MARICA JANČIĆ, načelnica Marije Gorice: Usudim se tražiti, još jednom, povjerenje svojih mještana

Načelnica Marije Gorice od njena osnutka zadovoljan je odrađenim, ali želi dovršiti još vrijednih projekata

Općina Marija Gorica od osnutka ima samo jednu načelnicu – Maricu Jančić. Sigurno je da ne bi bila načelnica toliko dugo da nije svojim mještanima iz mandata u mandat nudila dobre projekte, a što je još važnije, i njihovu realizaciju. Iako prepuna iskustva, zadnjih 18 mjeseci sigurno su bili posebno stresni i zahtjevni. Zanimalo nas je kako je zadovoljna proteklim mandatom, uključujući i ovo izazovno vrijeme?

U protekle 4 godine u većem dijelu smo zadovoljni. U nekim stvarima usporile su nas pandemija i potres, no sve ono što smo planirali, većim smo dijelom ostvarili. Pandemija korona virusa iznenadila je cijeli svijet, a potres je dodatno opteretio cijelu situaciju. Oštećenja je bilo i na našem području, ali ne toliko da bi morali posebno biti zabrinuti. Organizirali smo se vrlo dobro u obje situacije, naš stožer Civilne zaštite bio je uvijek na raspolaganju našim mještanima koji su doista disciplinirani i na tome im se zahvaljujem. Trenutna epidemiološka situacija u našoj općini je zadovoljavajuća. Projekti idu dinamikom kako su zamišljeni i planirani. Neki još nisu realizirani ili su u tijeku pripreme za njihovu realizaciju. Zadovoljna sam, puno smo učinili, ali isto tako ima dosta projekata koji će Općinu Mariju Gorici staviti na listu poželjne turističke i rekreacijske destinacije kao i poželjne sredine za život.

Postoji li nešto što ste svakako željeli odraditi u ovom mandatu, ali se nije uspjelo?

Želja je bila a nije se uspjelo odraditi obnovu kuće Ante Kovačića koju smo djelomično obnovili. Vjerujemo da ćemo uspjeti u skoroj budućnosti i staviti je u funkciju, iako je sada djelomično u funkciji. Imamo još projekata koje smo planirali za prošli mandat, ali aktualna situacija nam je te aktivnosti djelom prolongirala. Ono što nismo realizirali, vrlo je aktualno u ovom času, a to su projekti poput Sportsko-rekreacijskog centra u Kraju Donjem, uređenje Goričkog trga koje je u visokoj fazi izrade, kreće gradnja kanalizacije, vodovod se rekonstruira, prometnice su dijelom sanirane…

Unatoč tome što nije odrađeno sve što smo planirali, realizirali smo neke programe za koje se otvorila prilika, pa smo odradili i dio neplaniranog. Dodatno, od samog osnutka Općine borimo se za kvalitetan javni prijevoz. Nakon odlaska ZET-a s ovog područja nastali su problemi u našoj, ali i u susjednim općinama, koji se još i danas pokušavaju riješiti. Priznali mi to ili ne, svakog dana sve je manje putnika s našeg područja koji koriste javni autobusni prijevoz. Pronašli su alternativne načine prijevoza, svojim automobilima putuju do željezničkog kolodvora Savski Marof odakle putuju vlakom na svoja odredišta. Koncesiju prijevozniku ne dodjeljuje Općina Marija Gorica nego Zagrebačka županija. Puno izdvajamo za prijevoz učenika, studenata i starijih od 65 godina. Alternativa je i revitalizacija Kumrovečke pruge, no i taj projekt je tek pokrenut. Poznajući rad Vlade Republike Hrvatske i resornog ministarstva koji vode brigu o ravnomjernom razvoju Lijepe naše, nadamo se da će u suradnji s Hrvatskim željeznicama sagledati dugoročnu isplativost i javni interes za revitalizaciju kumrovečke pruge.

U odnosu na program koji ste si postavili prije četiri godine, koliko je uspješno realiziran?

U konačnici možemo reći da je 90% realizirano ili je realizacija u tijeku. Obnovili smo Društveni dom u Kraju Donjem, rekonstruirali i uredili dječje igralište, predstoji nam postavljanje nadstrešnice kod doma. Izvode se radovi na rekonstrukciji i uređenju Goričkog trga, kamenom smo obložili dva potoka u Kraju Donjem, sanirali smo klizište na dionici Marija Gorica – Žlebec. Sanacija je izvršena stručno i kvalitetno. Privremeno je sanirano klizište u naselju Trstenik, u tijeku su radovi na sanaciji najvećeg i najzahtjevnijeg klizišta Bili Brig. Nismo odustali ni od uređenja Starine gdje nam je želja sagraditi dom za starije i nemoćne osobe. Hoće li tako biti ili ćemo dobiti neki dodatni sadržaj, teško mi je u ovom trenutku precizno reći.

Jeste li zadovoljni iznosom novaca koji ste povukli iz drugih izvora financiranja?

Većim dijelom smo zadovoljni, uvijek se može bolje. Nedostaje novac iz nacionalne komponente. S obzirom na to da smo po indeksu razvijenosti u skupini 6, na što jesmo ponosni, no s druge strane potpore koje se mogu ostvariti iz nacionalne komponente su manje zbog ostalih dijelova Republike Hrvatske u nižim skupinama razvijenosti. S obzirom na to, iznosi koje smo kao Općina povukli su vrlo atraktivni.

U kojem smjeru planirate daljnji razvoj općine?

Daljnji razvoj planira se na razvoju ruralnog, vjerskog i sportskog turizma. Pretpostavke postoje, a oplemenit ćemo ih gradnjom SRC Kraj Donji, biciklističkih staza, imanjem Ante Kovačića…

Ako osvojite ove izbore, koji su projekti u prvom planu?

U prvom planu su projekti SRC u Kraju Donjem, mini sanjkaški centar u Mariji Gorici, izgradnja 3 dječja igrališta – Sveti Križ, Marija Gorica i Kraj Gornji, završetak kuće Ane Kovačića, obnavljanje višenamjenskog objekta na Starini i stavljanje u funkciju. Podsjetit ću da su Projektima Ride&Bike 1 i 2 označene biciklističke rute kao i konjske staze. Nedavno smo potpisali ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt izgradnje biciklističke staze u ulici Ante Kovačića, od Marije Gorice prema Trsteniku, a financirat će se iz sredstava EU. Predstoji izrada projektne dokumentacije za preostale rute biciklističkih staza od Kraja Donjeg prema Dubravici kao i planirane staze prema Pušći. Projektom nogostupa od Trstenika do centra Marije Gorice, za koji je ishođena građevinska dozvola, te nastavkom izrade projektne dokumentacije za preostala naselja u kojima nije izgrađen nogostup, dodatno će se pridonijeti sigurnosti pješaka u prometu.

Kakvu poruku bi poslali biračima u ovo predizborno vrijeme?

Biračima poručujem da izađu na izbore i iskoriste mudro svoje glasačko pravo, te daju glas onima koji su stvarali općinu i omogućili njen razvitak i prosperitet. Zadovoljna sam učinjenim, iako se uvijek može bolje. Premalo vremena i novaca za ostvariti sve ciljeve. Usudim se zatražiti još jedan mandat i povjerenje mještana. Njihova je odluka hoćemo li dalje zajedno. Puno je kvalitetnih projekata koje još treba realizirati, bila bi šteta ne završiti ih.