Maloprodajna cijena zaštitnih maski ograničena na 12 kuna

Vlada je ograničila najvišu maloprodajnu cijenu zaštitnih maski za lice na 12 kuna

Vlada je ograničila najvišu maloprodajnu cijenu zaštitnih maski za lice na 12 kuna. Vlada je, naime, dopunila svoju Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, kojom je u svrhu osiguravanja zaštite zdravlja i života ljudi uslijed epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 te dostupnosti zaštite građanima ike Hrvatske, maloprodajnu cijenu zaštitnih maski ograničila na 12 kuna.

Ujedno je zadužila Državni inspektorat da u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pripremi predložak deklaracije, odnosno informaciju o proizvodu maske za lice, a sukladno odredbama propisa kojim se uređuju predmeti opće uporabe.

-Budući da pokretanje gospodarske aktivnosti znači intenzivnije kretanje građana, nužno je omogućiti dovoljan broj maski za lice za zaštitu i prevenciju širenja virusa u trgovinama, javnom prijevozu i drugim javnim prostorima, ovisno o donesenim mjerama Vlade- rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, dodajući da se revidiranjem Vladine odluke o kontroli cijena želi omogućiti dostupnost potrebne zaštitne opreme.
Vlada je sredinom ožujka donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, a s ciljem sprječavanja monopolističkog određivanja cijena, a njome su obuhvaćeni osnovni prehrambeni proizvodi, sredstva za higijenu, zaštitna odjeća, medicinske potrepštine i sl.

Tom su odlukom iz ožujka mjere kontrole cijene uvedene primjerice za brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, rižu, tjesteninu, svježe meso, ribu, voće i povrće, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje, dječju hranu i pelene, vodu za piće. Također su obuhvaćeni i deterdženti za rublje i suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice i navlake za cipele, zaštitne maske (kirurška, FFP2, FFP3), respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.

Najvišom cijenom tih proizvoda smatra se ona na dan 30. siječnja 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19 uzrokovanu virusom SARS–CoV-2 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja, utvrđeno je odlukom iz ožujka.