Majka najprije ubila petogodišnje dijete, a potom i sebe

Ministarstvo šalje nadzor u socijalnu skrb zbog mrtve majke i djeteta u Donjoj Bistri

Tomislav Miletic/PIXSELL

Nakon što su u Donjoj Bistri pronađena tijela majke i djeteta, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike priopćilo je da dosad nije postupalo zbog nasilja u toj obitelji te da je uputilo upravni nadzor u nadležni centar za socijalnu skrb.

Mediji pišu da je 30-godišnja majka najprije ubila petogodišnje dijete, a potom i sebe. Nadodaju i da je riječ o podstanarskoj obitelji s financijskim poteškoćama.

-Do sada u obitelji nije bilo postupanja iz domene nasilja u obitelji, no odmah po saznanju nesretnog događaja žurno smo u nadležni centar za socijalnu skrb uputili upravni nadzor, kako bi ispitali sve okolnosti- izvijestilo je Ministarstvo.

Policija je ranije izvijestila da su tijela majke i djeteta pronađena u ponedjeljak oko 12,30 sati u obiteljskoj kući u Donjoj Bistri nakon dojave člana obitelji te da se prema vidljivim ozljedama radi o nasilnoj smrti.

-Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti sigurna i zaštićena, ali nažalost događaji poput ovoga pokazuju nam da nije uvijek tako- izvijestilo je Ministarstvo dodajući da se kroz aktivnosti ministarstva trude djelovali sveobuhvatno – zakonodavno kroz reformu sustava socijalne skrbi te medijski kroz nacionalne kampanje kojima je cilj osvijestiti javnost o neprihvatljivosti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Ministarstvo nadodaje da je radi osiguravanja pomoći za žrtve nasilja u obitelji uspostavljena besplatna 24-satna telefonska linija 116 006 koja radi i vikendima te blagdanima i koja je zaprimila stotine poziva od svog pokretanja te pomogla brojnim žrtvama.

-Odgovornost je svih, od sustava do svakog od nas pojedinačno, da učinimo sve što je u našoj moći da zaštitimo ranjive skupine društva – svaki oblik nasilja se mora prijaviti, a žrtvi pomoći. Jedino tako možemo, korak po korak, biti bolje društvo s nultom tolerancijom na nasilje- ističe Ministarstvo.