Rezultati sve govore

KREŠIMIR AČKAR, na polovici mandata: Velika Gorica danas je jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Hrvatskoj

16. svibnja 2021. Krešimir Ačkar i njegov zamjenik Neven Karas dobili su povjerenje građa Velike Gorice u prvom krugu da vode grad u naredne četiri godine
DSC_4022

16. svibnja 2021. Krešimir Ačkar i njegov zamjenik Neven Karas dobili su povjerenje građa Velike Gorice u prvom krugu da vode grad u naredne četiri godine. Što je sve napravljeno od tada, na polovici mandata predstavio je sam gradonačelnik Ačkar, uz kojega su bili njegovi najbliži suradnici, koji su također uvelike zaslužni za postignute rezultate.

Nikad bolja suradnja s Vladom RH

-Proaktivna suradnja s Vladom RH, ministarstvima i javnim poduzećima jedna je od najvećih promjena u vođenju Grada u protekle dvije godine. Nikada se u Velikoj Gorici nije više radilo i gradilo, nikada nismo imali toliko aktivnih projekata kao sada- istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar, naglasivši kako je u gradske projekte do sada uloženo više od 20 milijuna eura bespovratnih sredstava kroz suradnju s Vladom i ministarstvima.

Najveći dio sredstava odnosi se na nove vrtiće, energetsku obnovu škola, izgradnju poduzetničkog inkubatora, obnovu prometnica, razvoj biciklističke infrastrukture…

-Javnosti najvidljivija podrška koju smo dobili je ona za izgradnju nogometnog kampa Hrvatskog nogometnog saveza u Velikoj Gorici što je rezultat cijelog niza aktivnosti u protekle dvije godine- kazao je Ačkar pohvalivši se i odličnom suradnjom s ostalim državnim poduzećima, koja su također otvorena za svaku suradnju i pomoć.

-Zahvaljujući mjerama Vlade, naša Velika Gorica kroz krizu je prošla bez poremećaja ili restrikcija- napomenu je gradonačelnik.

Novi asfalt na svakom koraku

U suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture Grad je osigurano više od 8 milijuna eura za asfaltiranje prometnica, sve to rezultiralo je uz sredstva iz gradskog proračuna najintenzivnijim asfaltiranjem prometnica u povijesti grada.

-Gdje god prođete vidjet ćete novi asfalt. Samo od početka ove godine asfaltirane su 43 nerazvrstane ceste, odnosno povučeno je više od 35 kilometara novog asfalta, a intenzivno asfaltiranje će se i nastaviti, kao i podizanje prometne sigurnosti izgradnjom nogostupa- najavio je čelni čovjek Velike Gorice, koji je naročito ponosan na rezultate predškolskog odgoja.

-Samo u protekle dvije godine otvoreno je 250 novih mjesta u objektima u Selnici, Lukavcu, Maloj Buni, Koprivničkoj ulici i u zgradi VG Goričanke. Kao što je poznato iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurana su sredstva za gradnju još dva vrtića, u Kolarevoj ulici i Kurilovcu ukupnog kapaciteta 400 mjesta, a u planu nam je i uređenje dodatnih prostora u VG Goričanki za nekih 100 do 120 djece- kazao je gradonačelnik koji vjeruje kako će se besplatan redoviti program predškolskog odgoja za svu djecu osigurati 1. rujna 2024.

Velika Gorica lider u socijalnim izdavanjima

Velika Gorica, danas je između ostaloga, lider u socijalnim izdavanjima za starije građane, ali i za studente i učenike.

-Ove godine proširili smo opseg, odnosno broj umirovljenika koji imaju pravo na božićnice i uskrsnice, tako da će ove godine umirovljenicima biti isplaćen do sada najviši ukupan iznos. Kao Grad uveli smo i jedinstvenu financijsku potporu za sve srednjoškolce čime im želimo olakšati nabavu knjiga i nastavnog materijala. S obzirom na to da učenici osnovnih škola imaju besplatne udžbenike i radne materijale, mi kao Grad osiguravamo financijsku potporu za sve naše učenike i osnovnih i srednjih škola- naveo je gradonačelnik pohvalivši se i priznanjem koji je Velika Gorica dobila, kao veliki grad koji najviše izdvaja za predškolski odgoj i obrazovanje.

