Kurija Omilje tijekom dva stoljeća mijenjala je svoju svrhu, da bi danas bila atraktivan turistički objekt

Proslavljena 200. godišnjica kurije Omilje
kurija omilje

Proslavljena je 200. godišnjica kurije Omilje. Sagrađena 1822. ponad naselja Donja Drenova, kurija je mijenjala svoju svrhu – od ladanjske i kuće za život, preko zgrade škole do turističkog objekta u današnje vrijeme. Kuriju je 2009. kupila obitelj Anđelka Pisačića te je, nakon prikupljanje potrebne dokumentacije, temeljito obnovila i za javnost ponovno otvorila 2019. godine.

– Nema puno ovakvih mjesta, bogatih poviješću. Ovom zgradom i njezinim dvorištem prolazili su ljudi koji su duboko upisani u hrvatsku povijest, poput Ljudevita Gaja, Stanka Vraza, opata Ivana Krizmanića… U kuriji su rođeni i u njoj živjeli Anka Krizmanić i Vjenceslav Rihter. Generacije učitelja, đaka i njihovih roditelja prošle su kroz ovu zgradu. S odmakom vremena postajem svjestan da smo napravili pravu stvar kada smo odlučili obnoviti je…, na svečanosti je ispričao Anđelko Pisačić.

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec zahvalio je obitelji Pisačić što je puno truda, energije i vlastita novca uložila u obnovu “ovoga velikoga kulturnog i povijesnog spomenika”, dok je Jadranka Dujić-Frlan, pročelnica Zagrebačke županije za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo, rekla da ova zgrada obogaćuje turističku ponudu zelinskoga kraja i Zagrebačke županije.

U sklopu proslave 200. godišnjice kurije Omilje u njezinu je prostoru postavljena izložba slika i grafika Anke Krizmanić te dokumenata, fotografija i predmeta koji svjedoče o vremenu te ljudima koji su u kuriji živjeli i radili.

Događanja
Grad
Hrvatska
Sveti Ivan Zelina
Zagrebačka županija