Lada Rojc je sudačka instruktorica Fife za muški i ženski nogomet

Lada Rojc imenovana u stručno povjerenstvo za analizu VAR situacija i odluka

Hrvatski nogometni savez osnovao je posebno stručno povjerenstvo koje će analizirati sve sporne situacije koje su proizašle iz javne objave neovlašteno preuzetih snimki komunikacije u VAR sobi
Velika Gorica: Lada Rojc, profesorica geografije i nogometna sutkinja Robert Anic/PIXSELL

Tijekom protekloga tjedna, u javnosti su se pojavile audio snimke komunikacije unutar VAR sobe te između VAR sobe i glavnog suca, a koje su ilegalno skinute i dalje distribuirane. Hrvatski nogometni savez odlučio je osnovati neovisno tijelo koje će imati za zadatak detaljno analizirati sve sporne situacije, uključujući (ne)ispravno korištenje VAR protokola, točnost odluka, primjerenost komunikacije te zaključke Komisije nogometnih sudaca u tim situacijama.

U povjerenstvo su imenovani predsjednica Lada Rojc te dva člana, Miro Grgić i, na preporuku Uefe, Darko Čeferin, objavio je Hrvatski nogometni savez.

-Naša je odgovornost do kraja razjasniti sve sporne situacije iz aktualne natjecateljske godine, uključujući i one koje su se pojavile u javnosti protekloga tjedna. Zaključili smo da to može učiniti samo neovisno tijelo, u koje smo imenovali vrhunske stručnjake. Zahvaljujem predsjedniku Uefe Aleksanderu Čeferinu koji je iskazao razumijevanje za ovu situaciju te nam je Uefa preporučila jednog od svojih najvećih autoriteta u ovom području, Darka Čeferina, koji s predsjednikom Uefe dijeli samo prezime, ne i bilo kakve rodbinske veze. Zahvaljujem kolegama iz NZS-a koji su nam omogućili da se s Darkom dogovorimo za angažman u ovom povjerenstvu, a Ladi, Miri i Darku zahvaljujem što su prihvatili ovu odgovornu zadaću te sam uvjeren da će nam njihov izvještaj omogućiti kvalitetne daljnje odluke- poručio je putem HNS-ove stranice predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Lada Rojc je sudačka instruktorica Fife za muški i ženski nogomet od 2017. godine te HNS-ova instruktorica suđenja. Kao pomoćna sutkinja sudila je u finalu Europskog prvenstva za žene 2009. godine, polufinale Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine te na Svjetskom prvenstvu za žene 2011. godine. Kao sudačka instruktorica Fife, detaljno je upoznata s VAR protokolom i korištenjem VAR tehnologije.

Hrvatska
Sport
Velika Gorica