fürthu godinu i pol dana i mogu reći da sam vidio i upoznao jednog jako kvalitetnog trenera i najboljeg čovjeka. Naravno da sam bio zainteresiran za novu suradnju s njim. Smjenom gospodina Burića sve je otpalo. Povratak u Hajduk uvijek je moja želja, ali mora se poklopiti želja obje strane.

Ivo Čagalj/PIXSELL

Ako i ne dođe do novog susreta s Hajdukom, Maloča je i više nego zadovoljan u Gdansku.

-Uživam ovdje u Gdansku. Imam sve što mi treba za lijep život. Djeca idu u školu i vrtić na engleskom jeziku. Ja igram u dobrom klubu, koji ima najljepši stadion u Poljskoj. Osim toga i žena je sretna tu, tako da nemamo ništa protiv ostanka do kraja karijere- o ambicijama će naš sugovornik.

Zwolinski je dobar igrač

Inače, jedno dobro znano ime s prvoligaškim terena u Hrvatskoj pojačalo je konkurenciju u Lechiji u vrhu napada. Riječ je o dojučerašnjem napadu Gorice, Lukaszu Zwolinskom.

-Lukasz je jako dobar igrač, u što sam se uvjerio na treninzima. Nije lako zabit za Goricu preko 10 golova u sezoni, tako da se radi o pojačanju za našu momčad- kaže nam Maloča, kojem nije problem niti komunikacija s njime, jer za vrijeme boravka u Velikoj Gorici Lukasz je naučio i hrvatski.

Lechia Gdansk

Poput većine sportaša i Mario se nada kako će sve ovo brzo proći, te da će opet doći vrijeme u kojem ćemo uživati, kao što je to bio i slučaj prije pojave koronavirusa.

-Budimo svi pozitivni u ovoj situaciji koja nije nimalo laka. Moramo izdržati sve kako bi kasnije uživali- poručio je za kraj.