EKONOMIČNO I ZDRAVO

Lagana i brza ljetna kuhinja: Ova pita od riže oduševljava jednostavnošću i okusom

Ljetna pita od riže lagano je, ali zasitno jelo koje spaja sezonske sastojke i ostatke iz hladnjaka u savršenu cjelinu. Idealna je za tople dane kada želimo nešto hranjivo, ali ne preteško
pita od riže Foto: Screenshot

Ova pita može se poslužiti topla ili hladna, kao ručak, večera ili međuobrok, a pogodna je i za piknik ili ponijeti na posao. Tradicionalno se priprema u brojnim mediteranskim i balkanskim kuhinjama, često kao način da se iskoriste ostaci kuhane riže. Uz dodatak povrća, sira i jaja, dobiva se ukusno i aromatično jelo koje vole i odrasli i djeca.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Ljetna pita od riže

Sastojci:
300 g kuhane riže (može biti i od prethodnog dana)
2 jaja
150 g svježeg sira (skuta ili posni sir)
100 g naribanog sira (gauda, ementaler ili parmezan)
1 tikvica (naribana i ocijeđena)
1 manja paprika (narezana na sitno)
1 mrkva (naribana)
2 žlice kiselog vrhnja ili jogurta
2 žlice maslinova ulja
1 prašak za pecivo
Sol, papar po ukusu
Svježi peršin ili kopar (po želji)
Maslac ili ulje za podmazivanje

Foto: Unsplash/Ilustracija

Priprema

Priprema povrća: Tikvicu naribajte, posolite i ostavite 10-ak minuta da pusti vodu, pa dobro ocijedite. Mrkvu naribajte, a papriku narežite na sitne kockice.

Izrada smjese: U većoj zdjeli pomiješajte kuhanu rižu, svježi sir, naribani sir, jaja, vrhnje, maslinovo ulje i pripremljeno povrće. Dodajte prašak za pecivo, začine i nasjeckano začinsko bilje. Dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Pečenje: Lim ili vatrostalnu posudu (veličine cca 25×20 cm) premažite maslacem ili uljem. Ulijte smjesu, poravnajte i po želji pospite s još malo sira na vrhu.

Završni korak: Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30–35 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju. Ohladite nekoliko minuta prije rezanja.

Jednostavno, ekonomično i zdravo

Umjesto tikvice možete koristiti špinat, blitvu ili ostatke kuhanog povrća. Za mesnu varijantu dodajte komadiće kuhane piletine ili šunke. Odlično se slaže s jogurtom ili laganom zelenom salatom.

Ljetna pita od riže savršen je primjer jednostavnog, ekonomičnog i zdravog jela koje možete prilagoditi svom ukusu i onome što imate pri ruci. U ljetnim mjesecima, kada su laganija jela poželjnija, ova pita je pravi pogodak – ukusna, šarena i puna sezonskog povrća. Ako tražite način da iskoristite ostatke iz hladnjaka i pretvorite ih u nešto ukusno i novo, ovo je recept za vas.

Lagana i brza ljetna kuhinja: Njoki u umaku od rajčice i sira idealan su i ukusan zalogaj

Aktualno
Gastro
Hrvatska