Razgovor s načelnikom

MARIN ŠTRITOF, načelnik Dubravice: Provodimo projekte vrijedne više od 1,2 milijuna eura

U tijeku su radovi na izgradnji ograde oko groblja, iz Fonda solidarnosti asfaltiraju se ceste. Osim toga, u potpunoj sanaciji je i most na potoku Sutlište, a upravo su završeni radovi na energetskoj obnovi zgrade DVD-a Bobovec
DSC_7453

U Dubravici, se radi i gradi, poručuje nam načelnik Marin Štritof za nedavnog boravka u ovoj pitomoj općini zaprešićkog kraja, dok nam pokazuje radove na izgradnji ograde oko groblja, cesta koje se asfaltiraju iz Fonda solidarnosti. Osim toga, u potpunoj sanaciji je i most na potoku Sutlište, a upravo su završeni radovi na energetskoj obnovi zgrade DVD-a Bobovec. I više nego dovoljno da sjednemo za stol s načelnikom i porazgovaramo o ovim, ali i ostalim općinskim aktivnostima.

-Iza nas je i više nego uspješan Uskrsni sajam na kojem smo imali veliki broj posjetitelja. Završetkom te aktivnosti, maksimalno smo se fokusirali na izgradnju cesta, mostova i ograde groblja. Radi se o projektima koje smo prijavili na Fond solidarnosti te smo ostvarili značajna sredstva za sanaciju tih objekata stradalih u potresu. Jedno klizište već smo sanirali, a u tijeku je završna faza radova na ogradi oko groblja, te bi ti radovi trebali biti završeni kroz desetak dana. Najveći projekt nam je cjelovita obnova mosta na potoku Sutlište u naselju Vučilčevo, gdje bi radovi trebali završiti do kraja lipnja. Iz tog Fonda preasfaltirali smo pet cesta ukupne dužine 3,2 kilometra, što nam je velika pomoć za buduće razdoblje, jer u protivnom to bismo morali raditi iz vlastitih sredstava- o aktualnim projektima će načelnik Štritof, koji je zadovoljan stanjem općinskog proračuna, gdje je vidljiva tendencija rasta.

-Koliko su porasli prihodi proračuna, istovremeno su porasli i troškovi, tako da ne možemo reći da je to neki veliki plus za nas. Bitno je da se možemo pokrivati i normalno funkcionirati- govori nam načelnik, koji je za naš portal iznio i svoje viđenje najavljene porezne reforme, kojom je predviđeno ukidanje prireza.

-Nismo sretni s time što nam se ukida taj prihod od prireza. Zašto? Zato što taj prirez nije prirez općinske blagajne, jer su se ta sredstva indirektno prosljeđivala našim građanima, a iz tih sredstava financirale su se i sve aktivnosti koje provodi općina od produženog boravka, škole u prirodi, financiranje vrtića… Iskreno, to je više kozmetička promjena, no vjerujem kako naša Vlada ispravno i dobro razmišlja te da će nam na neki drugi način to amortizirati.

Za Kumrovečku prugu slijedi izrada kompletne projektne dokumentacije

Revitalizacija Kumrovečke pruge, projekt je u koji se ušlo još 2017. godine, nažalost pandemija koronavirusa sve je usporila, no sada su opet intenzivirani razgovori glede ovog važnog prometnog koridora i njegove ponovne uspostave.

-Određene Odluke od strane Vlade već su bile donijete, no nažalost to sve ide nekako presporo. Neki dan smo dobili informaciju da je Ministarstvo prometa stavilo u plan i financiranje kompletne projektne dokumentacije za Kumrovečku prugu od Savskog Marofa pa sve do državne granice, odnosno do Zagorskih Sela. To je temelj, bez kojega ne možemo krenuti dalje. Vjerujem kako će sve to sada krenuti bržim koracima kako bi što prije došli do same izvedbe i realizacije projekta- otkriva nam čelnik Dubravice, koji je bio najveći zagovornik ponovnog oživljavanja Kumrovečke pruge.

Intenzivna druga polovica godine

Kad su posrijedi planovi za buduće razdoblje, načelnik Štritof navodi kako je cilj do kraja mjeseca završiti sve započete projekte iz Fonda solidarnosti.

-Između ostaloga, na groblju smo radili vanjske staze i vanjsku ogradu, a u planu nam je i unutarnje uređenje groblja, kao i rješavanje oborinske odvodnje. U planu nam je nastavak izgradnje nogostupa uz Kumrovečku cestu kroz Bobovec Rozganski, gdje smo s radovima započeli još prošle godine. Imamo još nekoliko nerazvrstanih cesta koje su nam u planu za asfaltiranje, a očekujemo i rezultate natječaja od strane Zagrebačke županije i resornih Ministarstava, gdje očekujemo određena sredstva kako bi nam realizacija bila puno lakša- govori nam načelnik, u čijoj je općini za vikend najavljen veliki malonogometni turnir.

-Krajem srpnja već tradicionalno proslavit ćemo i blagdan svete Ane, koja je ujedno i zaštitnica općine te ćemo održati i tradicionalne Dane općine. Druga polovica godine bit će intenzivna- naglašava Štritof, koji ne krije zadovoljstvo suradnjom s Turističkom zajednicom Savsko-sutlanskom dolinom i brigi, koja u suradnji s Dubravicom, ali i preostale tri susjedne općine radi dosta na turističkoj promociji manifestacija koje rastu iz godine u godinu.

Dubravica
Intervju