Ljudi koji jedu ovu hranu duže žive i zdravo stare

Nikad nije kasno za pozitivne promjene, a nova studija s Harvarda otkriva da usvajanje zdravijih prehrambenih navika u srednjem životnom dobu može značajno povećati šanse za dug i zdrav život.
Znanstvenici su utvrdili snažnu povezanost između prehrane bogate biljnim namirnicama i takozvanog „zdravog starenja“, a svoja otkrića objavili su u uglednom časopisu Nature Medicine.
Dugogodišnje istraživanje otkrilo ključne navike
Istraživanje je obuhvatilo čak 105.000 ljudi koje su znanstvenici pratili tijekom 30 godina, analizirajući kako prehrana u dobi od 39 do 69 godina utječe na zdravlje u kasnijem životu. „Zdravo starenje“ definirali su kao doživljavanje 70. godine bez kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, uz očuvane kognitivne, mentalne i fizičke funkcije. Svakom sudioniku dodijeljena je ocjena ovisno o tome koliko se pridržavao osam različitih prehrambenih modela, prenosi N1.
Najbolje rezultate pokazao je takozvani alternativni indeks zdrave prehrane (AHEI), model koji su također razvili na Harvardu. Podaci su impresivni: osobe koje su se najviše pridržavale AHEI principa imale su čak 86 % veću vjerojatnost za zdravo starenje u 70. godini. U dobi od 75 godina njihova je šansa bila čak 2,2 puta veća u usporedbi s onima koji su se najmanje pridržavali ovih smjernica.
Preporuke za jelovnik
AHEI indeks naglašava važnost unosa sedam ključnih skupina namirnica. Preporučuje se prehrana bogata: voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima
zdravim, nezasićenim mastima i mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti (u umjerenim količinama).
S druge strane, neke bi namirnice trebalo svesti na minimum ili potpuno izbjegavati. To uključuje: zaslađene napitke, crveno i prerađeno meso, transmasti i prekomjeran unos natrija (soli).
Zaključak studije je jasan:
– Prehrambeni obrasci bogati biljnim namirnicama, uz umjereno uključivanje zdravih namirnica životinjskog podrijetla, mogu unaprijediti zdravo starenje i poslužiti kao smjernica za buduće prehrambene preporuke, ističu autori.