Ljevica podržala pokretanje ustavnih promjena o referendumu

Konačna potpora ovisit će, pak, o prihvaćanju njihovih prijedloga

Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici lijeve oporbe nakon drugog kruga razgovora s HDZ-om podržali su prijedlog da se krene u ustavne promjene u vezi referenduma, iznijevši neke prijedloge kojima bi poboljšali predložena rješenja, uz najavu da će konačna potpora ovisiti o njihovu prihvaćanju.

SDP-ov Arsen Bauk najavio je da će tijekom tjedna kao zastupnici u saborsku proceduru uputiti prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava te očekuju da ona bude donesena do kraja ovog zasjedanja.

– Postigli smo dogovor oko toga da se krene u promjenu Ustava i da smo u visokoj fazi suglasnosti oko toga kako bi promjene konkretno trebale izgledati, a tiče se referenduma. O ostalim dijelovima Ustava svaka politička snaga koja smatra da ih treba promijeniti koristit će demokratske mehanizme koji su na snazi, rekao je.

Ivana Posavec Krivec iz Kluba Socijaldemokrati naglasila je da su se suglasili oko načela predloženih izmjena te će vidjeti koje su izmjene još moguće u vezi referenduma. Najavila je da će već sutra dati potpise da takva inicijativa krene u saborsku proceduru.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka kazala je da su na sastanku izrazili zabrinutost oko načina na koji je definiran kvorum odlučivanja, odnosno odredbe da trećina glasača mora biti “za” referendumsko pitanje kada se radi o promjeni Ustava ili četvrtini kada je riječ o promjeni zakona.

Također ih brine kako je formulirana mogućnost da Ustavni sud procjenjuje je li neko pitanje u isključivoj nadležnosti Sabora ili Vlade. Smatraju da bi u Ustavu unaprijed trebalo biti pobrojano o kojim pitanjima se referendum ne može pokretati, a ne da se to svaki put ostavlja na procjenu Ustavnom sudu, jer i tu može doći do kočenja određenih referendumskih pitanja.

– Sve će to još biti predmet rasprave, ali postoji politička volja da se relaksira sadašnji prijedlog. Pretpostavljam da ćemo podržati da se pokrenu ustavne promjene, a kako ćemo kasnije odlučiti o tome ovisit će hoće li naši prijedlozi biti usvojeni, dodala je.