Lagana i brza ljetna kuhinja: Rižoto s tikvicama prava je zvijezda ljeta

Kombinacija nježne riže, aromatičnog povrtnog temeljca i sočnih tikvica daje jelu delikatan okus koji se lako nadopunjuje s parmezanom i svježim začinskim biljem. Osim što je ukusan, ovaj rižoto je i zdrav jer tikvice sadrže puno vode, vlakana i vitamina. Rižoto s tikvicama može se poslužiti kao glavno vegetarijansko jelo ili kao prilog uz ribu ili piletinu. Prilagodljiv je i s dodatkom drugih sastojaka poput limunove korice, mente ili kozjeg sira za dodatnu svježinu i bogatstvo okusa.
Uživanje u rižotu s tikvicama pruža pravi osjećaj udobnosti i jednostavnog luksuza na tanjuru.

Foto: Screenshot/YouTube
Recept za rižoto s tikvicama
Sastojci (za 2 osobe):
200 g arborio riže (ili druge riže za rižoto)
1 srednja tikvica
1 manji luk
2 češnja češnjaka
700 ml povrtnog temeljca
50 ml bijelog vina (opcionalno)
30 g parmezana (naribanog)
Maslinovo ulje
1 žlica maslaca
Sol i papar po ukusu
Svježi peršin ili bosiljak za dekoraciju

Foto: Screenshot/YouTube
Priprema
Tikvicu operite i narežite na male kockice. Luk sitno nasjeckajte, a češnjak zgnječite ili nasjeckajte. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i lagano propirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i pržite još minutu. Umiješajte rižu i miješajte 1-2 minute dok ne postane blago prozirna. Po želji, dodajte bijelo vino i miješajte dok ne ispari.
Dodajte kockice tikvice i promiješajte. Postupno dodajte temeljac — jednu po jednu kutlaču, neprestano miješajući, pričekajte da riža upije tekućinu prije nego što dodate sljedeću. Kuhajte 18-20 minuta dok riža ne postane kremasta, a zrna ostanu al dente. Kad je gotovo, umiješajte maslac i parmezan. Začinite solju i paprom. Po želji pospite svježim peršinom ili bosiljkom.