Transparentan grad

Osim toga, u prvoj polovici mandata napravljen je i preustroj Gradske uprave, u kojoj je smanjen broj upravnih tijela i pročelnika, kao i broj zaposlenika u Gradskoj upravi, što se dogodilo po prvi puta otkako Velika Gorica ima status grada.

-Naglasak novog ustroja je na kvalitetnoj pravnoj kontroli svih akata, aktivnijem pristupu prema EU fondovima i državnim natječajima, efikasnijem funkcioniranju komunalnog redarstva, te digitalizaciji i transparentnosti- istaknuo je gradonačelnik, otkrivši kako je Velika Gorica s današnjim danom apsolutno transparentan grad.

-Od danas sve gradske isplate i svi računi javno su dostupni preko gradskih Internet stranica, to znači da svaki građanin može vidjeti na što je utrošen svaki euro ne samo kad je u pitanju Gradska uprava, već i svi proračunski korisnici (vrtići, škole i ostale ustanove)- poručio je Ačkar, najavivši kako će i sljedeće dvije godine Grad još jače intenzivirati suradnju s Vladom i ministarstvima, kako bi se ostvarila sufinanciranja niza projekata koji kucaju na vrata.

Brojni planovi za buduće razdoblje

-Za još dva projekta imamo i projektnu dokumentaciju i izdanu građevinsku dozvolu i već su prijavljeni za natječaje za sufinanciranje. Centar za starije osobe je najvažniji socijalni projekt u našem gradu u godinama pred nama. Također, za sufinanciranje smo prijavili i projekt vanjskih bazena pored postojećeg zatvorenog bazena. Nastavit ćemo i s ulaganjima u ostalu sportsku infrastrukturu; prije sve uređenje igrališta i terena s umjetnom travom, ali planiramo i još jednu trenažnu dvoranu za dvoranske sportove. Aktivno radimo na uspostavi Medicinskog centra u sklopu Doma zdravlja te je formirana Radna skupina koja je razradila plan aktivnosti i postignut je načelni dogovor oko prostora. Sljedeći korak je projektiranje i uređenje prostora za ordinacije, gdje ćemo u suradnji sa zagrebačkim KBC-ima dovesti specijaliste u Veliku Goricu- najavio je gradonačelnik, koji se dotaknuo i javnog prijevoza.

– Sufinanciranje očekujemo i za novi autobusni terminal, gdje nam je u planu da započnemo radove do kraja ove godine. U suradnji s HŽ-om priprema se i uređenje željezničke stanice u Velikoj Gorici, a Hrvatske ceste pripremaju projekt uređenja istočnog ulaza u Veliku Goricu kojim bi se smanjile gužve koje se tamo stvaraju. Kada govorimo o javnom prijevozu otvoren je novi natječaj; s novim prijevoznikom uvode se i nove linije prema željezničkom kolodvoru, Velikoj Mlaki, poslovnoj zoni Meridian 16 i kružna linija po Velikoj Gorici. Lokalni prijevoz na području Velike Gorice s novim prijevoznikom bit će besplatan, no važno je pojasniti da se to ne odnosni na linije prema Zagrebu na kojima će i ubuduće voziti ZET- kazao je Ačkar, koje vesele gospodarski rezultati grada.

-Ove godine završava izgradnja i opremanje Poduzetničkog inkubatora u Podložnici. To je kapitalan projekt za razvoj poduzetništva u Velikoj Gorici, prije svega poduzetnika početnika. No, ono na što smo ponosni je činjenica kako je Velika Gorica danas investicijski najaktivniji grad u Republici Hrvatskoj; poslovna zona Rakitovec je popunjena, a poslovna zona Meridian 16 izrasta u pravi poslovni grad. Također, pred nama je i otvaranje nove poslovne zone u Kušancu- najavio je gradonačelnik uz zaključnu poruku;

-Velika Gorica je danas jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Republici Hrvatskoj, a potvrda toga su i podaci Državnog zavoda za statistiku; Velika Gorica je prva na listi hrvatskih gradova u odnosu doseljenih i odseljenih stanovnika.

Intervju
Velika Gorica