Kroz dvije godine osobe s teškoćama i invaliditetom dobivaju organizirano stanovanje u Svetom Ivanu Zelini

Udruga Srce započela provedbu šestog po redu europskog projekta, koji bi trebao biti velika prekretnica u njihovom radu

„Srce“ – Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji prijavila se na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“ s projektom „Okruženje za samoostvarenje/Self-realization environment“.

Njime se planira izgradnja zgrade za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom i prostora za radno-okupacijsku terapiju, sa svrhom prevencije institucionalizacije te doprinosa razvoju mreže izvan institucijskih usluga i službe podrške u zajednici – Gradu Svetom Ivanu Zelini i okolnim gravitirajućim područjima.

Zagrebačka županija je, zajedno s Gradom Sveti Ivan Zelina, partner ovog projekta. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove EU Zagrebačke županije Damir Fašaić istaknuo je kako Županija sudjelovati na projektu u kontekstu održivosti rezultata projekta, kroz suradnju u Programu uključivanja korisnika u organizirano stanovanje, koji će korisnicima olakšati prijelaz s institucijske skrbi na skrb u zajednici.

-Iznimno sam sretan što je još jedan EU projekt na području Zagrebačke županije krenuo u realizaciju, a pogotovo zbog činjenice da je namijenjen osobama s teškoćama u razvoju, invaliditetom i njihovim obiteljima. Njegova realizacija pomoći će u smanjenju broja osoba kojima će biti potrebna institucionalna skrb, te će one na ovaj način uz poznate osobe i dugogodišnju brigu, moći nastaviti život u poznatom okruženju- naglasio je Fašaić.

Gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina Hrvoje Košćec izrazio je svoju podršku radu Udruge.

-Zadovoljstvo mi je što možemo biti vaš partner ne samo s danim zemljištem na kojem će se kuća graditi već uvijek možete računati i na naše djelatnike za bilo kakvu pomoć. Naša dugogodišnja suradnja nastavit će se i dalje kako bi još više senzibilizirali zajednicu i osnažili sve korisnike Udruge na samostalniji život i ostvarivanje svojih ciljeva- rekao je Košćec.

Predsjednica Udruge Srce Đurđa Penava istaknula je kako je ovo šesti po redu europski projekt Udruge i velika prekretnica u njihovom radu.

-Ovaj projekt je nagrada za naš 15-godišnji rad i plod je višegodišnjeg praćenja, osluškivanja i uočavanja potreba naših članova i njihovih obitelj. Iza ovog projekta stoje naši životi, životi naše djece, roditelja, obitelji, on je svakodnevica osoba s invaliditetom i njihovih roditelja koji se često pitaju što će biti s njima kad nas više ne bude. Ovim projektom rađa se novi život u zajednici sa slobodom izbora, ljudskih prava, integriteta, život u kojem se uvažavaju odluke i u kojem će osobe s invaliditetom moći odabrati svoje mjesto za život kakav žele- rekla je Penava.

Projekt se provodi prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.097.112,11 kn, a osigurat će se u 100 postotnom iznosu bespovratnim sredstvima, za koja je dana 01. srpnja 2020. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

-Izgradnjom i opremanjem objekta stvorit će se uvjeti za zadovoljenje životnih potreba i podršku osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama s područja Grada Sveti Ivan Zelina, ali i cijele Zagrebačke županije kao i lokalnih zajednica na području sjeverozapadne Hrvatske. Tako će im biti omogućeno da što neovisnije zadovoljavaju svoje svakodnevne, životne potrebe te se aktivno uključe u život zajednice- kazala je voditeljica projekta Marija Dugac. Dodala je kako se ovim projektom želi prevenirati institucionalizacija te upoznati širu javnost s mogućnostima osoba s teškoćama ili invaliditetom:

-Iznimno bitno je naglasiti kako će se u sklopu objekta izgraditi i prostorija za radnu okupaciju i terapiju u kojoj će naši korisnici biti u mogućnosti izrađivati razne proizvode zajedno sa učenicima Srednje škole Dragutina Stražimira. Na taj ćemo način korisnicima omogućiti razvoj novih vještina, a učenike educirati i povećati im razinu svijesti o sposobnostima i doprinosu koji mogu dati osobe s teškoćama.

Opći cilj ovog projekta je prevencija institucionalizacije kroz unaprjeđenje socijalne infrastrukture za organizirano stanovanje. Svrha je unaprjeđenje socijalne infrastrukture u smislu gradnje, uređenja i opremanja zgrade za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom s krajnjom svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije. Alternativni oblici skrbi i izvan institucijske usluge stvaraju mogućnost da osobe s invaliditetom odaberu mjesto boravka i nisu obvezne živjeti nametnutim načinom života, podupiru socijalnu uključenost, pridonose zapošljavanju, utječu na jačanje suradnje s mrežama OCD-a, potiču volontiranje svime navedenim povećavaju kvalitetu života ranjivih skupina te povećavaju socijalnu uključenost cjelokupne lokalne zajednice.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2019. godine, u Republici Hrvatskoj bilo je 511.281 osoba s invaliditetom, od čega su 33.323 osobe u Zagrebačkoj županiji, a prema podacima Centra za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina na području grada živi 415 osoba s invaliditetom.

Udruga Srce jedini je pružatelj socijalnih usluga za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom na području Grada Sveti Ivan Zelina i općine Bedenica, te trenutno okuplja 280 članova, od kojih je 159 aktivnih korisnika, i svojim djelovanjem doprinosi prevenciji institucionalizacije od početka svojeg djelovanja 2005. godine.